Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
8929 Postów
Maniak
Solo napisał:
Byłbym rad gdybym uzyskał info na temat możliwości poruszania się więcej niż jednym pojazdem w chwili chęci złożenia odpowiedniego oświadczenia o możliwość przedłużenia na kolejny rok.
Stosowne dokumenty o przedłużenien powinieneś już składać , o ile nie jest to już za późno...!!! .
Jednak pamiętaj , że te dwuletnie przedłużenie obowiązuje Osoby które po tym terminie Kończą pracę na Terenie Norge i wracają do kraju... .
W innym przypadku ,będą musiały zapłacić -/Te osoby/-wszystkie koszta wyrównawcze , za ten przedłużony rok , prędzej lub później ...
Tu machina jest trochę nierychliwa , jednak konsekwentna... a już w szczególności jak dostaniesz w końcu stały numer personalny...
Musisz sobie przekalkulować co jest Bardziej opłacalne zwłaszcza ,że z Twojego postu wynika ,że chcesz tu dalej zostać niż te dwa lata...
Te sprawy załatwia się w Stattensvegvenes i tam najlepiej się udać z tym problemem bo Nasze gdybanie nie ma żadnego umocowania prawnego ...
ZWŁASZCZA,ŻE JAK WYŻEJ NAPISANO ...PEWNE NIUANSE UZALEŻNIONE BYWAJĄ OD KAPRYSÓW URZĘDNIKÓW...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Początkujący
Dzięki Gabriel. Fakt chcę zostać dłużej, ale nikt mi nie wspominał o kosztach wyrównawczych, yhh. Ale te koszta będą liczone gdy będe kupował lub przerejestrowywał pojazd?
A czy wiadome jest czy mogę mieć dwa pojazdy w tym np. motor który poruszyłem przy sprawie przedłużenia, bo to jest dla mnie najistotniejsze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Jeżeli Ciebie stać finansowo to i teraz możesz mieć i sto pojazdów...na różnych rejestracjach...
Niemniej pamiętaj , o ile przy posiadaniu -D- numeru można się jeszcze jakoś wywinąć po okresie rocznym .
To przy posiadaniu stałego -F- numeru jest to przedsięwzięcie dosyć ryzykowne...
Właśnie władze norweskie zabierają się za regulację z pracownikami Szwedzkimi... którzy do tej pory mieli -D-numery po parę lat.... .
Możesz mieć Motor na Polskich blachach , możesz mieć przyczepę kempingową i dużo innych rzeczy z rodziny motoryzacyjnej...
Teraz nie chce Mi się po necie szukać , jednak i tu na Forum jest dużo Informacji na ten temat , odnośnie posiadania i eksploatacji pojazdów , na innych niż Norweskie rejestracje...

U góry na pasku pisze ...INFORMATOR... naciśnij ...po wyświetleniu się strony poszukaj >Transport i Komunikacja<naciśnij i CZYTAJ....CZYTAJ...CZYTAJ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
jeszcze raz link do źródła (po polsku) chyba że coś się pozmieniało

www.toll.no/upload/brosjyrer_veiledere/0...reg_kjoretoy_POL.pdf

a i jeszcze info dla ułomnych co wożą półtusze, beczki wódy i tyś. sztuk papierosów "na własny użytek"

www.toll.no/templates_TAD/Article.aspx?i...4&epslanguage=en
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Początkujący
gabriel napisał:
[color=#800080]Jeżeli Ciebie stać finansowo to i teraz możesz mieć i sto pojazdów...na różnych rejestracjach...

- Tylko mi nie chodzi o teraz, jako pierwszy rok, tylko na kolejny, ten przedłużony.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Solo napisał:- Tylko mi nie chodzi o teraz, jako pierwszy rok, tylko na kolejny, ten przedłużony.
...U C I Ą Ż L I W Y ... z Ciebie użytkownik ...
Czy Ty nie umiesz czytać tekstu ...ze zrozumieniem...

Tylko takie proste...
.." .. tak Jasiu ...możesz i w drugim roku mieć całą szafkę samochodzików...tylko pamiętaj , dopiero wtedy , jak Panowie celnicy wyrażą na taki stan zgodę ... ZROZUMIAŁEŚ JASIU...!!!..."...

Życzliwi ludzie podali Tobie strony z przepisami...CZYTAŁEŚ JE CHOCIAŻ PRZEZ CHWILĘ...!!!

Bo osobiście ŚMIE WĄTPIĆ... !
po takim a nie innym , Twoim następnym głupkowatym pytaniu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Początkujący
Za bardzo się spinasz.
Ok. Napisałeś "Jeżeli Ciebie stać finansowo to i teraz możesz mieć i sto pojazdów...na różnych rejestracjach..." To jest cytat z Twojego postu datowany na 13-03. Skoro napisałeś "teraz" to znaczy że w tym czasie w którym został napisany, mogę mieć jak to fajnie ująłeś "sto pojazdów" taaak?
Sęk w tym że ja wiem że teraz mogę nawet traktorem jeździć, ale mnie to najmniej interesuje, bo ciągle trybiłem o kolejnym roku. Wiesz czytanie tekstu ze zrozumieniem...

Tak, przewertowałem linki, szanownych osób, którzy starali się mi jakoś pomóc i wiesz co...? A no nigdzie nie piszą o posiadaniu liczby mnogiej pojazdów (zwłaszcza przy chęci przedłużeniu na kolejny okres). To taka moja mała sugestia, ale wielki ukłoń "Małgosiu" że poinformowałaś mnie. Teraz mogę spać spokojnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Solo napisał:
Za bardzo się spinasz.
Ok. Napisałeś "Jeżeli Ciebie stać finansowo to i teraz możesz mieć i sto pojazdów...na różnych rejestracjach..." To jest cytat z Twojego postu datowany na 13-03. Skoro napisałeś "teraz" to znaczy że w tym czasie w którym został napisany, mogę mieć jak to fajnie ująłeś "sto pojazdów" taaak?
Sęk w tym że ja wiem że teraz mogę nawet traktorem jeździć, ale mnie to najmniej interesuje, bo ciągle trybiłem o kolejnym roku. Wiesz czytanie tekstu ze zrozumieniem...

Tak, przewertowałem linki, szanownych osób, którzy starali się mi jakoś pomóc i wiesz co...? A no nigdzie nie piszą o posiadaniu liczby mnogiej pojazdów (zwłaszcza przy chęci przedłużeniu na kolejny okres). To taka moja mała sugestia, ale wielki ukłoń "Małgosiu" że poinformowałaś mnie. Teraz mogę spać spokojnie.

Kurde nie wiem jak ty to czytałeś, ale pozwolenie na poruszanie się dłużej niż rok tyczy się KIEROWCY Zawsze dotyczy to kierowcy(norek też autem na obcych blachach nie może śmigać). Toll nie wystawi ci pozwolenia np. na astre I 93r. 1.2 benzyna, koloru dojrzewającego pomidora, tylko na twoje dane personalne i nic kontrolującym do tego czym ty aktualnie śmigasz(dwoma pojazdami na raz nie pojedziesz?).

Znam takiego ynteligenta który twierdził że jako współwłaściciel może sobie jeździć jak długo chce na polskich blachach........(teraz już nie nie chce )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Początkujący
Nie no, spoko że na kierowce. Ale każdy, który mi o tym mówił (no prawie, zresztą, nie ważne ilu, Ci co "niby" mieli doświadczenie z Tollem), że spisują numery rejestracyjne. Czy to prawda, czy nie, nie wiem. Nie wspominałem tutaj nic o tym, sądząc że to nie będzie istotne. To dlatego ja tak pie*dolę o tym, bo mi wyskoczyli z takim tekstem.
A skoro drugi raz ktoś mnie o tym uświadomił, że można, to ja sprowadzam z PL, to co planowałem sprowadzić.
Dziękować i sobie mną głowy już nie zawracać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Solo napisał:
...że spisują numery rejestracyjne. Czy to prawda, czy nie, nie wiem. ....
...TAK TO JEST PRAWDA... I NIE TYLKO POLICJA TAK SPISUJE... jak jedziesz na warsztat wymieniać chociażby jedną oponę to też spisują numer rejestracyjny i przede wszystkim stan licznika... Taka Tu jest ogólnie przyjęta procedura...
Która akurat nie ma nic wspólnego z tym czy Ty masz zezwolenie na jazdę danym autem czy też i nie... Ważne abyś miał w Twoim przypadku zezwolenie ja jazdę na obcych narodowo tablicach rejestracyjnych na ten drugi rok... , a czy to będą tablice Polskie , Szwedzkie czy też i Chińskie , to już nie ma mniejszego znaczenia ,Poza oczywiście legalnością samego pojazdu...
Pozdrawiam i powodzenia w uzyskaniu tego zezwolenia...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok