Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »
Czytali temat:
Piotr Górski gutt84 gutt84 Jan . sand vinik John Born (14460 niezalogowanych)
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
nigdy nie mieli histori to i bohaterow tez nie maja
tylko ze ten ich bandera to nawet ich zdradzil ze strachu srajac w gace twierdzil ze jest Polakiem

moze twoi ziomkowie jednak nie beda bronic banderowcow zwlaszcza po tym co zrobili w Dni Petlury

www.kresy.pl/publicystyka,opinie?zobacz/...nskich-nacjonalistow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
a co do politykow
kolejna proba skanalizowania nacjonalizmu banderowcow przeciwko Rosji

tylko ze to sie nie uda te scierwa wola mordowac ludnosc cywilna ,
w otwartej walce to uciekaja

znasz ruski perfek to poszukaj

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a mi to się wydaje dziadu, że
i więcej bohaterów mieli i więcej odwagi prezentują
co zaś się tyczy rosyjskiego, to twoja żona na pewno ci chętnie przetłumaczy dokładnie na polski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
moja zona nie zna rosyjskiego

odwaga nazywasz zabicie kilku dezerterow z armi radzieckiej ?

Liczba przeciwników zabitych przez banderowców w równorzędnej walce to tylko niewielki procent w stosunku do liczby wymordowanej przez nich ludności cywilnej. Zbrodnie wojenne, gwałty, mogą zdarzać się rzadziej lub częściej w każdej armii. Nie są one jednak podstawową formą jej funkcjonowania.

W przypadku UPA było na odwrót – jej głównym zajęciem stało się mordowanie. Może zdarzały się wyjątki, ale reguła pozostaje regułą. I nie ma żadnego znaczenia w jakim celu dokonywano tych zbrodni.
. Na podobne bestialstwa, jak UPA, stać było co najwyżej NKWD, np. wobec polskich więźniów na Kresach, jednak nawet sowieccy czekiści nie robili tego aż tak powszechnie.
Zabicie pewnej liczby czerwonoarmistów nie zmazuje win banderowców i nie pozwala nawet nazwać tej formacji „kontrowersyjną”

Dlaczego mordercy, których bawiło zadawanie tortur kobietom, dzieciom i niemowlętom, mają być nazywani tak samo jak ci, którzy pod gradem kul czołgali się wśród trupów kolegów na Monte Cassino? Jak Amerykanie polegli na Omacha Beach w Normandii? Jak Finowie heroicznie broniący się przed Armią Czerwoną, czy dogorywający na swoich pozycjach powstańcy warszawscy

Natomiast jeśli UPA już faktycznie coś szturmowała, to głównie posterunki polskiej samoobrony wokół wsi, gdzie okrążeni ojcowie i synowie rozpaczliwie bronili swoich rodzin. Większość z nich poległa. Obroniło się tylko kilka miejscowości, jak słynne Przebraże, gdzie schronili się także uciekinierzy z innych wyrzynanych polskich wiosek. Bronili się bo wiedzieli co ich spotka jeśli ulegną. To oni byli prawdziwymi żołnierzami, bo dzięki nim przeżyli bezbronni ludzie.

Oczywiście banderowscy fanatycy będą nadal gloryfikować swoich bałwanów, czy może bożków, bo kult UPA ma charakter niemal religijny. Będą wyolbrzymiali nieliczne wyjątki od reguły i wszelkie przypadki kryminalnych zachowań w innych armiach, aby pokazać, że inni „też coś mają na sumieniu”. Tylko że w normalnym wojsku takimi dewiacjami zajmuje się żandarmeria i sąd wojskowy, grozi za to rozstrzelanie. Tymczasem w UPA okrucieństwo w mordowaniu cywili było drogą do uznania, zaś upowska Służba Bezpieki, czyli coś w rodzaju żandarmerii, była w swoich gwałtach najokrutniejsza.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a ilu to Niemców bandy AK zabiły w równorzędnej walce?
dziadu tylko przypominam, że zgodnie z Konwencją Genewską, to aby być partyzantem, to trzeba koniecznie nosić broń na widoku, mieć umundurowanie, bądź widoczne z oddali znaki pozwalające odróżnić od ludności cywilnej
a wracając do tematu
co wyrabiały pułki Piłsudskiego po zdobyciu Kijowa
w polskich książkach nie uświadczysz, ale znam z osobistych rozmów z dwoma uczestnikami
i z zapisków w Ameryce
co robił pułk z orłem w koronie i niżej piszczelami
jakie warunki zgotowali tysiącom jeńców wojennych Polacy w polskich obozach koncentracyjnych typu Tuchola, Potulice, Strzałków, Kalisz
obozy Czerwonych Khmerów Pol Pota to luksusy przy tym
jakiej rzezi dopuszczała się 12 dywizja piechoty w latach 1937-38
i to dziadu dla ciebie za mało, aby pragnąć zemsty
tylko oczywiście jak zwykle kurestwo pouciekało, a zemsta dosięgła prostych chłopów
chociaż
opublikowane wspomnienia Ukraińców, którzy przeżyli tzw obronę Polaków na Wołyniu, też są spisane, i nawet kiedyś tu wklejałem przykłady co Polacy robili z Ukraińcami na Wołyniu
a jako , że byłem kilka dobrych razy na wiejskich zabawach w Polszy, to wiem do czego naród ten jest zdolny
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
ta

Польский нацизм

poczytaj sobie swoje Gowno Wybiorcze
(Była dywersja - list od czytelnika, świadka wydarzeń z 3 września 1939 Mieczysław Finkelstein 19-08-2003, Gazeta Wyborcza, wydanie internetowe)

Jestem rodowitym bydgoszczaninem. Urodziłem się w 1927 roku. 1 września 1939 wraz z rodzicami mieszkałem przy ul. Gdańskiej 93. Byłem uczniem szkoły powszechnej w klasie VI, przy ul. Świętojańskiej.
Mimo podeszłego wieku pamięć mnie nie zawodzi. Nie wiem, czy to dobrze czy źle? Po przeczytaniu pierwszego zdania wywiadu prof. Jastrzębskiego, udzielonego "Gazecie Wyborczej": "Doszło do rozruchów, których ofiarami padli miejscowi Niemcy", wołałbym pamięć stracić. Po przeczytaniu tego zdania "Duży Format" wypadł mi z ręki.
Prof. Jastrzębski już parę lat temu w swoich publikacjach dot. tzw. "zniemczania" (marzec 1942, tzw. Aufruf gauleitera Forstera) pisał takie brednie, że nam, rodowitym bydgoszczanom, którzy nie skorzystali z łaski "eindeutschungu", zapierało dech. Gdzie tutaj solidność i obiektywizm badacza? To jest pisanie pod niektóre ugrupowania niemieckie. Jak tak można?

A teraz znane mi fakty z tzw. "Blutsonntagu". W ową słynną niedzielę działo się tyle, że 12-letni chłopiec musiał ze zwykłej ciekawości tym wydarzeniom towarzyszyć, kibicować. Około godziny 10 w dużym nieładzie i z oznakami paniki wycofywały się polskie oddziały z kierunku Myślęcinka. Wraz z tymi oddziałami pojawili się nieznani mieszkańcom tej dzielnicy ludzie, którzy szerzyli bardzo różne informacje na temat ostatnich wydarzeń. Rozpowiadali, że trzeba koniecznie z miasta uciekać i Polska już przegrała.

W kierunku wycofujących się oddziałów polskich, z posesji przy Gdańskiej 76 padły strzały karabinowe z dachu. Żołnierze sprowadzili prawdopodobnie tego niemieckiego strzelca. Był nim posiadacz warsztatu tapicerskiego, który w tej posesji się mieścił - volksdeutsch Ditrich. Przez żołnierzy został rozstrzelany w ogrodzie na rogu ul. Gdańskiej i Mickiewicza (teren dzisiejszego kasyna). Miejsce to należało wówczas do niemieckiej restauracji "Deutsches Haus", a na zapleczu tej restauracji mieścił się niemiecki teatr, tzw. "Deutsche Bühne". Z tego ogrodu przez wszystkie godziny przedpołudnia owej niedzieli trwał z przerwami ostrzał skrzyżowania Gdańskiej, Mickiewicza i Świętojańskiej.

To nie Polacy sprowokowali Niemca Ditricha do strzelania w polskich żołnierzy. To dywersyjna działalność hitleryzmu. Takich Ditrichów było w Bydgoszczy wielu.

Kuzyn mój, Jerzy Prokop, lat dziś 77, w dniu 3 września 1939 był wraz ze swoją matką na mszy w kościele św. Trójcy. Po mszy, około godziny 9.30, nikt z wiernych nie mógł opuścić kościoła. W kierunku kościoła strzelano z terenu trzech zakładów produkcyjnych niemieckich: garbarnia Koppa (ul. św. Trójcy), zakłady "Lukullus" (właściciel Lehmann, róg św. Trójcy i Poznańskiej) oraz z zakładów metalurgicznych Eberharta (ul. św. Trójcy). Kuzyn mój żyje i jest gotowy w każdej chwili złożyć zeznanie.

Gdyby tylko historycy Instytutu Pamięci Narodowej chcieli nas przesłuchać przed naszą śmiercią. Ponad 90 proc. świadków owych wydarzeń już nie żyje, a bez nich naukowcy o poglądach prof. Jastrzębskiego będą mogli dać upust swoim fantazjom.

Pamiętam rozmowy okupacyjne mojego ojca (był skarbnikiem Chorągwi Pomorskiej Związku Hallerczyków) z jego kolegami hallerczykami. Oni uważali, że hitlerowska prowokacja celowo wystawiła na niebezpieczeństwo śmierci swoich obywateli, by mieć światowe usprawiedliwienie morderczego odwetu na polskich obywatelach.

Tych mordów też byłem świadkiem. Bydgoscy Niemcy byli doskonale przygotowani na wkroczenie oddziałów hitlerowskich. Wiele domów przy ul. Gdańskiej, Chodkiewicza, Piotra Skargi w dniu 5.09 1939 (data wkroczenia Wehrmachtu do Bydgoszczy) było udekorowanych hitlerowskimi flagami. Byłem świadkiem, jak właściciel sklepu kolonialnego (róg Gdańskiej i Świętojańskiej) Niemiec Lemke (mający wówczas ponad 70 lat) witał wkraczające oddziały niemieckie, machając flagą hitlerowską.

i przestan z taa usraelem wyjezdzac
bardziej oglupialej zbieraniny przestepcow nie ma na swiecie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a co to ma wspólnego z odpowiedzią Ukraińców na kilkusetletnie prześladowania i traktowanie ich przez Polaków jak niewolników
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
a te pułki Piłsudskiego zdobyly Kijow w wojnie polsko ukrainskiej niby?

durak

nic nieusprawiedliwia ludobojstwa
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ty dziadu do śmierci nie pojmiesz co pisał w swoich wspomnieniach Anton Denikin
naczelny wódz Białych w owym czasie,
to Piłsudski jest winny zwycięstwa komunizmu i całej jego spuścizny
ani ty, ani Pani Psycholog, ani nikt świętą wodą nakropiony
tylko skutki widzicie, a nie przyczyny
każdy Moskal, każdy z terenu na wschód od Buga rozumie, że jego matką jest
Ruś Kijowska
tylko dziadom polskim się wydaje, że ich żydowski bóg stworzył w Polsce i tu ich miejsce od początku świata
atak na Ruś Kijowską był momentem jednoczącym wszelkie odcienie ruskich
zwycięstwo bolszewizmu i ciąg dalszy
a wam szczęść żydowski boże
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
Zgłoś wpis