Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
wirek napisał:
Lomo napisał:
W Polsce bez znajomości polskiego Ukropek dostaje robotę np. w Pesie , czy w konstrukcjach stalowych za 5000 zł na ręke. A Polak może na takim samy stanowisku wyciągnąć 2500zł. I ogłoszenie dla Ukropków jest cyrilicą w ichnim języku. No i co , jak na tym tle wyglądają te chujowe oferty pracy dla Polaków w Norwegi, gdzie cuda wymogi plus płynny minimum angielski, przy nok kupno 0.42.

Przyznam, ze mam problem ze zrozumieniem tresci tego posta. No i gdzie nok kosztuje 0.42 oczywiscie jezeli autor ma na mysli korone?

Na lotnisku po tyle wymienia, Janusz przy flaszce mu powiedział że tam dajo najleprzy pszelicznik.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
143 Posty

(wirek)
Stały Bywalec
brotek12 napisał:
Jak wlasciwie jest z ta pierwsza praca w Norwegii, chodzi mi glownie o obszar Oslo. Ciezko jest sie gdzies zalapac bez znajomosci jezyka? Jestem juz tutaj prawie miesiac, codziennie przegladam ogloszenia o prace, wysylam wiadomosci, ale nic z tego. Gdzie szukac?

A co pani monika potrafi robic? Jakie ma wyksztalcenie? Jakie zna jezyki? Czy ma ew nostryfikacje wyksztalcenia? itp.

Jezeli jest po politologi badz pokrewnych, dotychczas zajmowala sie pani np. pisaniem modowego bloga a jezyk zna pani na tzw. polskim poziomie - czyli " komunikatywny angielski"
To prosze sie nie dziwic, ze odzewu brak.
To oczywiscie jedynie przyklady co absolutnie nie oznacza, ze jest pani modelowym przedstawicielem gatunku. Zbyt malo zmiennych, stad pytania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Chodziło mi o to jak się mają oferty pracy dla Ukraińców (Ukropków) w Polsce do ofert dla Polaków w Norwegi. Niebo a ziemia. Ukrainiec w bydgoskiej Pesie kasuje 5 - taka i ma darmowe zakwaterowanie, a Polak może dostać pracę najwyżej przez agencje pracy tymaczasowej za 2500 zł z nagodzinami i sobotami. Kantor jedyny na Bydgoskim Przedmieściu w Toruniu NOK kupno 0.42, sprzedaż 0.46. Jak się nie podoba to można isć na Pocztę , tam to dopiero są czaderskie kursy wymiany.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
Lomo napisał:
Kantor jedyny na Bydgoskim Przedmieściu w Toruniu NOK kupno 0.42, sprzedaż 0.46. Jak się nie podoba to można isć na Pocztę , tam to dopiero są czaderskie kursy wymiany.
Kto przy zdrowych zmysłach oraz z jakimś logicznym doświadczeniem emigracyjnym, wymienia dzisiaj korony norweskie w kantorze, skoro ma aktualną norweską kartę bankomatową.
Pomijam gro ludzi, którzy robią na czarno i jedynym ich kontem jest skarpeta.
Chociaż i taki stan, można dzisiaj bez problemu prawnie i legalnie zmienić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
A z karty to nie ma może prowizji. A po za tym co ma zrobić ktoś kto skisił noków w papierkach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
gagadek
(gagadek)
Wiking
Remigrant napisał:
Lomo napisał:
Kantor jedyny na Bydgoskim Przedmieściu w Toruniu NOK kupno 0.42, sprzedaż 0.46. Jak się nie podoba to można isć na Pocztę , tam to dopiero są czaderskie kursy wymiany.
Kto przy zdrowych zmysłach oraz z jakimś logicznym doświadczeniem emigracyjnym, wymienia dzisiaj korony norweskie w kantorze, skoro ma aktualną norweską kartę bankomatową.
Pomijam gro ludzi, którzy robią na czarno i jedynym ich kontem jest skarpeta.
Chociaż i taki stan, można dzisiaj bez problemu prawnie i legalnie zmienić.

jeblem logicznym co za psychol poszkodowany mechanizmem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
143 Posty

(wirek)
Stały Bywalec
Lomo napisał:
Chodziło mi o to jak się mają oferty pracy dla Ukraińców (Ukropków) w Polsce do ofert dla Polaków w Norwegi. Niebo a ziemia. Ukrainiec w bydgoskiej Pesie kasuje 5 - taka i ma darmowe zakwaterowanie, a Polak może dostać pracę najwyżej przez agencje pracy tymaczasowej za 2500 zł z nagodzinami i sobotami. Kantor jedyny na Bydgoskim Przedmieściu w Toruniu NOK kupno 0.42, sprzedaż 0.46. Jak się nie podoba to można isć na Pocztę , tam to dopiero są czaderskie kursy wymiany.

Trza bylo napisac, ze kurs po wsiach sprawdzales.
www.777.com.pl/

Co do semantyki - teraz brzmi bardziej przystepnie, choc traktuje to jako ciekawostke, bo nie widze zadnych linkow, ktore potwierdzaja roznice w wynagrodzeniu dla polaka i ukrainca na tym samym stanowisku, podobnym stazu pracy i kwalifikacjach. Czesto ludzie wnioskuja bez przeslanek. Moze byc tak, ze jakowys inz z Ukrainy tyle zarabia, a porownano go do niewykwalifikowanego polaka. Wtedy dysproporcja jest oczywista, no chyba, ze glownym kryterium jest narodowosc, ale wtedy z taka teza to mozna do cyska.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Wpisz tylko : pesa opinie gowork
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
143 Posty

(wirek)
Stały Bywalec
Lomo napisał:
Wpisz tylko : pesa opinie gowork

Przejrzalem i wniosek jest taki - 2500 netto to zarabia robol w Pesie ale z 2 sobotami ,
ci co pracują w biurach mają po 6000 zł ,....

W biurach nie pracuja robole bez szkoly i umiejetnosci czytania rysunku tech.

Ludzie. Jako monter masz 2500 na rękę z sobotami. I wielki żal do świata, że masz pracę. Jak się nie podoba to naprawdę jedź z całą rodziną na zachód. Tylko nie pojedziesz, bo tam trzeba chociaż umieć czytać rysunek techniczny. A z tym lwia część monterów ma duże problemy - wiem, bo z Wami współpracuje!
6000 na lapę w biurze i nic nie robią? gdzie taka kasę dają? Chętnie się przeniosę! Pewnie powiesz: MR. Taa, wierz mi, że tam, po studiach i już jednak z min 2 letnim doświadczeniem jest szansa na 3500... A wierz mi, że nawet w Bydgoszczy można znaleźć za faktyczne 6000 bez nadgodzin mając 2 lata doświadczenia. I stąd pojazdy tworzy 280 osób w dziale rozwoju, ale 60 z nich ma doświadczenie. Reszta pracuje mniej niż 2 lata i jeszcze studiują. A rotacja? w ciągu ostatnich 3 lat naprawdę niepokojąca...

Wiec o co ten ferment?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Trochę tendencyjnie przedstawiasz sprawę. Bo po pierwsze wiadomo że jak ktoś nie jest w biurze "plecakiem" to o dobrej wypłacie może pomarzyć. A drugie to mi chodzi o fakt że nie da się zaprzeczyć że Polacy robole w Polsce są w gorszej sytuacji niż niż robole Ukraińcy (którzy robią puder [przejrzyj inne posty]) . Tak to się nie spotkałem nigdzie za granicą że Polak był na lepszych warunkach niż tubylec. Ale w Polsce to normalka. Teraz władze Gdańska zarezerowowały mieszkania komunalne dla uchdzców mimo że 1830 jest wniosków o takie mieszkania od Polaków.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok