Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
grzegorz żurek Anna Lec franooooo Magne Jorstad (8657 niezalogowanych)
34 Posty
BASIA S
(basiulka)
Nowicjusz
witam cie !serdecznie !Mariolciu!!super ze niedlugo tutaj zawitasz pozdrowionka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(^marta^)
Wiking
hej Dziewczyny ,
a dotknal Was kryzys czy nie? i ajak wogole sobie dajecie tutaj rade? pracyjecie gdzies? ja siedze w domku z moim malenstwem .Maz jeszcze pracuje ale od lutego nie stety bezrobotny...firma splajtowala i pozwalniala pracownikow. Zycie, ale jestesmy dobrej mysli ze znajdzie gdzie indziej prace
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty
BASIA S
(basiulka)
Nowicjusz
hej!tak niestety dotyka wiekszosc polakow przebywajacych w Norwegii i nie tylko takie czasy nastaly teraz moj mezulek teraz jest na postojowym !niestety jego firma rowniez odczuwa skutki kryzysu!ja nie pracuje wychowuje coreczke dobrze ze tutaj wychowanie dziecka liczy sie do emerytury
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(mariolka)
Wiking
hej dziewczyny.tak piszecie o tym kryzysie , a w jakiej branzy pracuja wasi mężowie?? jak mozna wiedziec?moze jeszcze sie rozmyślę i zostane w Polsce(żartuję)pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(mariolka)
Wiking
cześć Basiu. Napisz mi prosze jak jest z wynajęciem mieszkania w Asane bo my wlaśnie zamierzamy w tym rejonie coś wynająć mieszkanie/dom.Lepiej szukać w internecie czy w gazetach a moze są jakieś agence??ale to chyba drożej??Napisz mi jak tam jest wogóle bo moje kolezanki z Polski mówią że NO nie jest dla mnie ze będę się tam nudziła z moim temperamentem hahaha.Czy jest w tej dzielnicy Nygard skole czy trzeba jeżdzić do centrun Bergen???Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(^marta^)
Wiking
Marilolka sorki ze sie wtrace ale maja otworzyc polska szkole w bergen. Tak jak jest w oslo. wiec mozesz sie dowiedziec cos kontaktujac sie z monika. tu masz llink: www.bergenpol.com/cms/index.php?/ogloszenia-z-11012009.html
nygard skole tylko w centrum niestety...

a co do kryzysu to moj Maz byl na premiteringu teraz jest na wypowiedzeniu a od lutego bezrobotny.
Dobrze ze Norwegia jest krajem bogatym to chociaz jest jakies postojowe bo w PL to od razyu na ulice...

Baska jak to wychowywanie dziecka liczy sie do emeryturki? napisz co s wiecej, ok? czy to jak jestes na macierzynskim czy ogolenie jak siedze w domu i wychowuje dzieci?

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(^marta^)
Wiking
www.bergenpol.com/cms/index.php?/szkola-polska.html
tutaj jest cos wiecej na temat poskiej szkoly w begen
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(mariolka)
Wiking
Hejka Marta!!!!!
Dzięki za wtrącenie to super wiadomość o tej polskiej szkole co ma powstac w Bergen.Zastanawiam sie czy lepiej posłać dzieci do polskiej szkoły czy najpierw do Nygard skole na rok a potem do norweskiej???Napewno na poczatek bylby im no i nam rodzicom łatwiej gdyby poszli do polskiej szkoly,sama zmiana szkoły i miejca zamieszkania napewno będzie dla nich wielkim przeżyciem zostawiaja tu praktycznie wszystko -a zwlaszcz przyjaciół i rozpoczną całkiem nowe życie.Wydaje mi sie że na początek dopóki nie oswoiliby sie z inna rzeczywistością byłby im troszeczke łatwiej w polskiej szkole.Napewno tam też będą kładli nacisk na nauke języka norweskiego.Tak bardzo się o nich martwię jak sobie poradzą zwłaszcza mój mały bo on tutaj w Polsce trenuje piłkę nożną jest wprost zakochany w tym sporcie i chciały ją dalej tam trenować ale nigdzie na żadnej stronie norweskiej nie mogłam nic znależć na ten temat.On byłby strasznie rozczarowany i chcialby wracać do Polski.Może coś wiesz Marta na temat klubów pilki nożnej dla dzieci?Chyba się za dużo rozpisałam haha.Pozdrawiam gorąco i do usłyszenia papapa
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(mariolka)
Wiking
Marta zapomnialam Tobie napisać że w Polse mieszkalyśmy blisko siebie ja jestem z Elbląga to przeciez niedaleko Tczewa.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(assume)
Wiking
"
Kształcenie w bergeńskiej filii będzie, podobnie jak w Oslo, obejmować poziom szkoły podstawowej, gimnazjum i liceum. Nauka w SZPK jest bezpłatna. Nie ma znaczenia, czy dziecko przebywa w Norwegii czasowo, czy też rodzice planują zostać z nim w Norwegii na stałe - uczniem może stać się każdy, pod warunkiem, że jednocześnie uczęszcza do szkoły norweskiej".

Odp.to cytat z art.gdyż nie wszystkie mamy wiedzą, że warunkiem jest obowiązkowe szkolnictwo a polska szkoła odbywać się będzie dla Naszych dzieci , dodatkowo..bezpłatnie.. i tylko raz w tygodniu. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok