Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(2729 niezalogowanych)
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
nie rozumiem dlaczego duzo osob takich przeciwnych przyjazdowi zon a co to rogi maja i bodą ...ma facet prace,szef pomoze w załatwieniu mieszkania a to najwazniejsze na poczatek...jak bedzie porządnym gosciem to i tobie pomoze w znalezieniu pracy tak jak i mnie pomógl szef meza...i chociaż mieszkałam na poczatku na zadupiu to miałam kilka ofert tak,że z czesci musiałam zrezygnować...nie bedziesz spała od razu na kasie ale spokojnie wyzyjecie a dalej bedzie coraz lepiej...
troche juz tu mieszkam i widze jak przyjeżdzaja nowi..i powiem szczerze,ze nie maja za specjalnie problemów....no zalezy to jeszcze od charakteru i obrotności danego człowieka,ale widze,ze wiesz czego chcesz i tego sie trzymaj....
jest takie powiedzenie,,co to znaczy,że się nie uda...nie przewiduje takiej opcji...musi sie udac,,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
315 Postów
stefan stefanski
(Taki Ktos)
Stały Bywalec
Jasna napisał:
Hm.. Chyba bardzo dużo zależy od tego gdzie będziecie mieszkać (jakie miasto) , bo ceny mieszkań, a to w kosztach jest najistotniejsze, są własnie od miasta zależne. Czasem lepiej wynając coś 20-30 km dalej od miejsca pracy, a zaoszczędzić 5-6 tys miesięcznie.
Powodzenia, dacie radę

no, tylko nie zapominaj, ze z tych 5-6tys trzeba bedzie bramki zapłacic+paliwo!
Czsem jest mozliwosc przytulenia kapke na dojazdach, ale jesli są bramki, a paliwo płacic trzeba to skórka za wyprawke : )
jesli znajdzie cos 20km w jedna strone, to tyg zrobi min.200km/ mies.800/ rocznie ca 10.000km.....
przyjmijmy, ze ma diesla ktory spali 6-7L/100 to miesiecznie wyjezdzi cały zbiornik, dojezdzając tylko do pracy! A to ca 1000nok!
Jesli doliczysz bramki, to suma sie podwoi....
To samo z ubezp auta > nie zauwazyłas,ze wysokosc składki jest zalezna m.in od przejechanych km?
Dojedz do miasta (urzedy.sklepy.szkoła.etc....)
Poza tym skąd taka suma ? Myslisz,ze 30km od oslo znajdziesz mieszkanie za 6tys nok ???????
Typ pisze o Eiken, ato czarna dupa na granicy vest agder
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
73 Posty
iza ra
(izara)
Początkujący
ale my auta nie bierzemy ze sobą ..... poza tym to chyba cywilizowany kraj - są środki komunikacji ...
hmmm a jak jest z psami ...?? bo za rady to ja już chyba podziękuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...psy

to po

norwesku - politi ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
Po pierwsze nie wiem czemu zakładasz, że mowa o Oslo. Po drugie nie jest powiedziane, że po drodze będą bramki ( aż tyle to ich znowu nie jest). Po trzecie skąd przekonanie, że będzie się rozbijać autem - jest coś takiego jak autobus i pociąg.

Zresztą jeśli się nie chce spędzić życia w mieszkaniu to trzeba czasem gdzieś wyjść, pojechać, coś zobaczyć, kupić więc jeśli chodzi o rodzinę to auto to po prostu tańszy i wygodniejszy interes niż bilety miesięczne dla całej rodziny..

w ogólnym rozrachunku ciut dalej od miejskich "aglomeracji" można dostać tańsze mieszkania, albo zapłacić tyle samo co w mieście, ale za to za 2-3 razy większe mieszkanie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
315 Postów
stefan stefanski
(Taki Ktos)
Stały Bywalec
izrach napisał:
ale my auta nie bierzemy ze sobą ..... poza tym to chyba cywilizowany kraj - są środki komunikacji ...

z ta komunikacją, to bym nie przesadzał.....
w miescie jest ok, ale na pipidówkach bywa róznie : )
Bez auta i dojezdzac do pracy w okreslonych, bądz nie godzinach ?
lykke til....
poza tym komunikacja tez jest droga.....
Poczytaj forum, jest wyszukiwarka i sama zdecyduj....
z psami jest porządek i trza kupe sprzatac, zwłaszcza w miatach!
Ty poczekaj az stary sie zaloguje pare miesiecy na miejscu, bo moze sie okazac,ze to nie dloa niego......
160/h brutto to psie pieniadze, przy 140h/mies!
To ledwo 15-16tys netto!
A szef nie bedzie wam szukał mieszkania tanio, tylko wezmie co bedzie!
POza tym tu na miejscu jest pełno wykwalifikowanych ludzi, znajacych niezle jezyk i nie ma dla nich pracy, a tu raptem taka oferta dla twojego starego z deklaracja dozgonnej pomocy, wpłaceniu depozytu,itp.....
Mnie cos tu smierdzi, ale obym sie mylił......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
73 Posty
iza ra
(izara)
Początkujący
no proszę Cię !!! ja świecę od rana do wieczora , wieczorem jeszcze bardziej .. poprostu jak poczytalam "rady " w których czuć zawiść i niechęć - to może nie koniecznie chce słuchać takich rad ...
przykre że ludzie są tak mało życzliwi wobec innych ..ale moze to juz taka nasza cecha narodowa . Tobie też bardzo dziękuje za info w sprawie psów szczekająch po norwesku , bardzo błyskotliwa odpowiedź ,bo pewnie szybciej się uczą tego języka niż co niektórzy Polacy , przez duże P .pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
izrach napisał:

ale co z psami?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
73 Posty
iza ra
(izara)
Początkujący
brzydal napisał:
...psy

to po

norwesku - politi ...

ha !! ładnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
315 Postów
stefan stefanski
(Taki Ktos)
Stały Bywalec
Jasna napisał:
Po pierwsze nie wiem czemu zakładasz, że mowa o Oslo. Po drugie nie jest powiedziane, że po drodze będą bramki ( aż tyle to ich znowu nie jest). Po trzecie skąd przekonanie, że będzie się rozbijać autem - jest coś takiego jak autobus i pociąg.

Zresztą jeśli się nie chce spędzić życia w mieszkaniu to trzeba czasem gdzieś wyjść, pojechać, coś zobaczyć, kupić więc jeśli chodzi o rodzinę to auto to po prostu tańszy i wygodniejszy interes niż bilety miesięczne dla całej rodziny..

w ogólnym rozrachunku ciut dalej od miejskich "aglomeracji" można dostać tańsze mieszkania, albo zapłacić tyle samo co w mieście, ale za to za 2-3 razy większe mieszkanie.

to czemu ciotka dobra rada mieszka w "miescie" ?
POza tym watpie, zebys widziała cos poza kawałkiem E 18 i E 16.....
Bramki są wszedzie! A jak jeszce nie ma, to zaraz zbuduja : )
w kazdym miescie na wlocie sa bramki, nie tylko w oslo!
A najbardziej maja przejebane w stavanger,beren,tonsberg i krs....
Ale ty chyba nie wiesz gdzie to jest.....(?)
Wnioskuję po tym w jakim tonie sie wypowiadasz > wiesz,ze dzwoni, ale nie wiesz w którym kosciele...
Niebawem maja stawiac bramki przed placami zabaw dla dzieci i lekkelandami : ))
To w ogóle złodziejski system i dziwny kraj.....
ps: wiec optujesz za pociagiem/autobusem, czy w koncu za autem, bo nie ogarniam...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok