Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Od 15.12 zamówisz kartę podatkową w Norwegii na 2026 rok!

Zamów

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Aktualności

Wigilia w Norwegii ma smak tradycji. Najczęściej pojawia się jeden deser

Redakcja

24 grudnia 2025 09:53

Kopiuj link
2
Wigilia w Norwegii ma smak tradycji. Najczęściej pojawia się jeden deser

Wybór deseru jest silnie związany z tradycją świąteczną. Adobe Stock / licencja standardowa / gpointstudio

Ponad połowa Norwegów wybiera riskrem (ryżowy deser z bitą śmietaną) jako deser wigilijny. Z badania Norstat wynika, że 55 proc. osób, które mają ustaloną tradycję deserową, stawia właśnie na ten wariant.

Sondaż przeprowadzono w listopadzie 2025 roku na zlecenie Biura Informacyjnego ds. Mleka i Produktów Mlecznych (MELK). Riskrem najczęściej podawany jest z czerwonym sosem (najczęściej malinowym). Kultywuje się także tradycję poszukiwania migdała. Zwyczaj towarzyszy świątecznej kolacji w wielu norweskich domach.

Według MELK wybór deseru na Wigilię jest silnie związany z długoletnimi tradycjami. Desery mleczne nadal dominują w świątecznym menu.

Różnice regionalne w wyborze deserów

Badanie wskazuje również na wyraźne różnice regionalne. W północnej Norwegii oraz w regionie Trøndelag popularnością cieszy się deser śmietanowy z maliną moroszką.

Wybiera go 33 proc. respondentów. Malina moroszka jest owocem charakterystycznym dla północnych i środkowych obszarów Norwegii.
Maliny moroszki odgrywają ważną rolę w lokalnych tradycjach deserowych.

Maliny moroszki odgrywają ważną rolę w lokalnych tradycjach deserowych.Fot. flickr.com/John Boyd

Inne słodkości na świątecznym stole

Poza dwoma głównymi deserami Norwegowie sięgają także po inne słodkości. Pudding karmelowy wybiera 9 proc. badanych, a lody lub tort lodowy 7 proc.

Na stołach pojawiają się również ciasteczka bożonarodzeniowe oraz sałatka owocowa, po 4 proc. wskazań. Pozostałe desery stanowią 3 proc. odpowiedzi.
Elementem tradycji jest poszukiwanie migdała w deserze.

Elementem tradycji jest poszukiwanie migdała w deserze.Fot. MELK

Rola produktów mlecznych w norweskiej Wigilii

Duża obecność deserów na bazie śmietany podkreśla rolę produktów mlecznych w norweskich tradycjach świątecznych. Wybór deseru często zależy od lokalnych zwyczajów oraz dostępności regionalnych składników.

Dzięki temu wigilijne menu w Norwegii zachowuje zróżnicowany charakter. Tradycyjne przepisy są nadal obecne w wielu domach.
2
0
0
0
0
Komentarze (2)
Dodaj komentarz
Ryszard z Drammen
2 godziny temu
My również wybieramy riskrem.
1
Odpowiedz
Q
47 minut temu
Co oni mogą wiedzieć o deserach
0
Odpowiedz

Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok