Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
A ... Malgorzata Ppp Rafał Posochów pawelwlkppp Walczak (2804 niezalogowanych)
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
fullcasco napisał:
a skad to sie wzielo
nie więcej jednak niż 5/12 z 70 350 NOK

w tym przypadku dochód nie przekracza 5/12 z 441 000

Pomniejszony o 5/12 kwoty wolnej od podatku w klasie 1

Na samym poczatku tego rozliczenia jest napisane cyt: PRACA W NORWEGI 20 TYGODNI -co daje chyba 5/12 roku
A teraz- Cyryl jezeli dostarczyles na czas skattekort do firmy to pani ksiegowa nie moze (nie powinna) inaczej naliczac podatku jak tylko wg tabeli. Jezeli masz jakiekolwiek obawy skorzystaj z biura a napewno zwrot bedziesz mial i glowe spokojna. Powtarzam z biura nie z uslug(nie obrazajac nikogo) kolezanki poleconej przez kolege.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
koniec koncem dobrze sie stalo,bo tabela 7300 uwzglednia juz chyba te 10% i rzeczywiscie po przekroczeniu zadeklarowanej sumy(o ile nie zmienilby karty) mialby doplate
Cyryl,a czy w 2009 dostales moze jakies duze urlopowe za 2008?
nawiaze jeszcze do koncowki Twojej kzk wypowiedzi o tych watpliwosciach
ja bym chciala,zeby Polacy jednak przy najprostszych sprawach nie mieli watpliwosci i nie placicli za doslownie 5 ruchow dlugopisem 1000kr(najprostsze rozliczenie),bo to jest granda
jezeli wszystko sie zgadza na rozliczeniu,ktore dostajemy w marcu(dochody z odciagnietymi zaliczkami),a jest do odliczenia tylko 10% i 2 klasa podatkowa,to naprawde jezeli ktos sie boi sam wpisac,a ma mozliwosc zlozyc zeznanie osobiscie, wystarczy podac to urzednikowi i skarbowy wyliczy sobie sam
odwagi w urzedach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Truskawko nasza .Powiem tak te proste rozliczenie w moim pierwszym roku zrobila polecona znajoma u ktorej stalem w kolejce chyba z dwie godziny i........................... juz tutaj pisalem kiedys urzad sam naliczyl mi zwrot w wysokosci 6000 koron o ile dobrze pamietam, dziewczyna wyliczyla mi 14000 a dostalem nie cale 4000. doslownie to tak wygladalo!!!!!! Takie moje doswiadczenie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
niestety nie czytalam
i jak sie zakonczyla ta historia?kto popelnil blad?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
U znajomej bylo tak samo. Trzeba napisac odwolanie, i wyszczegolnic podstawy do odliczen (rachunki, wyciagi z kond itd..). Urzad nie wierzy w *wysokie* kwoty odpisow przy niezbyt wysokich dochodach (pierwszy rok nie wyglada zazwyczj kolorowo). Dlatego jezeli ktos sie na tym nie zna i ma problemy z komunikacja to duzo wygodniej to zlecic Mi w zeszlym roku wyliczyli niecale 9000,-, a wydebilem od nich 24.500,-. Za usluge zaplacilem kr750kr. Prosta kalkulacje ... nieprawdaz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
no jak wygodniej zlecic to zlecic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
truskawkowa napisał:
niestety nie czytalam
i jak sie zakonczyla ta historia?kto popelnil blad?

Urzad naliczyl mi zwrot uwzgledniajac kwote wolna od podatku za pelny rok kalendarzowy. W momencie kiedy sie upomnialem o 10% standard fradrag urzad automatycznie podzielil kwote przez miesiace ktore tutaj pracowalem.

Teraz troszke o odliczeniach.W Poprzednim roku jesienia prowadzilem dosc buja korespondecje ze skattem(e-mail).
Wyslalem wszystkie rachunki,dokumenty(wszystko tlumaczone na norweski!!!),wyciagi bankowe,kontrakty na mieszkanie tutaj itd itd. Po wymianie paru emaili miedzy nami dostale odpowiedz-tak w skrocie- MIESZKANIE ZADUZE WYNAJMUJE,ODWIEDZAM POLSKE ZA RZADKO(CO 3 TYGODNIE TYLKO W UZASADNIONYCH PRZYPADKACH RZADZIEJ),PANA(CZYLI MOIM) OSRODKIEM ZYCIOWYM JEST NORWEGIA(STALY MELDUNEK,PERSON NUMER,STALY KONTRAKT O PRACE).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
krolestwo za konia napisał:
Truskawko nasza .Powiem tak te proste rozliczenie w moim pierwszym roku zrobila polecona znajoma u ktorej stalem w kolejce chyba z dwie godziny i........................... juz tutaj pisalem kiedys urzad sam naliczyl mi zwrot w wysokosci 6000 koron o ile dobrze pamietam, dziewczyna wyliczyla mi 14000 a dostalem nie cale 4000. doslownie to tak wygladalo!!!!!! Takie moje doswiadczenie.

bo tak wlasnie dziala urzad podatkowy w norwegii, jak im brakuje kasy to doliczaja podatki.
Moj brat dostal info ze musi doplacic 11 tys kr, pomimo tego ze wszystko bylo zgodne ze skattekort itd itp, napisal odwolanie i dostal odpowiedz ze ma zaplacic 3000 i koniec, pytanie brzmi : ZA CO ????
Ja osobiscie dostalem info ze musze doplacic 24 tys koron podatku !!! walczylem z urzedem podatkowym, korzystajac rowniez z pomocy mojego ksiegowego i dupa blada.... mam doplacic i juz, nawet nie pofatygowali sie odpisac dlaczego. Poprostu stwierdzili ze tyle mam zaplacic i ch.. , myslalem ze ich rozniose, sukinsyny gorsze niz w Polsce. Wydalem kupe kasy na konsultacje w kilku biurach i nikt nie potrafil mi wytlumaczyc skad wziela sie ta doplata....

po pewnym czasie spedzonym w Norwegii stwierdzam ze jest to bardziej popaprany kraj niz Polska, a urzedasy to kompletni debile....i do tego rasisci

i jeszcze jedno.... 7 miesiecy walczylem z urzedem podatkowym w stavanger bo chcieli abym zaplacil 170 tys koron podatku wraz z odsetkami za rok 2007 mimo faktu ze zaplacilem podatek w Oslo! Zaden glupek w Stavanger nie chcial zrozumiec ze podatek zostal juz zaplacony! dopiero interwencja mojego znajomego, ktory jest prawnikiem, uratowala mnie od debilnych urzedasow. Ale straconego czasu, pieniedzy i nerwow nikt nie zwroci...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
Sethur napisał:
U znajomej bylo tak samo. Trzeba napisac odwolanie, i wyszczegolnic podstawy do odliczen (rachunki, wyciagi z kond itd..). Urzad nie wierzy w *wysokie* kwoty odpisow przy niezbyt wysokich dochodach (pierwszy rok nie wyglada zazwyczj kolorowo). Dlatego jezeli ktos sie na tym nie zna i ma problemy z komunikacja to duzo wygodniej to zlecic Mi w zeszlym roku wyliczyli niecale 9000,-, a wydebilem od nich 24.500,-. Za usluge zaplacilem kr750kr. Prosta kalkulacje ... nieprawdaz?

Jasne, prosta kalkulacja. Ubiegłoroczne skorzystanie z usług firmy zajmującej się tymi sprawami, kosztowało mnie opłatę, zmniejszenie kwoty odliczenia naliczonej przez urząd i utratę drugiej klasy podatkowej. Jedyny zysk to zdobycie wiedzy w temacie, wystarczającej do rozliczenia się samemu, bez "pomocy" ze strony firm. Poza tym, warto się pytać Norków, niektórzy potrafią udzielić cennych wskazówek .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
Dużo by można tutaj mówić na ten temat.
Przychyliłbym się jednak do zdania sethura,mimo iż PITY norweskie są dużo bardziej czytelne od polskich.
Dla mnie jest to labirynt i już,i dla większości pewnie.
Za 2007r. księgowa wyliczyła mi 16000kr. , a skatt wyliczył zaś 45000.
I komu tu wierzyć

Do zwrotu oczywiście.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok