Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak zacząć...? - Norwegia

Czytali temat:
lisus93 Aleksandra Sz przemek1639 Magdalena B Qubik28 (5031 niezalogowanych)
28 Postów
ppp ppp
(ppp0011)
Wiking
Witam. Temat zacznę może od poinformowania Was, że już kilka miesięcy temu podjąłem decyzję o przeprowadzce za granicę. Spędziłem trochę czasu poszukując w internecie odpowiedniego kraju i w końcu zadecydowałem o Norwegii. Zamierzam tam spędzić przynajmniej kilka lat, może nawet osiedlić się na stałe. Dlatego też podchodzę do tematu poważnie i nauka języka norweskiego jest dla mnie priorytetem, ale w chwili obecnej nie znam nawet podstaw. Póki co znam język angielski średnio, może nawet lepiej, ponieważ byłem w Angli kilka miesięcy i z porozumiewaniem się nie mam żadnych problemów. I teraz zacznę zasypywać Was pytaniami - pierwsze co nie daje mi spokoju to czy mój anglielski wystarczy na sam początek w kraju skandynawskim i czy da mi to gwarancję na znalazienie zwykłej fizycznej pracy? (jedni mówią, że nie, inni, że tak, jak to jest naprawdę?)

Kolejna sprawa - mam 20 lat, nie mam żadnego wykształcenia, a moje doświadczenie w pracy dosięga jedynie pracownika fizycznego. To są powody, które sprawiają, że nie myślę o kokosach w Norwegii. Zdaję sobie doskonale sprawę, że na początku będzie mi ciężko. I tu nasuwają się kolejne pytania - czy znajdę jakąś prostą fizyczną pracę na początek (nie mam żadnego zawodu). Czy pracując fizycznie przez kilka lat, ale znając już język - mogę liczyć na lepszą posadę? Chociażby prace urzędowe? Wspomnę tylko, że marzy mi się praca jako informatyk, dlatego też nie wykluczam możliwości studiowania tam.

Przejdę teraz do sedna tematu - pracowałem już za granicą raz (w Angli, 6 miesięcy) i zorganizowanie wyjazdu, mieszkania, pracy było dziecinnie proste, ponieważ były już tam osoby z rodziny, które mi pomogły. Jeżeli chodzi o Norwegię to sprawa jest o tyle trudniejsza, że nie mam tam nikogo i nie mogę się o nikogo zaczepić, mogę tylko liczyć na siebie. Chciałbym się od Was teraz dowiedzieć: jak zacząć? Chcę wyjechać z ok 6 - 8 tyś. zł (co daje ok. 12000 - 16000 koron), z pewnością to wystarczy na 1 miesiąc życia i znalezienie pracy przez ten czas nie powinnno być problemem, przynajmniej ja tak to widzę. Ale do rzeczy, żeby wyjechać muszę mieć już zapewniony jakiś dach nad głową, nie wiem kompletnie jak się do tego zabrać, dlatego pytam o to Was, już doświadczonych.

Dzięki, pozdrawiam.

POPRAWKA: Jeżeli chodzi o moje wykształcenie to miałem na myśli, że nie mam żadnego wykształcenia wyższego. Moje wykształcenie to średnie. Przepraszam za nieuwagę...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Marne szanse, że ktoś ci tu sensownie odpowie, ponieważ takich pytających jak ty było juz wielu, więc najlepiej poszukaj informacji na forum wśród tych, które się już pojawiły. 6-8 tys zł to ok 12-16 tys koron.
Takie pytania, jak twoje coraz częściej działają na użytkowników jak płachta na byka, ponieważ pojawiają się zbyt często i nikomu już nie chce się pisać, niestety.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
ppp ppp
(ppp0011)
Wiking
Dzięki za odpowiedź. Racja z tymi koronami, namieszałem trochę, zaraz poprawie. Wiem, że było już wiele tematów podobnych do mojego, ale pewnych informacji poprostu nie znalazłem, dlatego stworzyłem ten temat. W każdym razie, skoro mówisz, że odpowiedzi są, więc je poszukam, ale chciałbym, aby ktoś odpowiedział jeżeli znajdzie czas.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Viola Bacz
(Silesia)
Stały Bywalec
Doradzałabym, pozostać w kraju jeszcze z 2 lata. Nabrać jakiś fach. Z tego co pisałeś masz zaledwie 20 lat i 0 wiedzy, a wybacz na obczyźnie nikt w przeciwieństwie do twojego wyjazdu do rodzinki niańczyć Cię nie będzie. Szkoda by było obserwować kolejnego polaczka, który z nadzieją na "kokosy" wyląduje na ulicy z bełtem. Jak będziesz miał jakieś wykształcenie, to spróbuj znaleźć sobie prace przez jedną z firm pośredniczących typu "adeco". Nie mniej...Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
ppp ppp
(ppp0011)
Wiking
"Szkoda by było obserwować kolejnego polaczka, który z nadzieją na "kokosy" wyląduje na ulicy z bełtem."
Ja wyraźnie napisałem, że nie nastawiam się na kokosy i wiem, że jest ciężko. Moje doświadczenia w Polsce spowodowały myśl o innych krajach, nie chciałbym zostawać tutaj dłużej. Może się nie zrozumieliśmy. Ale oczywiście nadzieję na lepsze życie mam. Na początek liczę na zwykłą pracę fizyczną, prostą i nie koniecznie lekką. Moim celem pobytu jest też nauka tego języka i to daje mi jakiś powód do myślenia na nieco lepszą posadę, ale nie znam norweskich realii. Z drugiej strony napewno coś jest dla nie wykształconych jeszcze ludzi.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Viola Bacz
(Silesia)
Stały Bywalec
"Moje doświadczenia w Polsce[...] " ? Na całym świecie są ludzie którzy wykorzystują i ci którzy są wykorzystywani. W Norwegi również. Co ja Ci tu będę wizerunek przyszłości uprzykrzać. Weź se plecak, przyjedz na wakacje, złap se fuche na malowaniu płotka u jakiejś babci co ci i nocleg możne wskaże i sam ocenisz co dalej...Eh..." Do odważnych świat należy"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
A moze jezeli na pewno nie chcesz kontynuowac nauki w Polsce - ja mysle , ze moze to jest najlepsza opcja w twoim wieku - to moze pomyslisz o powrocie do Anglii - tam masz kontakty, znasz troche jezyk i jest wieksza szansa , ze sobie jakos poradzisz

Dzisiaj czytalam artykol o tym , ze panuje straszne bezrobocie wsrod obcokrajowcow w Norwegii - moze to nie najlepszy czas na przyjazd tutaj ?

Pozdrawiam cie i zycze podjecia prawidlowej decyzji
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
teraz się zaczną domy do malowania i różne prace remontowe . ale nie jest tak łatwo z wyłapaniem roboty bo konkurencja ogromna polaków , litwinów itp . trudno się z tego utrzymać cały rok , raczej sezonowo .
bez zawodu ( a teraz to i dobrego doświadczenia ) nie wróże tobie świetlanej przyszłości tutaj .
chcąc uczyć się tu języka też trzeba na to mieć pieniądze .
składać CV do norweskich firm w tej sytuacji to nawet nie ma sensu .
jak to owsiak mówi ......RÓBTA CO CHCETA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
ppp ppp
(ppp0011)
Wiking
Masz rację Silesia, że są ludzie, którzy wykorzystują. Dlatego też chciałbym znać realia tego kraju. Ale powiedzmy szczerze, nie jestem dzieckiem, który się podporządkuje każdemu. Ja nie mam zamiaru opuszczać ojczyzny dlatego, żeby być wykorzystywanym przez ludzi, bo jestem 'inny' (czyt. obcokrajowcem). W sumie ja nie zamieściłem pytania - czy jechać, czy nie, bo ja już postanowiłem - chcę tego spróbować u wikingów. Oczywiście z chęcią czytam dlaczego miałbym zostać u siebie, ponieważ nie chciałbym być rozczarowany na miejscu. Powiedzmy sobie, że częściowo znam zalety oraz wady wyjazdu i już je pogodziłem. Inną sprawą jest to, że 'to nie jest takie proste', ale jak nie spróbuje to się nie dowiem. Póki co, chciałbym wiedzieć, jak mam to wszystko zacząć organizować...

Dzięki wielkie za odpowiedzi, czekam na kolejne. Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
ppp ppp
(ppp0011)
Wiking
"A moze jezeli na pewno nie chcesz kontynuowac nauki w Polsce - ja mysle , ze moze to jest najlepsza opcja w twoim wieku - to moze pomyslisz o powrocie do Anglii - tam masz kontakty, znasz troche jezyk i jest wieksza szansa , ze sobie jakos poradzisz "

Tak, nie wykluczam też Angli, z pewnością jak mi się nie powiedzie z wikingami, odwiedzę znów anglików. Jednak póki co jestem twardo przekonany o Norwegii i nie zamierzam ponosić porażek. Bezrobocie jest wszędzie, konkurencja też, nie oznacza to, że trzeba dać sobie z tym spokój.

"bez zawodu ( a teraz to i dobrego doświadczenia ) nie wróże tobie świetlanej przyszłości tutaj .
chcąc uczyć się tu języka też trzeba na to mieć pieniądze ."

Racja, też się obawiam z tym zawodem. Powiedziałeś, że trzeba mieć pieniądze - w Polsce ich nie zdobędę.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok