Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak długo na polskich blachach??? - Norwegia

11 Postów
Martusia G
(martinka775)
Wiking
Witam,
mam pytanko... Jak długo można jeździć w Norwegii na polskich blachach????Ponieważ każdy z moich znajomych mówi co innego!!! Czy rok od czasu otrzymania umowy o pracę czy rok od czasu otrzymania pozwolenia??? Przebywam w Norwegii z mężem na zasadzie łączenia rodzin, on posiada dłużej pozwolenie na pobyt ja od niedawna. Samochód jest zarejestrowany na męża a ja jestem współwłaścicielem czy jeśli mnie zatrzymają to otrzymam mandat skoro jeszcze nie przebywam tu rok???? Jak wysokie są kary????Prosze o odpowiedź!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
921 Postów

(I.Z.A.)
Maniak
martinka775 napisał:
Witam,
mam pytanko... Jak długo można jeździć w Norwegii na polskich blachach????Ponieważ każdy z moich znajomych mówi co innego!!! Czy rok od czasu otrzymania umowy o pracę czy rok od czasu otrzymania pozwolenia??? Przebywam w Norwegii z mężem na zasadzie łączenia rodzin, on posiada dłużej pozwolenie na pobyt ja od niedawna. Samochód jest zarejestrowany na męża a ja jestem współwłaścicielem czy jeśli mnie zatrzymają to otrzymam mandat skoro jeszcze nie przebywam tu rok???? Jak wysokie są kary????Prosze o odpowiedź!!!!
.....jeśli nie przebywasz tu jeszcze roku mandatu nie otrzymasz!więc spoko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Martusia G
(martinka775)
Wiking
oki!!!Ale rok od zawarcia umowy o pracę czy rok od otrzymania pozwolenia się liczy???? i jak wysokie są kary pieniężne???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
martinka775 napisał:
Witam,

Nie ma znaczenia czy auto jest zarejestrowane na Ciebie, czy na meza. Chodzi o pojazd, nie o to kto nim kieruje. Jezeli maz przebywa tu dluzej niz rok (to maksymalny czas bez kombinowania) to w razie kontroli bedzie musial zaplacic Engangsavgift (czyli akcyze, a to zalezy od tego jaki to samochod) i Mva (czyli VAT) plus koszt rejestracji i ubezpieczenia samochodu w Norwegii + do kr30.000,- kary.
Samochod moga skonfiskowac do momentu zaplaty, oczywiscie koszty transportu i przechowania wam dolicza.

Przed ponawianiem pytania proponuje przeszukanie forum.. ten watek byl juz kilkukrotnie walkowany.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
jak masz umowe na stałe, to od pierwszego dnia nie możesz się poruszać samochodem zarejestrowanym poza Norwegią, temat był tak sethur mówi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
181 Postów
D K
(antypolak)
Stały Bywalec
Od kiedy to chodzi o pojazd, a nie o kierujcego? Przesyłam popularny link toll.no/upload/brosjyrer_veiledere/0709_...reg_kjoretoy_POL.pdf Bardzo prosz przeczytać. Lub toll.no/templates_TAD/Article.aspx?id=13...o&parentid=44780 Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
Ricco Xxxxxx
(ricco)
Początkujący
martinka775 napisał:
Witam,

Rozumiem że masz już nr personalny , wiec od tego momentu nie mozesz sie poruszac na polskich tablicach rej.jezeli nie poprosilas wjezdzając do norwegi o pozwolenie na poruszanie sie przez rok , a juz poprosic nie mozesz bo tylko stanie sie to ze zabiora auto i ukaraja, ale nie mandatem !!!!!!!!
Wecej i odnosnie kar i stawek jakie stosuja przy zatrzymaniu auta opisalem kiedys tam dokladniej ( prosze wejsc na moja strone i poczytac sobie o tym temacie)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Piszesz,że pojazd jest na męża,ale domyślam się że w polsce,więc to nic nie zmienia,jeśli on już tu był a Ty do niego dołączyłaś to oficjalnie koniec z prowadzeniem pojazdu na polskich blachach w no.Nie ważne jak długo ty tu jesteś,jesteście tu już razem,więc koniec z polskim samochodem,zapomnij bo nie ma na to co liczyć.Opłaty bardzo dobrze określił setur ,aż ja jestem zdziwiony,bo naprawdę przy np.kontroli ze Statenveigvesen nie będzie tłumaczenia i tylko kasa duuuża kasa do zapłacenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
Ricco Xxxxxx
(ricco)
Początkujący
martinka775 napisał:
Witam,

jak wysokie sa kary > pozwole sobie wkleic czesc tekstu ktory kiedys tam napisalem

>>> co sie dzieje jezeli osoba zostaje zatrzymana do kontroli , u ustala ze sei nie ma uprawnien
zatrzymuja samochod,
trzeba oddac kluczyki
wzywaja lawete i zabieraja auto o magazynu celnego
po kilku dniacgh zwoluje sie konsylium norweskie celnikow , sprawdzaja czy decyzja o zatrzymaniu pojazdu byla prawidlowa nastepnie wzywaja osobe ktorej zatrzymano auto kazac przyniesc jak najwiecej dokumentow ktore ewentualnie upowazniaja do prowadzenia pojazdu na pl. num. rej.
dlaej sprawa idzie do wydzilu prawnego
naliczanie wstecz wszystkich oplat , oplat jest kilka
wstecznie jest naliczany wat , czyli 25% wartosci samochodu
naliczana jest wstecz oplata jednorazowa (dotyczy daty produkcji sam, kiedy byl sprowadzony, poj, silnika, wydzielanie co2 ,oplata jednorazowa nie ma nic wspolnego z cena samochodu ,
im strsze auto im mniejszy silnik , im mniejsze wydzielanie co2 tym mniejsza oplata jednorazowa ,
Oplata jednorazowa jak i vat to sa poprostu oplaty ktore kazdy musi poniesc ,
NP. AUDI A3 rok 2007 2.0 poj 120KW ,
oplata w tym przypadku wynosi 100 tys nok
pzry duzych autach ta oplata wynosi 500 tys koron
nazywa sie to zwyczajnymi oplatami , kary za chwile !!
najniższa stwaka oplaty karnej wynosi 10%( nalagodniejsza stawka, moga byc wyzsze do 40 %) od vatu i oplaty jednorazowej .( jezeli cos jest malo zrozumiale to prosze zapytac priv)
cdn.co z autkami dalej sie dzieje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(iks)
Wiking
Nie uwzględniłem w moim ostatnim poście bo to ważne,tego co Ty zaznaczyłaś ,że mąż twój jest już ponad ro w no.
Więc to właśnie was eliminuje z używania poj.na pol.blachach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:12  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok