Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

garaz bez fundamentow - Norwegia

Czytali temat:
Solomun . grzegorz kk Jolanta Pas... Henryk Tomczak Slawek Slawko Mateusz Trzebiatowski 77marcin luczak ingridsv (3580 niezalogowanych)
31 Postów
jacek pawlowski
(jaczekpaw)
Nowicjusz
witam mam taki problem kupilem niedawno dom i sciana frontowa do garazu jest popekana przy kupnie bylo mowione ze sciana jest peknieta poniewaz dom pracuje i dlatego peka , teraz odkopalem przed garazem i okazuje sie ze przednia sciana nie ma fundamentow wylewka jest polozona praktycznie na samej ziemi jest tylko 2 cm styropianu a pod nim wata szkalana ktora jeat w wodzie i zima mroz rusza ziemie i dlatego sciany pekaja czy jest szansa na jakies odszodowanie lub naprawa przez firme ktora sprzedawala dom dzieki za jakies informacje jak sie za to zabrac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
jacek pawlowski
(jaczekpaw)
Nowicjusz
jaczekpaw napisał:
witam mam taki problem kupilem niedawno dom i sciana frontowa do garazu jest popekana przy kupnie bylo mowione ze sciana jest peknieta poniewaz dom pracuje i dlatego peka , teraz odkopalem przed garazem i okazuje sie ze przednia sciana nie ma fundamentow wylewka jest polozona praktycznie na samej ziemi jest tylko 2 cm styropianu a pod nim wata szkalana ktora jeat w wodzie i zima mroz rusza ziemie i dlatego sciany pekaja czy jest szansa na jakies odszodowanie lub naprawa przez firme ktora sprzedawala dom dzieki za jakies informacje jak sie za to zabrac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
jacek pawlowski
(jaczekpaw)
Nowicjusz
jaczekpaw napisał:
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty

(agam)
Nowicjusz
Ja na Twoim miejscu poszłabym do meglera z reklamacją. On jest odpowiedzialny za tę sprzedaż. Zapytaj go co masz zrobić w tej sytuacji. Możesz też zadzwonić do firmy ubezpieczeniowej która ubezpiecza Twój dom i zapytać co masz zrobić. Na pewno będziesz musiał wezwać taksmana, który oceni jak duże są uszkodzenia. Osoba, która sprzedaje dom, wykupuje ubezpieczenie ( nie wiem czy jest obowiązkowe), z tego co słyszałam, to przez 5 lat. Ubezpieczenie to pokrywa jej odpowiedzialność za ewentualne duże wady, które zostały wykryte po sprzedaży.Tylko wartość tych ewentualnych usterek musi przekraczać jakis procent wartości domu ( chyba 5 %), zeby były pokryte przez ubezpieczenie osoby sprzedającej.Dużą odpowiedzialnośc ponosi taksman, który sporządza Bolisalgsraport.Możliwe, że megler będzie ściemniał, wtedy poszłabym do prawnika. Popytaj w pracy, na pewno są osoby, które znają podobne przypadki i mogą Ci kogoś polecic.
Słyszałam w pracy o ludziach, którzy kupili domy z duzymi wadami i wyciągneli duże sumy od ubezpieczyciela poprzedniego właściciela.To się niestety zdarza często.Tylko nie wiem czy sprawy w końcu nie oparły się o sąd.Szczegółów nie znam.
Tylko tyle mogę Ci pomóc, ale może jest ktoś kto zna się lepiej na tych zagadnieniach.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Budowanie na wylewce w Norwegii jest zupelnie normalne (zakladam, ze to drewniany garaz).
Mozna by sie klocic, ze prawdopodobnie grunt pod garazem nie byl wymieniony a powinien, lub, ze rodzaj fundamentowania zostal zle wybrany, ze brakuje drenazu
Ale jak kupowales, to sciana byla juz peknieta i nie mozna powiedziec, ze byl to ukryty blad. Musisz zobaczyc co pisze w prospekcie i w opisie technicznym - jezeli jest tam o tym wspomniane, to twoje szanse na dostanie odszkodowania sa znikome - gdyz takie sprawy wplywaja na cene posiadlosci. Popekane sciany - mniej chetnych do kupna domu i nizsza cena.

Brak drenazu (jezeli jest konieczny) moze byc ukrytym bledem.

Ale zrob jak pisze agam, zobacz co powie megler.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
jacek pawlowski
(jaczekpaw)
Nowicjusz
garaz nie jest drewnianay normalny murowany z pustakow a nad garazem jest taraz garaz ma ponad 30 m2 dzwonl znajomy do meglara i zadnej pomocy z jego strony wyslal dokumenty zeby wypelnic i wyslac do ubezpieczalni cvzy tak powinno byc czy piomoc meglara konczy sie na tym jak odda mi klucze czy powinien pomoc w takiej sytuacji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
jaczekpaw napisał:
czy piomoc meglara konczy sie na tym jak odda mi klucze czy powinien pomoc w takiej sytuacji
Watpie, czy megler ci pomoze, w koncu to megler sprzedajacego ten dom, a nie twoj. Moze i mozesz wystapic z żądaniem rekompensaty do meglera - ale zeby to dokladnie wiedziec to trzeba przeczytac prospekt i raport techniczny.

No i co w koncu pisze w tym raporcie? Sa jakies bledy, braki w raporcie, cos sie nie zgadza?
W raporcie powinien opisany rodzaj fundamenu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
jacek pawlowski
(jaczekpaw)
Nowicjusz
dzwonilem do rzeczoznawcy i przez tel powiedzial ze sa nikle szanse ze ubezpieczenie pokryje jakies koszta naprawy poniewaz w raporcie bylo napisane ze jest pekniecie powiedzial ze nie wazne dlaczego jest wazne ze bylo uwzglednione w raporcie to pekniecie dla mnie pekniecie zawsze mozna malym nakladem pracy i kosztow naprawic ale naprawianie czyli podbicie fundamentow to wieksza sprawa i ja uwazam ze powinni to uwzglednic skoro nie bylo nic napisane i o fundamentach zreszta ktorych nie ma a powinny byc dla mnie to ukryta wada czy ktos sie spotkal z takim czyms dzieki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Nie mozesz powiedziec, ze jest to wada ukryta. Jezeli sciana peka to znaczy, ze fundamenty nierowno siadaja. Moze mozna sie klocic, ze fundamenty siadaja poniewaz fundamenty sa zle wykonane. Mozna jeszcze sprawdzic, kiedy ten garaz byl budowany (w ktorym roku) i kto go budowal - jezeli poprzedni wlasciciel budowal sam, to czy jest o tym wspomniane w prospekcie oraz jakie byly przepisy akurat w tym momencie, kiedy garaz byl budowany - chodzi o to, czy garaz byl budowany zgodnie z przepisami w danym okresie (pozwolenia, forskrifter itp..).

Dla porownania dodam, ze garaz jaki ja mam (chodzi o konstrukcje) wola o pomste do nieba i od razu widac, ze budowal go jakis niedouczony matol. No ale ja wiedzialam dokladnie co kupuje i nie musialam nic kopac pod garazem, zeby wiedziec, ze fundamenty sa do d..., i ze brakuje drenazu a i prawdopodobnie rowniez izolacji pod fundamentami.

W Norwegii domy budowane sa najczesciej przez firmy/ciesle, a garaze sa niestety budowane kilka lat pozniej przez wlascicieli tych domow. A ludzie jak to ludzie - jeden bardziej dokladny i kumaty a drugi nie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
ddf pp1234
(pp1234)
Wiking
Runescape Gold production company is the blizzard. The latest version is "warcraft 3: the frozen throne" is in the game, RS Gold single very popular game. "Warcraft 3" was proved to be a very good computer games Runescape Money .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok