Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Homo Homini Lupus - Norwegia

Czytali temat:
(1058 niezalogowanych)
133 Posty
Renata Justyna
(Renata84)
Stały Bywalec
"Wczesnochrześcijańska filozofia wykształciła pojęcie superrogacji. Trywializując, ze względu na niedostatek miejsca, superrogacja to podejmowanie działań, które podjąć można, a których podejmować nie trzeba. Przykładami takich działań, a raczej czynów lub aktów była postawa Janusza Korczaka, który zdecydował się nie opuszczać swoich wychowanków w „godzinie próby”, Maksymiliana Kolbego, który ofiarował swoje życie za życie współwięźnia, czy działalność matki Teresy z Kalkuty.
Z pojęciem superrogacji nieodmiennie kojarzy mi się pojęcie spolegliwości, stworzone przez Tadeusza Kotarbińskiego. Mimo uporczywych prób czynionych przez różnych niedouczonych publicystów człowiek spolegliwy to nie konformista, który gotów jest pójść na każdy kompromis. Człowiek spolegliwy, to człowiek, na którego można w każdej sytuacji liczyć. To Zawisza (w żadnym wypadku Artur) Czarny.
Mimo iż przywiązanie do wiary chrześcijańskiej deklaruje ponad 90 procent Polaków, mimo iż Kotarbiński był Polakiem, pojęcie superrogacji i spolegliwości jest naszemu społeczeństwu całkowicie obce. Obce są te pojęcia nie tylko w formie teorii. Poznanie intuitywne i praktyczne stosowanie się doń jest wszak możliwe. Polacy w praktycznym, codziennym życiu zapomnieli o najprostszych zasadach współżycia. Trawestacja łacińskiego homo homini lupus na Polak Polakowi wilkiem jest w pełni zasadna.
Od lat żyję wśród Polaków. Doświadczyłem (tak jak każdy z nas) setek aktów niczym nie uzasadnionej nieżyczliwości, agresji, wrogości. Doniosę na ciebie całkiem bezinteresownie – jest działaniem tak powszechnym, że tłumiącym zachowania życzliwe.
Obrazek młodego, zdrowego byczka, rozpartego wygodnie na tramwajowym siedzeniu jest codziennością. Próba wyjechania samochodem z drogi podporządkowanej na główną kończy się zazwyczaj stłuczką. Prośba o dokonanie zakupu poza kolejnością rodzi powszechny wybuch agresji. Zakup nowego samochodu wywołuje zazdrość i niechęć sąsiadów.
Dlaczego? Czyżbyśmy stali się społeczeństwem tak straszliwie podzielonym ideowo, politycznie, tak rozwarstwionym materialnie, że nić porozumienia nie może już zaistnieć? Co powoduje, że wzajemna niechęć narasta (bo taki proces obserwuję)?"
Nie chcecie,nie piszcie...czepiać się możecie
I co by znów nikogo nie ubodło...Zgadzam się ze słowami autora.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
133 Posty
Renata Justyna
(Renata84)
Stały Bywalec
To tylko moja mała refleksja...na temat społeczeństwa(nie tylko naszego)
Po przeczytaniu większości postów,jest się nad czym zastanawiać...
Miłego i spokojnego dnia życzę wszystkim...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
Renata84 napisał:

Twoja refleksja?
Renata84, dlaczego przywłaszczasz sobie czyjś tekst?

www.wiadomosci24.pl/artykul/polak_polako...ilkiem_7429-1-1.html

Jakie to smutne, gdy ktoś chce coś przekazac innym, a nie jest na tyle uczciwy, by powiedziec:to nie jest moj ARTYKUŁ , ale uważam podobnie jak autor tegoż
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
133 Posty
Renata Justyna
(Renata84)
Stały Bywalec
Nie wiem czy zauważyłaś,tekst jest pisany w rodzaju męskim Giovi.
I moja refleksja dotyczy tegoż artykułu.Nie podpisałam się pod nim imieniem i nazwiskiem.
Uważam,że ten tekst pasuje do reszty...
Nie rób ze mnie plagiatora...to tyle.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
133 Posty
Renata Justyna
(Renata84)
Stały Bywalec
giovi2 napisał:
Renata84 napisał:

Twoja refleksja?

Jakie to smutne, gdy ktoś chce coś przekazac innym, a nie jest na tyle uczciwy, by powiedziec:to nie jest moj ARTYKUŁ , ale uważam podobnie jak autor tegoż

I to jak smutne...idealnie dobrany tekst do sytuacji,które tu spotykam.
Szukajcie a znajdziecie...ludzi...po to by skomentować...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
Renata84,nie wiem czy zauważyłaś, że w pierwszej wersji pozmieniałas formę wypowiedzi, tak by wyglądałą ona na pisaną przez kobietę,a dopiero po moim upomnieniu wróciłaś do oryginalnej wersji,zacytowalas, i dopisalas od siebie zdanie na koncu, więc nie mów mi, że robię z Ciebie plagiatora...sama go z siebie zrobiłaś a następnie chciałąś się z tego wykpic moim kosztem ,robiąc ze mnie idiotkę.
Wiesz doskonale, że mam rację i że było tak jak mówie.
Pozdrawiam

Ps.Wystarczy zobaczyc o ktorej godz. edytowalas swoj wpis
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Pieklo to ludzie.
Jean-Paul Sartre

To jest w naszych rekach jak sie w stosunku do innych zachowujemy . Jakie nastawienie my mamy do swiata i ludzi nas otaczajacych ? Jaka jest skala naszej empatii ? Jak reagujemy na niesprawiedliwosc - jezeli ona nas nie dotyczy ? Ile mozemy poswiecic czasu na innych ? Mysle, ze dzisiejsze spoleczenstwo jest egoistyczne - i to nie dotyczy tylko pl.
Jest na pewno roznica pomiedzy miastem a prowincja . Ja wychowalam sie w miescie i mieszkalam w Bergen , ale teraz przebywam w malej miejscowosci , gdzie ludzie interesuja sie bardziej soba - w pozytywnym i negatywnym kontekscie. Ta ludzka ciekawosc moze czasami denerwowac, ale jak komus jest potrzebna pomoc ( nawet ekonomiczna ) to wtedy dobrze miec " ciekawskich" sasiadow.

Ja jestem z natury optymistka i musle dobrze o ludziach - dopuki nie dowioda, ze na to nie zasluguja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
133 Posty
Renata Justyna
(Renata84)
Stały Bywalec
giovi2 napisał:
Renata84,nie wiem czy zauważyłaś, że w pierwszej wersji pozmieniałas formę wypowiedzi, tak by wyglądałą ona na pisaną przez kobietę,a dopiero po moim upomnieniu wróciłaś do oryginalnej wersji,zacytowalas, i dopisalas od siebie zdanie na koncu, więc nie mów mi, że robię z Ciebie plagiatora...sama go z siebie zrobiłaś a następnie chciałąś się z tego wykpic moim kosztem ,robiąc ze mnie idiotkę.
Wiesz doskonale, że mam rację i że było tak jak mówie.
Pozdrawiam

Ps.Wystarczy zobaczyc o ktorej godz. edytowalas swoj wpis

Nie spieram sie z Toba...widze ze wiesz wszystko lepiej...
Cytujac te slowa nie sadzilam ze przyczepi sie ktos kto bedzie mi wmawial ze zrobilam tak a nie inaczej
Nie mialam na mysli tego by sie z kimkolwiek sprzeczac, lecz sens tych slow,widze ze tu same madrzejsze glowy,
gdybym miala podac przyklad do tego cytatu,byłabys pierwsza ...
Załoz swoje forum...bedziesz miala nad wszystkimi wladze!
Odpuszcze dla spokoju swojego...Żegnam...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Renatko - nie obruszaj sie - ja ci napisalam na temat i dalej mozna twoj watek z powodzeniem kontynuowac

Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
Renata nie odpuszczasz dla spokoju lecz z braku argumentow.
Gdybys nie zamierzala nam wciskac kitu,ze to Twoje slowa to nie zmienialabys oryginalnego tekstu,tak by kazdy myslal ze pisala to kobieta-w oryginale jest to tekst mezczyzny.
Ja nie mialam zamiaru klocic sie z Toba.
Zwrocilam Ci uwage,ze przywlaszczylas sobie czyjs tekst, a Ty bezczelnie edytujac go po moim poscie,chcesz sie wymigac,oskarzajac dodatkowo kogos-mnie-ze bezpodstawnie sie przyczepilam.
Nie dosc, ze probowalas nas oszukac, ze slowa sa Twoje, to teraz brniesz w klamstwo dalej nie majac za grosz wstydu.
Zajrzyj w glab swojego sumienia i skoncz z ta farsa.To tyle ode mnie, bo widze , ze co bym nie powiedziala to i tak sie nie przyznasz,probujac wine zwalic na mnie

Ps.1 Pamietaj, ze klamstwo ma krotkie nogi i ze kazde klamstwo pociaga za soba nastepne
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok