Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
norgekowal napisał:
Od kiedy to chodzi o pojazd, a nie o kierujcego? Przesyłam popularny link toll.no/upload/brosjyrer_veiledere/0709_...reg_kjoretoy_POL.pdf Bardzo prosz przeczytać. Lub toll.no/templates_TAD/Article.aspx?id=13...o&parentid=44780 Pozdrawiam

Od kiedy zarowno pojazd jak i jego wlasciciel (posiadajacy tutejszy numer personalny) znajduje sie na terenie norwegii..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
ricco napisał:
martinka775 napisał:
Witam,
mam pytanko... Jak długo można jeździć w Norwegii na polskich blachach????Ponieważ każdy z moich znajomych mówi co innego!!! Czy rok od czasu otrzymania umowy o pracę czy rok od czasu otrzymania pozwolenia??? Przebywam w Norwegii z mężem na zasadzie łączenia rodzin, on posiada dłużej pozwolenie na pobyt ja od niedawna. Samochód jest zarejestrowany na męża a ja jestem współwłaścicielem czy jeśli mnie zatrzymają to otrzymam mandat skoro jeszcze nie przebywam tu rok???? Jak wysokie są kary????Prosze o odpowiedź!!!!

jak wysokie sa kary > pozwole sobie wkleic czesc tekstu ktory kiedys tam napisalem

>>> co sie dzieje jezeli osoba zostaje zatrzymana do kontroli , u ustala ze sei nie ma uprawnien
zatrzymuja samochod,
trzeba oddac kluczyki
wzywaja lawete i zabieraja auto o magazynu celnego
po kilku dniacgh zwoluje sie konsylium norweskie celnikow , sprawdzaja czy decyzja o zatrzymaniu pojazdu byla prawidlowa nastepnie wzywaja osobe ktorej zatrzymano auto kazac przyniesc jak najwiecej dokumentow ktore ewentualnie upowazniaja do prowadzenia pojazdu na pl. num. rej.
dlaej sprawa idzie do wydzilu prawnego
naliczanie wstecz wszystkich oplat , oplat jest kilka
wstecznie jest naliczany wat , czyli 25% wartosci samochodu
naliczana jest wstecz oplata jednorazowa (dotyczy daty produkcji sam, kiedy byl sprowadzony, poj, silnika, wydzielanie co2 ,oplata jednorazowa nie ma nic wspolnego z cena samochodu ,
im strsze auto im mniejszy silnik , im mniejsze wydzielanie co2 tym mniejsza oplata jednorazowa ,
Oplata jednorazowa jak i vat to sa poprostu oplaty ktore kazdy musi poniesc ,
NP. AUDI A3 rok 2007 2.0 poj 120KW ,
oplata w tym przypadku wynosi 100 tys nok
pzry duzych autach ta oplata wynosi 500 tys koron
nazywa sie to zwyczajnymi oplatami , kary za chwile !!
najniższa stwaka oplaty karnej wynosi 10%( nalagodniejsza stawka, moga byc wyzsze do 40 %) od vatu i oplaty jednorazowej .( jezeli cos jest malo zrozumiale to prosze zapytac priv)
cdn.co z autkami dalej sie dzieje

Noo.. tak wyglada scenariusz bardziej pesymistyczy, ale dosc realistyczny..
Pamietajmy, ze celnicy to tez ludzie.. i trzeba po prostu z nimi rozmawiac.. Jezeli zgadzamy sie uiscic wszystkie oplaty, wtedy mamy szanse na nieco bardziej amnestyjne traktowanie. Engangsavgift zaplacimy tak czy siak, ale zachowamy mozliwosc pozniejszej renegocjacji (alternativ beregning), karnie zaplacimy tez stawke minimalna i niczego wstecz nam nie dolicza.. i najwazniejsze: samochod nam oddadza.. Przywykli natomiast do polskiego medrkowania.. Polak zwykle nic nie wie.. wiec nie warto. Na poblazanie nie mozna liczyc jezeli udowodnia, za samochod byl wykorzystywany w celach zarobkowych.. wtedy zwykle jest nieprzyjemnie..

Jedni jezdza po kilka lat i nie wpadaja.. inni tez, ale jak wpadna to w placz.. Byli juz tacy bujajacy sie esklasami na polskich blachach.. Nie wiem po cholere kombinowac.. Zarabiajac srednia krajowa spokojnie mozna kupic wozidlo, jezdzic bez stresu i bez parcia je splacac..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
No bo najważniejsze to kupić za swoje, nie na kredyt.
Żelazna zasada polskiego budowlańca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Grzes203 napisał:t...Żelazna zasada polskiego budowlańca.A co Tobie Grześku Polski budowlaniec Wadzi... , że się Jego czepiasz ...? .
Moim zdaniem to nie jest przypadłość ..zawodowa ... , tylko Nasza Narodowo -Politycznie-Ekonomiczna Pozostałośc po poprzednim systemie polityczno - gospodarczym...
OT CO i tyle...
(na gościnnych wysssstępach )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
gabriel napisał:
Grzes203 napisał:t...Żelazna zasada polskiego budowlańca.A co Tobie Grześku Polski budowlaniec Wadzi... , że się Jego czepiasz ...? .
Moim zdaniem to nie jest przypadłość ..zawodowa ... , tylko Nasza Narodowo -Politycznie-Ekonomiczna Pozostałośc po poprzednim systemie polityczno - gospodarczym...
OT CO i tyle...
(na gościnnych wysssstępach )

Tylko jak tlymaczyc ponad dwudziestoletnia niemoznosc, mentalnego przestawienia sie na system kapytalysyczny... ktorego notabene sami chcielismy??.. Usprawiedliwianie wszystkiego socjalizmem brzmi z naszych ust troche jak zydowska fobia antysemicka.. Jak dlugo mozna byc (wiecznie) pokrzywdzonym(?)..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Sethur napisał:
...Tylko jak tlymaczyc ponad dwudziestoletnia niemoznosc...

Widzisz... Ktoś Mądry kiedyś powiedział..:
To co zniszczyła wojna można odbudować bardzo szybko i o wiele lepiej niż było przed niszczeniem...
Jednak to co zniszczyła Ideologia komunistyczna trudno będzie usunąć , zniwelować i przez 50 najbliższych lat ..
Zobacz jak Norwedzy walczą z totalnym alkocholizmem jakie było w tym kraju przed ROPĄ ..
Nasze Polskie pijaczki to pikuś z tym co Tu się działo...

I jak na razie efekt jest połowiczny ... a wyobrażasz sobie co by się stało gdyby ze sklepów monopolowych zniknęły KRATY...!? .
A przecież to jedynie chwyt psychologiczny... , mało tego , powoli społeczeństwo w jakiejś części zmienia nawyki z alkoholu na narkotyki...
Dalszy ciąg tego co było kiedyś ...tylko teraz za dużo forsy na kontach to i używki inne...

(na gościnnych występach )
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(bobslej)
Wiking
Bardzo proszę o odp

W jaki sposób tolle sprawdzają ile tu jesteś??
I skąd wiedzą jaka umowę masz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
ARKADIUSZ kozar
(armagedusz)
Wiking
ILE CHCESZ MORZESZ JEZDZIC AZ CIE ZŁAPIA I DOWALĄ W KORONACH !!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(bobslej)
Wiking
Kolego Kolus

Umowę mam do końca roku a jestem od tu od stycznia . Podczas teoretycznej kontroli tollu skąd oni wiedzą jaką mam umowę i na jak długo??

Moze mi ktos odpowiedzieć na to pytanie??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
bobslej napisał:
Kolego Kolus

Umowę mam do końca roku a jestem od tu od stycznia . Podczas teoretycznej kontroli tollu skąd oni wiedzą jaką mam umowę i na jak długo??

Moze mi ktos odpowiedzieć na to pytanie??

.............a możesz mi powiedzieć jakie znaczenie ma to czy oni wiedzą czy nie?
W poście wyżej masz odpowiedź na swoje pytanie,chyba że ja czegoś nie jarzę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok