Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post

(retier1)
Wiking
Agnete napisał:
i myslisz ze nic sie nie da zrobic..???? tzn jakby wystawili mi jakies potwierdzenie ze czekam na decyzje i w razie jakiejs kontroli bym im pokazala....hmmm hehe ale kombinuje,chodzi o to ze jutro do pracy a szef nie wie jak sie sprawa ma z moim autkiem..!!!

Proponuję więcej nóg używać,to i lepsza pamięć będzie bo zdaje się że słaba
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Agnete napisał:
i myslisz ze nic sie nie da zrobic..???? tzn jakby wystawili mi jakies potwierdzenie ze czekam na decyzje i w razie jakiejs kontroli bym im pokazala....hmmm hehe ale kombinuje,chodzi o to ze jutro do pracy a szef nie wie jak sie sprawa ma z moim autkiem..!!!
Agnete 1 podstawowe pytanie czy masz staly kontrakt w pracy? 2 pytanie masz staly numer juz i zameldowanie w Norge? Jezeli na obydwa pytania Twoja odpowiedz jest "tak" to nie dostaniesz pozwolenia (przedluzenia) a wyliczone clo na Twoje autko
Wszyscy musza pamietac ze status pendler dla Toll to nie to samo co dla Skatt!!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
masz racje kzk z pendlerem,dzieki za korekte,juz czlowiek gubi sie w tych watkach co gdzie i o czym
no wlasnie poruszyles cos,o czym nie chcialam mowic glosno,bo to sa rzeczy nieprzyjemne,co bedzie w przypadku,kiedy nie bedzie zgody na przedluzenie,a auto juz jest przeciez "nielegalnie",bo wlascicielka nie dala sobie czasu na wyprowadzenie go,skladajac odpowiednio wczesniej podanie....
myslisz,ze od razu z grubej rury bedzie clo?nie dadza czasu na wywoz samochodu?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
truskawkowa napisał:
[quote]masz racje kzk z pendlerem,dzieki za korekte,juz czlowiek gubi sie w tych watkach co gdzie i o czym
no wlasnie poruszyles cos,o czym nie chcialam mowic glosno,bo to sa rzeczy nieprzyjemne,co bedzie w przypadku,kiedy nie bedzie zgody na przedluzenie,a auto juz jest przeciez "nielegalnie",bo wlascicielka nie dala sobie czasu na wyprowadzenie go,skladajac odpowiednio wczesniej podanie....
myslisz,ze od razu z grubej rury bedzie clo?nie dadza czasu na wywoz samochodu? [/quot

Jak na twój staż w Norwegi,to dziwne jest to pytanie Truskawko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
truskawkowa napisał:
masz racje kzk z pendlerem,dzieki za korekte,juz czlowiek gubi sie w tych watkach co gdzie i o czym
myslisz,ze od razu z grubej rury bedzie clo?nie dadza czasu na wywoz samochodu?

Tak bylo z moim kolega z pracy ktory po 8 miesiacach poszedl zlozyc osobiscie papiery do naszego Oslowskiego czerwonego budynku. Uratowalo go to ze nie mial nigdzie zapisane emisji spalin(co2) i pani grzecznie oddala dokumenty do uzupelnienia.Oczywiscie po paru tygodniach auto bylo juz w Polszy. Oby tak sie nie stalo w przypadku naszej kolezanki ale to bardzo prawdopodobne.
Moze tak jeszcze dla osob ktore sa zainteresowane-wg moich informacji Toll udziela zezwolenia tylko dla osob ktore maja umowe o prace na czas okreslony i to dla nich jest jakgdyby najwazniejsze(przynajmniej w Oslo) oraz oczywiscie dotrzymanie terminu zlozenia takiego wniosku.
Na kkoniec jednak polecam czytac to co jest na oficjalnych stronach,przeciez moze cos sie zmienic w kazdej chwili!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
krolestwo za konia napisał:
i to dla nich jest jakgdyby najwazniejsze(przynajmniej w Oslo)

Na kkoniec jednak polecam czytac to co jest na oficjalnych stronach,przeciez moze cos sie zmienic w kazdej chwili!!![/quote]

Chodzi o to pierwsze kzk.
Czyżby każde miasto miało swoje wewnętrzne uregulowania
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
retier1 napisał:

Na kkoniec jednak polecam czytac to co jest na oficjalnych stronach,przeciez moze cos sie zmienic w kazdej chwili!!!

Czyżby każde miasto miało swoje wewnętrzne uregulowania[/quote]
Retier przeciez wiesz ze tutaj wszystko zalezy od urzednika. Tak jak w skatt czy nav tak i toll sa ludzie ludziska i mlotki. Zreszta pamietam jak tutaj ktos pisal ze byl w Bergen w Toll i otrzymal calkiem inne info niz to co w oficjalnej broszurze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
kzk , kolezanka z ktora razem pracuje dzwonila kiedys w pewnej sprawie do NAV oslo trzy razy...i rozmawiala z trzema roznymi urzednikami...ich interpretacja przepisow kazdorazowo byla inna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
retier1 napisał:

Czyżby każde miasto miało swoje wewnętrzne uregulowania

Retier przeciez wiesz ze tutaj wszystko zalezy od urzednika. Tak jak w skatt czy nav tak i toll sa ludzie ludziska i mlotki. Zreszta pamietam jak tutaj ktos pisal ze byl w Bergen w Toll i otrzymal calkiem inne info niz to co w oficjalnej broszurze.[/quote]

Ja po wizyciw toll i zapytaniu
"jestem tu pól roku i mam samochód na polskich blachach (którego potrzebuje żeby do pracy dojeżdżać bo mi pracodawca transportu nie zapewnił a autobusem nie da rady).
dostałem dwa pytania:
Jaka umowa? no na stałe(fast annsat)
Stan cywilny? kawaler (ugift)
to jesteś tu o pół roku za długo!!!
I dwie opcje do wyboru cło i przerejestrowanie auta (golf III 97r ok 40 000NOK)
lub zjazd do polski za darmo!!!! Możesz dostać jednodniowy kwit na zwiezienie autka, to jesteś wtedy nietykalny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
truskawkowa napisał:
masz racje kzk z pendlerem,dzieki za korekte,juz czlowiek gubi sie w tych watkach co gdzie i o czyma jednak nie w tym watku pisalam o pendlerze,tylko w watku o podatkach,ja juz sama nie wiem gdzie co i o czym pisze...chyba jestem przemeczona....musze sie zresetowac

Zuzu napisał:

I dwie opcje do wyboru cło i przerejestrowanie auta (golf III 97r ok 40 000NOK)
lub zjazd do polski za darmo!!!! Możesz dostać jednodniowy kwit na zwiezienie autka, to jesteś wtedy nietykalny.
czyli toll tez potrafi byc czlowiekiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok