Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
A ... Malgorzata Ppp Rafał Posochów pawelwlkppp Walczak (2802 niezalogowanych)
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Dino napisał:
Sethur napisał:
U znajomej bylo tak samo. Trzeba napisac odwolanie, i wyszczegolnic podstawy do odliczen (rachunki, wyciagi z kond itd..). Urzad nie wierzy w *wysokie* kwoty odpisow przy niezbyt wysokich dochodach (pierwszy rok nie wyglada zazwyczj kolorowo). Dlatego jezeli ktos sie na tym nie zna i ma problemy z komunikacja to duzo wygodniej to zlecic Mi w zeszlym roku wyliczyli niecale 9000,-, a wydebilem od nich 24.500,-. Za usluge zaplacilem kr750kr. Prosta kalkulacje ... nieprawdaz?

Jasne, prosta kalkulacja. Ubiegłoroczne skorzystanie z usług firmy zajmującej się tymi sprawami, kosztowało mnie opłatę, zmniejszenie kwoty odliczenia naliczonej przez urząd i utratę drugiej klasy podatkowej. Jedyny zysk to zdobycie wiedzy w temacie, wystarczającej do rozliczenia się samemu, bez "pomocy" ze strony firm. Poza tym, warto się pytać Norków, niektórzy potrafią udzielić cennych wskazówek .

tak Dino pewnie korzystales z uslug pani wynajmujacej biuro na okres rozliczen podatkowych tylko tak jak ja w pierwszym roku!!!! Fikcyjne biura rozliczen rosna w tym okresie jak grzuby po deszczu.Wygladaja bardzo profesjonalnie,biurka komputery stosy papierow ale po 30 kwietnia nie ma juz tam nikogo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
krolestwo za konia napisał:
Dino napisał:
Sethur napisał:
U znajomej bylo tak samo. Trzeba napisac odwolanie, i wyszczegolnic podstawy do odliczen (rachunki, wyciagi z kond itd..). Urzad nie wierzy w *wysokie* kwoty odpisow przy niezbyt wysokich dochodach (pierwszy rok nie wyglada zazwyczj kolorowo). Dlatego jezeli ktos sie na tym nie zna i ma problemy z komunikacja to duzo wygodniej to zlecic Mi w zeszlym roku wyliczyli niecale 9000,-, a wydebilem od nich 24.500,-. Za usluge zaplacilem kr750kr. Prosta kalkulacje ... nieprawdaz?

Jasne, prosta kalkulacja. Ubiegłoroczne skorzystanie z usług firmy zajmującej się tymi sprawami, kosztowało mnie opłatę, zmniejszenie kwoty odliczenia naliczonej przez urząd i utratę drugiej klasy podatkowej. Jedyny zysk to zdobycie wiedzy w temacie, wystarczającej do rozliczenia się samemu, bez "pomocy" ze strony firm. Poza tym, warto się pytać Norków, niektórzy potrafią udzielić cennych wskazówek .

tak Dino pewnie korzystales z uslug pani wynajmujacej biuro na okres rozliczen podatkowych tylko tak jak ja w pierwszym roku!!!! Fikcyjne biura rozliczen rosna w tym okresie jak grzuby po deszczu.Wygladaja bardzo profesjonalnie,biurka komputery stosy papierow ale po 30 kwietnia nie ma juz tam nikogo.

Biuro istnieje, ale z uwagi na to, że postąpili rutynowo, sprawa przerosła ich umiejętności. Szczegóły, jeśli cię interesują, opowiem kiedy się spotkamy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Nie napisalem, ze to *polskie* biuro. Fakt warto pytac tubylcow, wychowani w *systemie* pewne problemy traktuja instynktownie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
No ja skorzystalem z biura objazdowego jak pozniej sie okazalo. Prawda jest taka ze ja nie potrzebuje juz porad a i odliczac tez nie mam co. Zreszta napisalem co skatt mi odpisal w tamtym roku i duzo tak naprawde sie nie pomylil-moim osrodkiem zyciowym jest Noregia -wiec placze i place te podatki okolo 10000-12000 co miesiac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
wiec wszystko co tu piszecie,przemawia za tym,zeby jednak samemu miec orientacje jak sie wylicza podatek i moc sobie to chociaz mniej wiecej sprawdzic
przychylam sie tu do zdania retiera,polski pit jest bardziej skomplikowany
ja mysle,ze te wyliczenia w Norwegii i ilosc pomylek wynika stad,ze ten "pierwszy podatek"urzad w Norge wylicza sobie sam(i na tym etapie jest najwiecej bledow np przy obliczaniu kwoty wolnej od podatku,ktora zalezy od ilosci miesiecy pobytu w No),przysyla juz jakies rozliczenie,ktorego biura nie sprawdzaja,tylko wpisuja odliczenia,odsylaja,a tu urzednik liczy od nowa i np stwierdza,ze pomylka nastapila w tym pierwszym obliczeniu i wychodzi znowu co innego
w Polsce podatnik wypelnia pit od samego poczatku sam(dlatego jest to trudniejsze)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
truskawkowa napisał:
wiec wszystko co tu piszecie,przemawia za tym,zeby jednak samemu miec orientacje jak sie wylicza podatek i moc sobie to chociaz mniej wiecej sprawdzic
przychylam sie tu do zdania retiera,polski pit jest bardziej skomplikowany
ja mysle,ze te wyliczenia w Norwegii i ilosc pomylek wynika stad,ze ten "pierwszy podatek"urzad w Norge wylicza sobie sam(i na tym etapie jest najwiecej bledow np przy obliczaniu kwoty wolnej od podatku,ktora zalezy od ilosci miesiecy pobytu w No),przysyla juz jakies rozliczenie,ktorego biura nie sprawdzaja,tylko wpisuja odliczenia,odsylaja,a tu urzednik liczy od nowa i np stwierdza,ze pomylka nastapila w tym pierwszym obliczeniu i wychodzi znowu co innego
w Polsce podatnik wypelnia pit od samego poczatku sam(dlatego jest to trudniejsze)

Hej.
Odnośnie kwoty wolnej od podatku. W którą stronę ona rośnie wraz z czasem pobytu w Norwegi ?
I jeszcze jedno pytanko.
Jak długo można ciągnąć te odliczenia w sytuacji,gdy rodzina jest w kraju?
Jest jakaś granica czasowa?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
no rosnie oczywiscie proporcjonalnie-im dluzszy okres pracy tym wyzsza
jak napotkam tabele to wkleje
nie ma granicy czasowej dla dojezdzajacego
Zgłoś wpis