mieszkam na polnocy i znalazlysmy z kolezanka "rydze"...wyrzucilysmy ,bo nie wydzialaly specyficznego mleczka nawet bialego...i podejrzewalysmy ,ze to mleczaj welniak (welniakowaty,czy welniasty),co pan powie na ten temat?
Nie wiem co pan powie na ten temat, ale ja wiem jedno-rydze, po przekrojeniu wydzielaja piekny, pomaranczowo-rozowy plyn(mleczko). Jesli tego nie mialy, to nie byly rydze
Na polnocy rowiez je zbieralam (okolice Mo i Rana) i rowniez mialy ten niespotykany kolor
Lindemans napisał: Nie wiem co pan powie na ten temat, ale ja wiem jedno-rydze, po przekrojeniu wydzielaja piekny, pomaranczowo-rozowy plyn(mleczko). Jesli tego nie mialy, to nie byly rydze
Na polnocy rowiez je zbieralam (okolice Mo i Rana) i rowniez mialy ten niespotykany kolor
Kamila!
Opis mleczaja rydza masz na stronie 7. Jeżeli nie wydzielały mleczka tak jak napisała lindemans powyżej to znaczy, że to nie rydz. Jeżeli będziesz miała jakiekolwiek wątpliwości z rozpoznaniem grzybów w lesie, zostaw je i nie ryzykuj.
paradoks108 napisał: Lindemans napisał: Nie wiem co pan powie na ten temat, ale ja wiem jedno-rydze, po przekrojeniu wydzielaja piekny, pomaranczowo-rozowy plyn(mleczko). Jesli tego nie mialy, to nie byly rydze
u rydzów?
Nie, u reniferow
Czegos nie zrozumiales welniaku, to zapytaj - wyjasnie szerzej.
Dobrze by tez bylo, gdybys z powodu swoich prywatnych anizmozji do mnie, nie zasmiecal przynajmniej tego tematu.
tak tez wlasnie robie,jak nie mam pewnosci wyrzucam.czyli wychodzi na to ,ze to byl rydz podpucha wiec pana zdaniem mogla to byc welnianka?
dziekuje za porade i pozdrawiam.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.