Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Czy będę musiał dopłacać do skatt?? proszę o pomoc - Norwegia

Czytali temat:
A ... Malgorzata Ppp Rafał Posochów pawelwlkppp Walczak (2805 niezalogowanych)
6 Postów
Wiking
Mam pytanko. Jeśli bedzie ktoś mógł mi podpowiedzieć bedę bardzo wdzięczny
Jestem na karcie 7300 na 36% 1 klasa podatkowa. Pracodawca pomagał mi uzysac ta katrę. Jako przewidywany dochód napisano 250.000 a na dokumencie Lonn og trekkoppgave for 2009 mam 334.000 a wiec sporo przekroczyłem tę kwote Zawsze od wypłaty odciagano mi 36%. Czy w takiej sytuacji moge zapomniec o jakimkolwiek zwrocie podatku ( a mialo być 10% )a przygotowywac sie na jakąś spora dopłate do skatt.
Nie wiem co myśleć, wcale sie na tym nie znam to moje pierwsze rozliczenie i aż sie boje. Jesli się oriętujecie to bardzo proszę podpowiedzcie..... pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AniaRNorway)
Wiking
Nie wiem, jak to będzie u ciebie, ale ja dopłaciłam za 2008 ponad 19.000 nok, a w zasadzie nadal płacę, bo faktura przyszła w październiku ubiegłego roku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Cyryl,miescisz sie w pierwszym progu podatkowym,na moje oko bedzie jeszcze maly zwrot
jezeli masz zone czy dzieci,z ktorymi mieszkasz w Polsce,moze byc korzystniejsze rozliczenie sie jako dojezdzajacy niz odliczenie 10%

edytuje
przyklad jak jest obliczany podatek
www.skatteetaten.no/pl/International-Pol...=92422#kapitteltekst
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Jolanta Anna Stang
(jolaanka1)
Wiking
Witam,
Mysle ze mylisz pojecia. Jesli masz tabele tzn. ze to ona pilnuje Twoich zarobkow i podatkow. 36% to tzw. B inntekter co oznacza w praktyce: 50 i 100% placone przez pracodawce za nadgodziny albo dodatkowa praca wykonywana po skonczeniu Twojej pracy glownej.
Rozliczam podatki i dlatego moglabym Ci powiedziec czy to co zaplaciles wystarczy czy to za malo jesli napiszesz mi:
- czy jestes zonaty i zona jest w kraju (poza tym czy pracuje a jesli tak to ile zarobila w 2009)
- czywynajmujesz mieszkanie w Norwegii / jesli tak to ile zaplaciles za nie w 2009
- ile zarobiles w 2009 i ile zaplaciles podatku (lønnslip z grudnia 2009)
- ile razy byles w Polsce (bilety)

Musze przyznac, ze nie rozumien jak ktos moze powiedziec ze cos Ci sie nalezy (zwrot) nie majac pojecia o Twojej sytuacji??? Przeczytaj odpowiedzi ktore dostales wczesniej. Jest to zwyczajnie fizycznie niemozliwe!

Pozdrawiam

Jola
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
a ja musze przyznac,ze brak Ci zdolnosci czytania ze zrozumieniem
niepotrzebne sa informacje czy ma zone w kraju,czy wynajmuje mieszkanie itd,poniewaz napisal wyraznie,ze chce odliczyc 10% ulgi
nastepnie napisal,ze OD CALOSCI PENSJI byla pobierana zaliczka w wysokosci 36%(zakladam,ze Cyryl wie co mowi,poniewaz jest to mozliwe)
istotna informacja,ktora tu nie zostala podana,to kwota wolna od podatku,dlatego mozna powiedziec"na oko"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
Grunlag 250 000 i 36% skatt? Jak to zrobieś?
Byłeś w NO cały rok 2009?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Wiking
Ja za głupi na to jestem, sory to pewnie smieszne dla Was. Pierwszy raz bede sie rozliczał i chciałym zeby wyszło ok. Nie musialbym dostac zadnego zwrotu.Chciałybym wyjśc choc na zero.
Pytam bo ktos mi powiedzial,ze jeżeli suma z pit od pracodawcy u mnie to 334.000 przekroczy te na karcie podatkowej u mie: kl.1 tabela 7300 z suma 250.000 po rozliczeniu wychodzi na minusie i musi dopłacac.
Może ktos sie na tym zna i wytłumaczy tak na chłopski rozum.
Dodam ,że pracowalem całe 2009 i z kazdej wypłaty potracano 36% na poczet podatku.
Moja zona mieszka tu ze mna, dzieci równiez. zona nie pracuje,zajmuje sie dziecmi w domu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Cyryl napisał:
Ja za głupi na to jestem, sory to pewnie smieszne dla Was. Pierwszy raz bede sie rozliczał i chciałym zeby wyszło ok. Nie musialbym dostac zadnego zwrotu.Chciałybym wyjśc choc na zero.
Pytam bo ktos mi powiedzial,ze jeżeli suma z pit od pracodawcy u mnie to 334.000 przekroczy te na karcie podatkowej u mie: kl.1 tabela 7300 z suma 250.000 po rozliczeniu wychodzi na minusie i musi dopłacac.
Może ktos sie na tym zna i wytłumaczy tak na chłopski rozum.
Dodam ,że pracowalem całe 2009 i z kazdej wypłaty potracano 36% na poczet podatku.
Moja zona mieszka tu ze mna, dzieci równiez. zona nie pracuje,zajmuje sie dziecmi w domu.

Zwrot dostaniesz, 10% takze. Jak sie na tym nie znasz to znajdz biuro zajmujace sie tym w Norwegii. Zaplacisz kilka stowek, oni to za Ciebie wylicza i wysla dokumeny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
a skad to sie wzielo
nie więcej jednak niż 5/12 z 70 350 NOK

w tym przypadku dochód nie przekracza 5/12 z 441 000

Pomniejszony o 5/12 kwoty wolnej od podatku w klasie 1
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Cyryl,powinienes miec zaliczke odciagana wedlug tabeli
skoro jednak tak sie nie stalo i z jakis przyczyn pracodawca odtracal Ci caly czas 36%to ,przy tej sumie po uwzglednieniu standardowego odliczenia 10% plus kwota wolna od podatku(nie wiem ile bedzie za 12 mies 2009),na pewno nie bedziesz mial doplaty(jestes z zarobkasmi caly czas w pierwszym progu,ktory nie pamietam juz,ale chyba konczy sie na 430 tys)
nie musisz isc sie rozliczac do zadnego biura,jak dostaniesz zeznanie,idz do skarbowego i powiedz urzednikowi,ze chcesz odliczyc 10% i rozliczyc sie w 2 klasie podatkowej(niepracujaca zona)
urzednik sam zaznaczy w zeznaniu co trzeba,bo to jest proste rozliczenie i nie musisz miec do tego zadnych danych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok