Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

POLSKA KREW ! - Norwegia

Czytali temat:
(2230 niezalogowanych)
1267 Postów

(Fachurra)
Maniak
Drodzy , zamieszkali w Norwegii rodacy !

Kazdy z Was przybyl kiedys do tego pieknego kraju tysiaca fiordow i z pewnoscia do dzis zachowal w sercu ludzi , ktorzy w pierwszych chwilach na tej przepieknej , ale jednak jakze obcej ziemi sluzyli mu bezinteresownie rada , a moze i pomoca. Po prostu dlatego , ze w zylach nas wszystkich plynie polska krew . Dzis wielu z Was stalo sie juz pelnowartosciowymi czlonkami norweskiej spolecznosci i stworzylo sobie i swoim bliskim stabilne podstawy egzystencji . Czy nie byloby na czasie oddanie chocby tylko czesci tej serdecznosci z jaka zostaliscie kiedys przyjeci przez norweska Polonie tym , ktorzy dopiero teraz pragna postawic pierwsze kroki w tym goscinnym kraju ?

Oto stoje przed Wami , ja Polak , poszukujacy mozliwosci godnego zycia dla siebie i swoich najblizszych . Pracowity i uczciwy , pragnacy swoje umiejetnosci i zapal zainwestowac w dalszy rozwoj tego kraju . Kraju ktory i Wy wybraliscie jako swoj dom . Byc moze z Wasza pomoca unikne tego co spotkalo mnie do tej pory na emigracji : wyrachowania , materializmu , oszustwa , a czasem wrecz ponizenia .

Przyjme jakakolwiek uczciwa prace za godziwe wynagrodzenie i zamieszkam gdziekolwiek , byle tylko w warunkach nie uragajacych ludzkiej godnosci . Jestem niezwykle pracowity , wytrwaly i nie boje sie nowych wyzwan . Chcialbym znalezc takze posrod Was przyjaciol , ktorym moze kiedys bede rowniez mogl posluzyc pomoca . A w przyszlosci zapewne pomoge i tym ktorym bedzie potrzebna pomocna dlon w ciezkich poczatkach zycia na obczyznie.

Tylko dlatego ze w zylach nas wszystkich plynie polska krew .

Bede wdzieczny kazdemu z Was za najmniejsze , chocby tylko duchowe wsparcie .

Polski emigrant

Fachurra
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Ty to masz super wenę twórczą
ja nie pracująca i nie mająca ofert pracy ale duchowo będę Cię wspierać, 3mam kciuki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Jan63)
Wiking
Super opis samochwalstwa , bystra mowa w piśmie , a może i umiesz wszystko ale ............. !

Pomoc doraźna to na pogotowiu .

Takie są realia w Norge .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Jan63 napisał:
Super opis samochwalstwa , bystra mowa w piśmie , a może i umiesz wszystko ale ............. !

Pomoc doraźna to na pogotowiu .

Takie są realia w Norge .

a ja uważam że na pogotowiu to mniej pomogą niż tak w realu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów
Jarek Leziak
(nordlys)
Nowicjusz
Z taka gadka to tylko na posla albo senatora POWODZENIA
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Renata nata
(renat35)
Stały Bywalec
Trochę to pompatyczne wyznanie wzruszyło mnie, trudno się z tobą nie zgodzić-przykro, że pomóc nie mogę, aczkolwiek zabrakło w twoim wyznaniu szczegółów, przede wszystkim w jakim zawodzie pracy szukasz i jaka jest twoja znajomość języka? Życzę powodzenia w poszukiwaniach i wiary ludzi, ja takich na swojej drodze spotykam czasami, zarówno rodaków jak i Norwegów
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
jak branza Cie interesuje? napisz cos wiecej co chcialbys robic.......jezeli budowlanka napisz cos wiecej o sobie na priva
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
pisanie idzie ci dość sprawnie jak znasz troszke języka angielskiego to nie powinno być problemu (trzeba tylko konkurencję wykosić i stanowisko jest twoje )

Liv og Erik Larsen, Søtland gård i Trøgstad, Norge, søker en gårdsarbeider. Tiltredelse så snart som mulig. Arbeidsgiver: Liv og Erik Larsen, Søtland gård Adresse: Totorpveien 123, N-1860 Trøgstad, Norge Telefon: +47 69 82 52 86 / +47 91 12 11 06 / +47 69 82 53 19 E-post: erikl3@oline.no Kontaktperson: Erik Larsen Lønn: I h.h.t. avtale, konkurransedyktig Bolig: Ja, kan stilles til disposisjon Familie: Bolig for familie kan stilles til disposisjon Arbeidstidsordning: Etter avtale Søknad: Pr. e-post eller post Søknadsfrist: innen 1. februar 2010 Startdato: Snarest, etter avtale For mer informasjon: Ta kontakt, flyfoto av gården kan sendes! Stillingskrav: Vi søker er godt kvalifisert og interessert medarbeider til en gård i Østfold. Gården er en eiendom på 600 da dyrket mark og husdyrdrift. Det er ca 50 melkekuer i drift med melkerobot og det er i ferd med å settes inn en automatisk dreven forvogn med fullfor som vil stå for fortildeling 10 til 11 ganger i døgnet. Det er ellers ca 130 ungdyr og fòringsokser i tillegg. Det dyrkes korn for salg og til oppmaling til fòr for dyrene samt gress til silo og beite. Det er ellers plass til ca 200 slaktegris av gangen med automatisk våtfòringsanlegg. Det daglige arbeidet med stell av dyrene tar ca. 3-4 timer. Informasjon om stillingen: Vi ønsker en arbeider som kan gå inn i arbeidet, jobbe selvstendig og som har interesse og helst relevant utdannelse. I arbeidet med kuene blir det blanding av for til disse, stell av kalver og forøvrig kontroll og ettersyn. Foruten fjøsarbeidet bør den ansatte ha kunnskap om data og må kunne være til hjelp med innhøstningsarbeide med traktor og maskiner. I tillegg er det fint med praktiske/ tekniske ferdigheter for å kunne utføre noe vedlikeholdsarbeide på maskiner og bygninger. Den ansatte bør kunne arbeide såpass selvstendig at den kan ta ansvar under kortere perioder alene, - for eksempel i helger og lignende. Det er en fordel om den ansatte ikke røyker da det er en stor masse i brennbare bygninger på gården. Tiltredelse så snart som mulig. Gode lønnsbetingelser, og muligheter for egen bolig på gården. Send søknad innen 1. februar 2010 pr. e-post eller post.

Powodzenie nie skompromituj naszego narodu jak ci sie uda dostać tę ciepłą posadkę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
Skoro dobre słowo Ci wystarczy to nie dostaniesz nic więcej od rodaków
Ja jako przyszły człowiek sukcesu postanowiłem wesprzeć być może przyszłego poważnego
partnera w interesach. Kto wie czy My, ludzie na dorobku kiedyś nie spotkamy się gdzieś w pięknej Norwegii.
Ponieważ z biedakami się nie zadaję chciałbym wesprzeć Cię finansowo.
Na dowód że moje intencje są szczere i prawdziwe zamieszczam dowód w postaci zdjęcia
z darowizną lub jeśli to godzi w Twoją dumę - kapitałem początkowym.

Oświadczam też że powyższa pomoc finansowa o wartości:
2 słownie- dwie korony norweskie
5 słownie- pięć koron szwedzkich oraz
50 słownie- pięćdziesiąt groszy polskich (zostało mi po świętach w Polsce)
zostanie zabezpieczona w mojej szufladzie pod skarpetami oczekując na osobisty
odbiór za pokwitowaniem.

Poznaj dobre serce rodaka na obczyźnie.
Pozdrawiam Cię Fachurro, prawdziwy Polaku pokrzywdzony przez kapitalistów.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1267 Postów

(Fachurra)
Maniak
Zuzu napisał:
pisanie idzie ci dość sprawnie jak znasz troszke języka angielskiego to nie powinno być problemu (trzeba tylko konkurencję wykosić i stanowisko jest twoje )

Liv og Erik Larsen, Søtland gård i Trøgstad, Norge, søker en gårdsarbeider. Tiltredelse så snart som mulig. Arbeidsgiver: Liv og Erik Larsen, Søtland gård Adresse: Totorpveien 123, N-1860 Trøgstad, Norge Telefon: +47 69 82 52 86 / +47 91 12 11 06 / +47 69 82 53 19 E-post: erikl3@oline.no Kontaktperson: Erik Larsen Lønn: I h.h.t. avtale, konkurransedyktig Bolig: Ja, kan stilles til disposisjon Familie: Bolig for familie kan stilles til disposisjon Arbeidstidsordning: Etter avtale Søknad: Pr. e-post eller post Søknadsfrist: innen 1. februar 2010 Startdato: Snarest, etter avtale For mer informasjon: Ta kontakt, flyfoto av gården kan sendes! Stillingskrav: Vi søker er godt kvalifisert og interessert medarbeider til en gård i Østfold. Gården er en eiendom på 600 da dyrket mark og husdyrdrift. Det er ca 50 melkekuer i drift med melkerobot og det er i ferd med å settes inn en automatisk dreven forvogn med fullfor som vil stå for fortildeling 10 til 11 ganger i døgnet. Det er ellers ca 130 ungdyr og fòringsokser i tillegg. Det dyrkes korn for salg og til oppmaling til fòr for dyrene samt gress til silo og beite. Det er ellers plass til ca 200 slaktegris av gangen med automatisk våtfòringsanlegg. Det daglige arbeidet med stell av dyrene tar ca. 3-4 timer. Informasjon om stillingen: Vi ønsker en arbeider som kan gå inn i arbeidet, jobbe selvstendig og som har interesse og helst relevant utdannelse. I arbeidet med kuene blir det blanding av for til disse, stell av kalver og forøvrig kontroll og ettersyn. Foruten fjøsarbeidet bør den ansatte ha kunnskap om data og må kunne være til hjelp med innhøstningsarbeide med traktor og maskiner. I tillegg er det fint med praktiske/ tekniske ferdigheter for å kunne utføre noe vedlikeholdsarbeide på maskiner og bygninger. Den ansatte bør kunne arbeide såpass selvstendig at den kan ta ansvar under kortere perioder alene, - for eksempel i helger og lignende. Det er en fordel om den ansatte ikke røyker da det er en stor masse i brennbare bygninger på gården. Tiltredelse så snart som mulig. Gode lønnsbetingelser, og muligheter for egen bolig på gården. Send søknad innen 1. februar 2010 pr. e-post eller post.

Powodzenie nie skompromituj naszego narodu jak ci sie uda dostać tę ciepłą posadkę

Droga Zuzu !
Dziekuje za Twoje dobre checi , ale to przytoczone przez Ciebie ogloszenie nie jest napisane w jezyku angielskim ( za wyjatkiem n-row tel .) Czy moglabys mi prosze przetlumaczyc ? Stokrotne dzieki !

Fachurra
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok