Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Już jest! Polsko-norweski

Kalendarz 2026

Sprawdź
Autopromocja

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Nauka w Norwegii

To pierwsze takie odkrycie w Norwegii. Nowe perspektywy dla rolnictwa

Redakcja

09 listopada 2025 11:44

Kopiuj link
8
To pierwsze takie odkrycie w Norwegii. Nowe perspektywy dla rolnictwa

Uprawa w Norwegii może ograniczyć import tego owocu. Fot. stock.adobe.com/licencja standardowa

Norwescy naukowcy dokonali przełomu w krajowym rolnictwie. Po raz pierwszy udało się wyhodować awokado w Norwegii. Eksperyment przeprowadzono w ośrodku NIBIO Særheim, gdzie badaczka doprowadziła do uzyskania owocu o dobrej konsystencji i smaku. Osiągnięcie może w przyszłości otworzyć drogę do ograniczenia importu popularnej rośliny tropikalnej.
Carolina Falcato Fialho Palma, pasjonatka egzotycznych owoców, postanowiła sprawdzić, czy awokado można uprawiać w norweskim klimacie. W ramach pilotażowego projektu w NIBIO Særheim posadzono drzewa awokado w szklarni o wysokości trzech metrów, mimo że same rośliny mogą dorastać nawet do sześciu metrów.

Badaczka musiała znaleźć sposób na odpowiednie przycinanie drzew, zapylenie kwiatów i utrzymanie optymalnych warunków cieplnych. Choć zespół nie spodziewał się zbiorów, po pewnym czasie udało się zebrać dwa pierwsze norweskie awokado.

Norweskie awokado z dobrym smakiem i konsystencją

Po tygodniu dojrzewania owoce zostały przekrojone i ocenione przez zespół badaczy. W degustacji wzięło udział 26 pracowników instytutu NIBIO, którzy wysoko ocenili zarówno smak, jak i konsystencję owoców. Palma podkreśla, że sukces projektu daje nadzieję na dalszy rozwój upraw egzotycznych roślin w Norwegii.

Obecnie naukowcy analizują, czy produkcja awokado w szklarniach może być opłacalna na większą skalę. Badania obejmują zapotrzebowanie roślin na energię, światło oraz ilość pracy ręcznej niezbędnej do utrzymania produkcji.
Awokado wyhodowane w Norwegii charakteryzowało się dobrą konsystencją i dobrym smakiem.

Awokado wyhodowane w Norwegii charakteryzowało się dobrą konsystencją i dobrym smakiem.Fot. NIBIO

Ciepło z przemysłu kluczem do przyszłych upraw

Jednym z głównych wyzwań dla norweskiej produkcji awokado jest zapewnienie odpowiedniego ogrzewania szklarni. Na Særheim szklarnie są obecnie ogrzewane wodą podgrzewaną elektrycznie, jednak badaczka rozważa wykorzystanie ciepła resztkowego pochodzącego z przemysłu i centrów danych.

Takie rozwiązanie mogłoby obniżyć koszty energii i wydłużyć sezon upraw. Palma już prowadzi kolejne eksperymenty z innymi egzotycznymi roślinami – rozpoczęła próby hodowli marakui, wierząc, że po sukcesie z awokado uda się uzyskać kolejne tropikalne owoce w norweskich warunkach.
Norwegowie zjadają średnio 2,6 kg awokado rocznie.

Norwegowie zjadają średnio 2,6 kg awokado rocznie.Fot. NIBIO

Nowe perspektywy dla norweskiego rolnictwa

Eksperyment przeprowadzony w NIBIO Særheim otwiera nowe możliwości dla krajowej produkcji owoców i warzyw. Uprawa egzotycznych gatunków w norweskich szklarniach może przyczynić się do zmniejszenia importu i zwiększenia samowystarczalności kraju w zakresie żywności.

Badania pokazują, że dzięki nowoczesnym technologiom i wykorzystaniu energii odnawialnej możliwe jest rozwijanie rolnictwa również w chłodnym klimacie. To dopiero początek drogi, ale norweskie awokado może stać się symbolem nowego kierunku w krajowej bioekonomii.
1
5
1
0
0
Komentarze (8)
Dodaj komentarz
Eldur
6 dni temu
Czyli w najbliższej przyszłości będziemy mieć awokado po 250 nok za sztukę. A na te sprowadzane nałoży się cło aby było droższe od krajowego.
1
Odpowiedz
P
6 dni temu
To awokado będzie tak doskonałe jak ryby z hidowli
1
Odpowiedz
Wszystkie komentarze (8)

Raport Norwegia

Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok