Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Feriepenger - Norwegia

4 Posty
Oskar Am
(Szydl)
Wiking
Witam. Mam pytanie odnośnie feriepenger. Pracuję od początku maja, jutro mam podpisać full kontrakt, jednak słyszałem coś niepokojącego, tj. że za caly maj nie dostanę wypłaty ze względu na feriepenger. czy to prawda? z góry dziękuję za odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Najpierw musisz sobie wypracowac feriepenger, zeby sie o nie martwic
Bedziesz mial umowe ze stawka godzinowa, czy stala placa miesieczna/roczna ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Oskar Am
(Szydl)
Wiking
Dzieki z szybka odpowiedz Wydaje mi sie, ze to umowa ze stawka godzinową, ale pewności nabiorę jutro czyli szanse na wyplate sa?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
368 Postów

(Prezydent_elekt)
Stały Bywalec
Lindemans napisał:
Najpierw musisz sobie wypracowac feriepenger, zeby sie o nie martwic
Bedziesz mial umowe ze stawka godzinowa, czy stala placa miesieczna/roczna ?

Co to te feriepenger?

Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Oskar Am
(Szydl)
Wiking
Jednak zapytałem i będzie to umowa ze stałą stawką miesięczną, roczną.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Wiec w 2016 dostaniesz feriepenger wypracowane za 2015 rok. Bedziesz mial 5 tygodni urlopu bezplatnego, a na jego poczet feriepenger. W tym roku mozesz dostac tyle urlopu, na ile pracodawca sie zgodzi i zero feriepenger. To tak z grubsza
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Oskar Am
(Szydl)
Wiking
ok, dzieki za wyczerpujaca odpowiedz! jeszcze tylko tak najprosciej jak sie da. Czy to feriepenger jest zamiast wyplaty za maj? bo tak slyszalem. tzn. czy w czerwcu dostane przelew ze srodkami, czy nie? chodzi o to, ze nie wiem jak dlugo pociagne tu na zlotowkach, dwa miesiace to jednak troche dlugo. sorry, ze tak mecze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Dostaniesz wyplate za prace.Dlaczego ktos mialby Ci nie zaplacic za przepracowany okres ? Jesli pojdziesz na urlop, to bedzie bezplatny i nie masz wypracowanych feriepenger (ekwiwalent urlopowy - po polsku nazywajac) za 2014 rok.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
gamerul napisał:
ok, dzieki za wyczerpujaca odpowiedz! jeszcze tylko tak najprosciej jak sie da. Czy to feriepenger jest zamiast wyplaty za maj? bo tak slyszalem. tzn. czy w czerwcu dostane przelew ze srodkami, czy nie? chodzi o to, ze nie wiem jak dlugo pociagne tu na zlotowkach, dwa miesiace to jednak troche dlugo. sorry, ze tak mecze To co ewentualnie poprawnie usłyszałeś, to w tym roku nie dotyczy ciebie, tylko pozostałych pracowników którzy maja wypracowany ten swoisty "bonus".
Ty dostaniesz normalną miesięczną wypłatę bez względu na to, czy to wynagrodzenie będzie obliczane z godzin, czy też z rocznego uposażenia.
Dziwi mnie taka niekompetencja, i brak twardego kręgosłupa. Podpisujesz podobno umowę i nie wiesz na jakich warunkach pracujesz i jakie masz wynagrodzenie. Czy ty czasem nie podpisujesz swojego wyroku śmierci.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
176 Postów
Greg Greg
(Greg1979)
Stały Bywalec
Feriepenger jest wyplacane na dwa sposoby. Wszystko zalezy od firmy:

1. Pensja podstawowa + dodatek
2. Tylko Feriepenger

Obydwa sposoby roznia sie od siebie suma skladek pobieranych na Feriepenger z wyplaty jak i cala suma wynagrodzenia za maj. Jesli Twoja firma praktykuje podejscie nr 2 to nie dostaniesz ani koronki.

POZDRO,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok