Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

samochod na polskich blachach - Norwegia

1 Post

(krzys19663)
Wiking
Hejka wszystkim .
moze ktos wie czy zmienilo sie cos w przepisach dotyczacych polskich tablic ,bo slyszalem ze o lutego mialy nastapic jakies zmiany korzystne dla nas.
Dzieki za odpowiedzi.Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(katrin2600)
Stały Bywalec
wiesz co mieli wprowadzic podatek drogowy dla obcokrajowcow zeby mogli jezdzic dalej swoimi autami ale to juz tez mialobyc niby w tamtym roku wiec narazie trzeba poczekac i zobaczyc bo dokladnie kiedy maja wprowadzic tego chyba oni sami jescze niewiedza pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krzys19663)
Wiking
dzieki piekne za odpowiedz,ale dalej nic nie wiemy , ja jestem w norge 3 lata a mojej zonie konczy sie wlasnie rok ,mamy roczny samochod i nie wiemy co robic,ryzykowac i jezdzic na polskich blachach czy sprzedac co wiaze sie z duza strata ,a jeszcze wiekszym zalem .
Moze jeszcze ktos inny moze cos slyszal na ten temat?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(katrin2600)
Stały Bywalec
Generalnie od momentu kiedy jest tu twoja zona to niemasz prawa jezdzic autem na polskich blachach, tak mowi prawo norweskie , najlepiej jak zadzwonisz do urzedu celnego i tam sie wszystkiego dowiesz, wielu ludzi ryzykuje ale jesli sie zdazy ze cie zlapi to daja ci jakis czas na opuszczenie kraju tym samochodem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Jacek K.
(JacekDyzio)
Wiking
Na temat samochodów na polskich blachach w Norwegii jest tyle opcji ilu pracujących tu Polaków Ponad 90% z nas ma tylko czasowe pozwolenie na pracę (max. 5 lat) i posiada nadal stałe zameldowanie w Polsce oraz kilka razy w roku opuszczają tym samochodem Norwegię więc nadal jesteśmy traktowani jako "pracownicy sezonowi". W razie kontroli należy mieć przy sobie poświadczenie, że samochód opuszczał Norwegię - bilet promowy lub opłatę za mosty. Zasada nie dotyczy osób , które wystąpiły o prawo stałego pobytu lub otworzyły tutaj działalność gospodarczą i sprowadziły całe rodziny, kupiły domy i mieszkania na własność.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów

(katrin2600)
Stały Bywalec
wszystko sie zgadza tylko tyle ze jak jezdzisz rok to zeby dalej nim sie poruszac mosisz wyslac pismo o pozwolenie na jazde tm autem ktore przedluza jeszcze o rok i owszem wtedy mosisz sie zadeklarowac ze w ciagu roku kilka razy opuścisz norwegie i miec potwierdzenie czyli bilety promowe itd. a najlepiej to jednak dowiedziec sie bezposredio u celnikow pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krzys19663)
Wiking
Dzieki Jacek za odpowiedz i musze Ci powoiedziec ze wlasnie rozmzwialem z celnikami w Krystiansandzie i tez mi tak powiedzieli,z tymi przepisami to jest tak ze ci wlasnie kupili domy czy mieszkania na kredyt automatycznie zobligowali sie na staly pobyt i maja tu meldunek i pozamiatane,ja powiedzialem ze nie mam swojego mieszkania w norge tylko dom i staly meldunek w polsce a oni mi na to ze moge jezdzic ale musz wlasnie miec dokumety o ktorych pisales .Tak wiec mysle ze nie bedzie problemow gdyz my adres do korespondencji mamy podany adres firmy i nie mamy samodzielnego lokum w norge .
POZDRAWIAM
Katrin2600nie wiem jak Ty ale ja jestem spokojniejszy teraz , i tak nawiasem co o tym myslisz.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
hm....oczywiscie wszystkie przepisy sa na stronie urzedu celnego i nie ma mowy o roznych wersjach. wiec : w maju ubieglego roku przed uplywem rocznego pobytu tutaj kolega udal sie do urzedu celnego w oslo z dokumentami o przedluzenie mozliwosci korzystania z samochodu na polskich numerach.Odeslano go grzecznie do pani ktora sie zajmowala tym. Z wszystkich dokumentow ktore mial nawazniejsze jakie pania interesowaly to numer personalny i umowa o prace!!!!!!!!!!!PO- 1.PANI POWIEDZIALA JASNO I WYRAZNIE STALA UMOWA O PRACE WYKLUCZA MOZLIWOSC PRZEDLUZENIA POZWOLENIA NA UZYTKOWANIE TAKIEGO SAMOCHODU.PO 2 STALY NUMER PERSONALNY-CZYLI PRAWA (TEORETYCZNIE) JAK DLA NORWESKIEGO OBYWATELA W TEJ KWESTI. po calym tym wyjasnieniu bez skrepowania zaczela wypelniac dokumentacje do naliczenia cla.bylem tam i widzialem jak kolega zabiera w pospiechu dokumenty z biurka. A teraz drugi przypadek z zycia nie opowiesci krazacych w pewnych kregach (po uprzednim zapytaniu jezeli sie zgodzi dam namiar do kolegi).w skrocie-oslo parking na miescie,rutynowa kontrola kierowcy siedzacego w aucie.potem viking i 70 tysiecy cla do zaplacenia.chlopak jest tu 19 miesiecy z czego 16 przepracowal w adeco,od 3 miesiecy dostal staly kontrakt z norweskim pracodawca.sprawa jest w toku-moze zabrac auto ale zostanie mu cofniete pozwolenie. dla porownia czy to sie oplaca-auto to skoda oktawia 2003(nie pamietam dokladnie ale cos kolo tego).to sa naprawde fakty,nie ubarwione.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
jeszcze jedno dodam,jezeli ktos dostal pozwolenie na 5 lat napewno ma stale zameldowanie w norwegi i kontrakt na prace dluzszy niz rok.wiec to jakdyby wyklucza sezonowa prace. to ze jezdzimy do polski 4,5 czy 10 razy do roku nie ma w tym przypadku znaczenia-najwazniejszy jest nasz status tutaj. zgodze sie co do pracownikow takich firm jak adeco ktorzy maja wieksze szanse na uzytkowanie polskiego auta.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
leszek bujak
(lecho011)
Wiking
pewnie ,zabrano wiele aut i zabieraja i nie ma gadania ,zanim udowodnisz zejdzie 3 4 miesiace a samochod zabieraja parking musisz zaplacic 20 kor za dzien i kare wystawia 20000kr i przerejestrowanie ,clo za audi 10 letnie jest jakies 90 000 kr z ta kara i nic sie nie zmieni napewno , i nawet ten jeden rok to zalezy kto sprawdza jaki urzednik moze podwazyc i auto zabiora
lepiej tu kupic i miec sokojna jazde
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok