Słuchajcie, a takie pytanie- może nie tylko mnie to interesuje.. Jak wiadomo trekking to tylko z mapą. Macie jakieś rady w związku z mapami na smartphony?
W Polsce używałem UMPpcPL bo szlaki turystyczne zaimportowane więc w razie zagubienia na trasie łatwo się można zlokalizować gps-em (dodam może że mi się nie zdarzyło ale asekurant jestem trochę
).
Tutaj wrzuciłem do OSMand-a OpenStreetMap bo offline jest dostępna ale widzę że świetne mapy wektorowe są na UT.no- dużo lepsze topo niż w OSM. Dlatego siedzę i szukam czegoś offline.
Jak na razie wypróbowałem trzy aplikacje na androida-
VIEWRANGER (darmowe mapy opencyclemaps mają lepsze topo niż openstreetmaps ale i tak gorsze niż te z UT, jest opcja zakupu dobrych map.. ale koło 70 dolarów za niezbyt duży rejon),
UT.no (aplikacja na smartphona fajna, mapy dobre ale tylko online)
NORGESKART i tu mapy dobre, można fragmentami ściągnąć offline ale tylko do poziomu zoom 15 ( czyli poziom mniej więcej mapy samochodowej a szczegóły które są ważne czasem w terenie na ekranie telefonu widać przy poziomie 17-18 dostępnym tylko online)
Jak wiadomo zasięg w górach różny bywa dlatego mapa online się może nie sprawdzić szczególnie w warunkach awaryjnych.
Jakieś pomysły, doświadczenia, źródła?
Pozdrawiam, Olek.