Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
51 Postów
z s
(jay)
Nowicjusz
A jak wyglada moja sytuacja :
Kategorie D zdalem w wakacje 2012.
Pod koniec 2012 roku przyjechalem do Norwegii i pracuje tu legalnie do dnia dziesiejszego ale nie jako kierowca autobusu.
Nie zrobilem i nie mam kwalifikacji na przewoz osob.
Gdybym chcial zaczac tu prace jako kierowca autobusu to gdzie musze zrobic kwalifikacje i czy musze wymieniac prawo jazdy ??

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Robert .
(BilXtra)
Stały Bywalec
Właśnie jestem po wizycie w Statens Vegvesen. Miałem wszystkie kategorie z wyjątkiem D i DE. Na dzien dzisiejszy zabrano mi wszystko i wystawiono papierek tylko na kat B. I tak na tym blankieciku będę śmigać 3 do 5 miesięcy. Spytałem dlaczego nie mam wpisanych starych kategorii A,B,C? Pani przeprosila i stwierdziła że takie przepisy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
XXX moja sprawa
(kamilio)
Stały Bywalec
popiolek4 napisał:
Właśnie jestem po wizycie w Statens Vegvesen. Miałem wszystkie kategorie z wyjątkiem D i DE. Na dzien dzisiejszy zabrano mi wszystko i wystawiono papierek tylko na kat B. I tak na tym blankieciku będę śmigać 3 do 5 miesięcy. Spytałem dlaczego nie mam wpisanych starych kategorii A,B,C? Pani przeprosila i stwierdziła że takie przepisy...
Tez tak mialem - nie przejmuj sie wystawia ci wszystko to co zrobiles przed przyjazdem )
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Robert .
(BilXtra)
Stały Bywalec
Wiem, zapomniałem tylko zapytać czy ta kat B na swistku to jest norweska czy jak? Bo nie wiem jaką przyczepę ciągnąć. Wg norweskich mogę większą z hamulcem niż w Pl. Np mój pasek ma dmc 2280kg, czuli w norge mogę ciągnąć z hamulcem 1220kg. Tylko nie wiem jak się to ma do tej kat B na swistku...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
XXX moja sprawa
(kamilio)
Stały Bywalec
popiolek4 napisał:
Wiem, zapomniałem tylko zapytać czy ta kat B na swistku to jest norweska czy jak? Bo nie wiem jaką przyczepę ciągnąć. Wg norweskich mogę większą z hamulcem niż w Pl. Np mój pasek ma dmc 2280kg, czuli w norge mogę ciągnąć z hamulcem 1220kg. Tylko nie wiem jak się to ma do tej kat B na swistku...

Z hamulcem czy bez to i tak bez E do B nie mozesz wiecej jak 750 kg ciagnac. To na pewno tam cos jest w Norge co dotyczy przyczep campingowych ale ja nie znalazlem na to przepisu ze wolno wiecej jak 750 na samo B. Moze ktos znalaz bo na moje oko samo B to zezwala na lekka przyczepe do 750 kg .....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
amd
(amd)
Wiking
kamilio napisał:
amd napisał:
kamilio napisał:
kamilio napisał:
ttt napisał:
czesc.prawa jazdy to nie musisz wymieniac, ja jezdze na starym 12 letnim.chyba ze pracujesz w norwegii zawodowo wiecej niz 5 lat to wtedy musisz zmienic. do tego prawa jazdy musisz sobie zrobic tylko karte kwalifikacji kierowcy.mowie oczywiscie o kierowcy ciezarowki.

Dodam ci ciekawostke kolego a w weekend podam ci podstawe prawna bo dzis nie mam czasu.
*-*-*-*-*
Jesli prawko masz 12 letnie to tez mozesz miec problem bo konwencja zezwala ci jezdzic jak powiedzialem ile chcesz poki wydane bylo przed przyjazdem ALE jesli prawojazdy jest nowego typu czyli EOG/EOS/UE 2 zdjecia i unijna flaga nad zdjeciem + 2 jezyki opisu ( angielsk + macierzysty ) Jesli prawno masz 12 letnie to masz je tylko po polsku i z jednym zdjeciem z polska flaga i to nie zezwala ci na jazde tu bo norge nie jest w UE jako tako a tego czepiala sie mnie policja nawet w wloszech.
Nie moglem we wloszech prowadzic auta na wloskich numerach na tego typu prawku i to samo jest tu tylko z tytulu tego ze NO nie jest w UE to nie mozesz jezdzic ani Polskim ani Norweskim autem. To tez bedzie do czasu az sie trafi douczony policjant ....
Wiem ze nie dostarczam wam raczej pozytywnych informacji ale lepiej wiedziec niz nie wiedziec ))
Ten przepis nie jest nowy bo jeszcze jak bylem w PL instruktorem nauki jazdy to juz o tym slyszalem ze ludzie maja problemy ze starym prawkiem nie unijnym za granica.
Podstawe prawna podesle w weekend zeby nie bylo ....

Udalo mi sie wystukac jeden tips dla ciebie juz dzis :
evewnorwegii.blogspot.no/2011/08/zagrani...azdy-w-norwegii.html

****** Dokumenty, na których brakuje tłumaczenia angielskiego muszą być suplementowane międzynarodowym prawem jazdy, by były ważne w Norwegii. ****
- Miedzynarodowego pewnie nie masz wydanego przed przyjazdem ??? nwet gdyby to ono chyba jest wazne 2 lata. Na moje oko nie masz faktycznie uprawnien wcale ...

OBS !!! - czytajcie komentarze pod tym zalinkowanym tekstem ile tam ludzi juz stracilo
uprawnienia na drodze w NO w latach od 2012 do 2014 a co dopiero dzis w 2016 ....

a na stronach www.vegvesen.no/ pokaz ten przepis a nie na jakis blogach czeskich sie opierasz

Przepisy na vegvesen sa tylko skrotem przepisow panstwowych ze strony lovdata.no i na stronie vegvesen przekierowuja na lovdate gdzie jest bardziej obszernie wszystko opisane to byl tylko tips a w weekend jak powiedzialem podam link do przpisu

masz ten przepis ??

a na vegvesen masz kalkulator do przyczepy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Robert .
(BilXtra)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
XXX moja sprawa
(kamilio)
Stały Bywalec
amd napisał:
kamilio napisał:
amd napisał:
kamilio napisał:
kamilio napisał:
ttt napisał:
czesc.prawa jazdy to nie musisz wymieniac, ja jezdze na starym 12 letnim.chyba ze pracujesz w norwegii zawodowo wiecej niz 5 lat to wtedy musisz zmienic. do tego prawa jazdy musisz sobie zrobic tylko karte kwalifikacji kierowcy.mowie oczywiscie o kierowcy ciezarowki.

Dodam ci ciekawostke kolego a w weekend podam ci podstawe prawna bo dzis nie mam czasu.
*-*-*-*-*
Jesli prawko masz 12 letnie to tez mozesz miec problem bo konwencja zezwala ci jezdzic jak powiedzialem ile chcesz poki wydane bylo przed przyjazdem ALE jesli prawojazdy jest nowego typu czyli EOG/EOS/UE 2 zdjecia i unijna flaga nad zdjeciem + 2 jezyki opisu ( angielsk + macierzysty ) Jesli prawno masz 12 letnie to masz je tylko po polsku i z jednym zdjeciem z polska flaga i to nie zezwala ci na jazde tu bo norge nie jest w UE jako tako a tego czepiala sie mnie policja nawet w wloszech.
Nie moglem we wloszech prowadzic auta na wloskich numerach na tego typu prawku i to samo jest tu tylko z tytulu tego ze NO nie jest w UE to nie mozesz jezdzic ani Polskim ani Norweskim autem. To tez bedzie do czasu az sie trafi douczony policjant ....
Wiem ze nie dostarczam wam raczej pozytywnych informacji ale lepiej wiedziec niz nie wiedziec ))
Ten przepis nie jest nowy bo jeszcze jak bylem w PL instruktorem nauki jazdy to juz o tym slyszalem ze ludzie maja problemy ze starym prawkiem nie unijnym za granica.
Podstawe prawna podesle w weekend zeby nie bylo ....

Udalo mi sie wystukac jeden tips dla ciebie juz dzis :
evewnorwegii.blogspot.no/2011/08/zagrani...azdy-w-norwegii.html

****** Dokumenty, na których brakuje tłumaczenia angielskiego muszą być suplementowane międzynarodowym prawem jazdy, by były ważne w Norwegii. ****
- Miedzynarodowego pewnie nie masz wydanego przed przyjazdem ??? nwet gdyby to ono chyba jest wazne 2 lata. Na moje oko nie masz faktycznie uprawnien wcale ...

OBS !!! - czytajcie komentarze pod tym zalinkowanym tekstem ile tam ludzi juz stracilo
uprawnienia na drodze w NO w latach od 2012 do 2014 a co dopiero dzis w 2016 ....

a na stronach www.vegvesen.no/ pokaz ten przepis a nie na jakis blogach czeskich sie opierasz

Przepisy na vegvesen sa tylko skrotem przepisow panstwowych ze strony lovdata.no i na stronie vegvesen przekierowuja na lovdate gdzie jest bardziej obszernie wszystko opisane to byl tylko tips a w weekend jak powiedzialem podam link do przpisu

masz ten przepis ??

a na vegvesen masz kalkulator do przyczepy

Tak mam :
§ 8-2.Førerkort utstedt utenfor EØS-området

Bestemmelsene i denne paragraf gjelder førerkort som ikke omfattes av andre bestemmelser i dette kapittel.

Førerkort som aksepteres i henhold til denne paragraf, er gyldige for kjøring i inntil tre måneder i Norge i samsvar med sitt innhold. For personer som arbeider for omreisende sirkus eller tivoli og som har gyldig arbeidstillatelse, er det nasjonale førerkortet gyldig for kjøring i Norge i inntil 6 måneder. Føreretten er begrenset til de internasjonale klassene som nevnt i § 3-1, eller tilsvarende klasser.

Førerkort aksepteres fra de land som er tilsluttet Genevekonvensjonen av 1949 eller Wienkonvensjonen 1968 om vegtrafikk, hvis førerkortet er utstedt etter modell av nevnte konvensjoner eller etter EU-/EØS-modell. Førerkort etter nasjonal modell fra samme stater aksepteres, dersom det medfølger en autorisert oversettelse til norsk.

Førerkort kan også aksepteres fra andre stater, dersom førerkortet er i henhold til en av de tre modellene nevnt i tredje ledd og utstedt på et skandinavisk språk, eller engelsk, fransk eller tysk.

Internasjonalt førerkort godtas, sammen med et gyldig nasjonalt førerkort.

Førerkortinnehavere må oppfylle norske alderskrav i aktuelle førerkortklasser.

Masz tu w prost napisane jesli czytasz ze zrozumieniem ze akceptuja aktualny model prawa jazdy EU/EOS czyli jak rozwiniesz ( PRZECZYTASZ KONWENCJE ) to tylko prawko z 2 zdjeciami i flaga zjednoczonej wspolnoty wtedy ono jest rowniez po angielsku. Dalej pisze ze akceptuja jesli zostalo przetlumaczone na Norweski + akceptuja jesli jest w jezyku skandynawskim, angielskim, francuskim, niemieckim - reszta zgodnie z prawem NIESTETY ODPADA.
Wszystko znajdziesz na : lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2004-01-19-298

To wszystko powiedzialem - zalezy rowniez od policjanta ale przypomne sytuacje z roku wstecz w Oslo posadzono Polskiego kierowce ciezarowki o falszywe prawo jazdy bo wlasnie mial stare i wyblakle. Sprawa sie wyjasnila ze nie jest falszywe lecz stare i takiego modelu nie znalezli w komputerze dlatego posadzono go o podrobienie.
40ton.net/polak-z-podrobionym-prawem-jaz...wedzkiej-ciezarowki/
moze to nie jest dobry link bo sprawe znam ze tak powiem prywatnie i zdjecie prawka w artykule jest nieprawdziwe a faktycznie okazalo sie ze prawko jest prawdzile ale starego typu - to co pisalem juz wczesniej.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów
z s
(jay)
Nowicjusz
Pod koniec 2012 roku przyjechalem do Norwegii i pracuje tu legalnie do dnia dziesiejszego ale nie jako kierowca autobusu.
Gdybym chcial zaczac tu prace jako kierowca autobusu to gdzie musze zrobic kwalifikacje i czy musze wymieniac prawo jazdy ??

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
XXX moja sprawa
(kamilio)
Stały Bywalec
jay napisał:

Pozdrawiam

Wymienic musisz bo musisz zrobic kurs i miec go wbitego w prawko jesli chcesz jezdzic zawodowo. Mnie uznali kurs zrobiony w PL po przyjezdzie ale to byla kontynuacja/ okresowka. Podstawowy krs zakonczony jest egzaminem i tez podpisuje sie oswiadczenie pobytu w PL wiec niesadze by jego robienie bylo legalne ale moze sie udac tylko ze wydaaz pare tysiecy w PL i uda sie albo nie. Tu kurs podstawowy kosztuje okolo 36000.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok