Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
420 Postów

(optymysta)
Wyjadacz
lookson napisał:
Ja tylko nie rozumiem czemu kazdego kto liczy na pomoc wyzywa sie od golodupcow. Mnie naprawde stac na hotel ale milej wsrod Polaków(tak przynajmniej myślałem) a najbardziej zslezy mi na informacjach...

Wiesz, w sprawach ekonomicznych zachodzi dziwna korelacja pomiedzy pomoca a golodupcami.
Czy jesli ktos jest golodupcem to nazywanie go tak jest "wyzywaniem" czy moze nazywaniem rzeczy po imieniu z pominieciem politycznej poprawnosci.
Nowomowa ma to do siebie, ze wypacza rzeczywistosc. Mozna co prawda uzyc tropow retorycznych takich jak eufemizm lub litota i nazwac golodupca "slabo radzacym sobie w nowej rzeczywistosci" badz " czlowiekiem zorientowanym bardziej na byc niz miec" ale od tego nie przestanie on byc golodupcem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty

(lookson)
Wiking
Mi naprwde nie chodzi o parafrazowanie tylko o to ze wrzucamy wszystkich do jednego wora. Chce pracowac w Norge = golodupiec
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
Para...co? Chłopie przestan fandzolic. Pisz: szukam roboty w N, nie mam kasy, kto mnie przenocuje? Może trafi się kamikadze.
Masz forse? To weź hotel i daj anons: zapraszam na obiad Rodaka,który udzieli mi info o N.
Proste?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty

(lookson)
Wiking
Proste proste. Hotel wezme z obiadem tez nie bedzie problemu tylko po takiej reakcji mozna wątpić c z y informacje będą szczere i pomocne czy raczej udupic kolejnego konkurenta( bo tak chyba sie Polacy odbierają)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
Polacy pracujący instynktownie eliminują chętnych załapania się na " sępa" przez przyjezdnych. Jedynymi przyjaciółmi którzy wespra Cię tu bez wahania to znana para: Visa i Master Card.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Widzisz kolego, zeby moc duzo zarabiac w Norwegii, to najpierw trzeba duuuzo wydac, zeby przezyc ten poczatkujacy okres.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty

(lookson)
Wiking
Dla mnie tojest oczywiste. Mam 33-lata na koncie kulka mniejszych i wiekszych biznesow a przez 10-lat zajmowalem sie doradztwem inwestycyjnym wiec chyba jak nikt wiem ze zeby wyjac trzebs wlozyc
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Dobra ale czemu to musi byc tydzien? 1-2 dni zuplnie ci wystarcza zeby sie rozejrzec jak wyglada sytuacja na rynku pracy. Bilet lotniczy za 30zl kupisz. Wiec w czym problem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty

(lookson)
Wiking
No wlasnie nawet ta informacja jest cenna. Nie wiedZiałem ile czasu potrzeba. Rozumiem ze rydzien to az nadto zeby poszukac domu i rozeslac czy rozdac cv?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
420 Postów

(optymysta)
Wyjadacz
lookson napisał:
Dla mnie tojest oczywiste. Mam 33-lata na koncie kulka mniejszych i wiekszych biznesow a przez 10-lat zajmowalem sie doradztwem inwestycyjnym wiec chyba jak nikt wiem ze zeby wyjac trzebs wlozyc

Z czystej ciekawosci..tu tez bedziesz doradzal jak inwestowac?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok