BiZi napisał:
B.K. napisał:
Nie ma żadnych formalności i nie musisz nigdzie zgłaszać,możesz przywieźć wszystko z Polski oprócz auta...ale wszystkie rzeczy muszą nosić ślady używania..bez metek i opakowań..jesli masz nowe,zgłaszasz do oclenia...ja tak miałam ale kilka lat wstecz,moze cos sie zmieniło ale nic nie słyszałam...auto to juz inna sprawa...ogolnie nie opłaca sie sprowadzac...duze koszty przerejstrowania...
nie pisz takich glupot.....masz obowiazek zglosic na granicy mienie przesiedlencze...musisz wypelnic odpowiednie dokumenty i przy przekraczaniu granicy zglosic to do celnego....tak to wyglada od strony prawnej....
wiekszosc przejezdza na granicy na tzw. " pale" - nawet jak celnik zatrzyma do kontroli to w wiekoszsci przypadkow puszcza...ale zdarza sie tak, ze musisz wjechac na garaz i wtedy pare godzin w plecy......
nie pisze głupot tylko tak jak odbyło sie w moim przypadku...celnik zajrzał pod plandeke i obejrzał wszystko dokładnie... spytał sie co wieziemy i gdy usłyszal,ze meble i inne rzeczy z Polski do nowego domu bo sie z rodzina przeprowadzamy do Norge na stałe,to nic nie kazał ani wypełniac ani opisywac...spytał tylko czy nie mamy nowych przedmiotów do oclenia...i koniec,moglismy jechac dalej....i byli z nami nasi norwescy znajomi ktorzy tez twierdzili,ze nic nie trzeba wypełniać...
i napisałam wyraźnie....JA TAK MIAŁAM...
sprawdził tylko nasze dane,numery i czy pracujemy...