Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1702 niezalogowanych)
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Uczenie dzieci jezyka pl. na obczyznie to nie taka prosta i oczywista sprawa - moja corka - urodzona i wychowana w Bergen posluguje sie pl. tylko mowionym i bardzo rzadko ( bo nie ma kontaktow z pl., chociaz mieszka w Oslo ) - to ze sie w jakims stopniu posluguje jez. pl. to przede wszystkim zasluga mojej mamy, ktora jej pilnowala jak ja studiowalam i po czesci dostepu do polonii w Bergen

Co do syna to juz gozej - urodzil sie i wychowal TYLKO wsrod no. i to juz jego no. babcia go pilnowala przed pojsciem do przedszkola - zero pl., jedyny kontakt z pl. to wakacje letnie w PL. i porozumiewanie sie z moja babcia .

Ja oczywiscie probuje mowic do niego po pl. ale jest to nieregularne i czesto sztuczne - bo wtedy wszyscy w kolo czuja sie nieswojo i musimy mowic " podwujnie" zeby nas rozumiano

ALE moje dzieci chociaz sa urodzone i wychowane w No. nie wstydza sie swojego pochodzenia - wrecz przeciwnie - znaja czesciowo kulture pl. i rozne ciekawostki z pl. i lubia sie nimi dzielic ze swoimi kolegami i rodzina no.

Na peweno o wiele latwiej jest zachowac jezyk, jezeli obydwoje rodzice sa pl. i maja latwy dostep do obcowania z pl. kultura i jez. na codzien - ja musze sie zadowolic z tego, ze moje dzieci maja poczucie polskosci

Gama nie martw sie - to , ze twoj synek czuje sie tu "swojsko" to jest normalne i dobre dla niego - gozej by bylo gdyby czul sie obcy i odizolowany od reszty jego rowiesnikow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Barbaro jak wiesz już wielokrotnie pisałam, że się cieszę, tylko przedwczoraj miałam takie serce rozdarte.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
małgośka napisał:
Fiona66 napisał:
(...) a ja "za pokute" wypije reszte

Oczywiscie jest mi przykro, ze swoim gapiostwem podnioslam Twoje cisnienie - I am sorry

ale sobie pokutę Fiona wymyśliłaś

a jakze, przeciez "pokuta" nie musi byc nieprzyjemna
to takie dwa w jednym - wash and go
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1132 Posty
Gosia P
(małgośka)
Maniak
Nie wiedziałam gdzie to wrzucić , a może komuś się przyda w związku z nauką polskiego czy historii . To są filmiki z lekcjami dla starszych dzieci . Dziś szukałam czegoś z matematyki dla syna i powiedział , że bardzo dobrze ta pani nauczycielka tłumaczy .
Zajrzałam na chwilkę do lekcji historii , pan ma miły głos i w ogóle sprawia takie pozytywne wrażenie

nakrecenieksperci.pl/kategorie/eksperci,...395797,Edukacja.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok