Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

MIENIE PRZESIEDLENCZE - Norwegia

11 Postów

(toja1)
Wiking
TAK JAK W TEMACIE
MOZE JEST KTOS KTO JUZ JEST PO TAKICH FORMALNOSCIACH?
I BEDZIE SLOZYL RADA ?
JAKIE CLO JEST NA SAMOCHOD Z POLSKI?
DZIEKI
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
629 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
a co to znowu za pomysły
wg kalkulatorka:
toll.no/templates_TAD/RegistrationTax.as...9&epslanguage=no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Nie ma żadnych formalności i nie musisz nigdzie zgłaszać,możesz przywieźć wszystko z Polski oprócz auta...ale wszystkie rzeczy muszą nosić ślady używania..bez metek i opakowań..jesli masz nowe,zgłaszasz do oclenia...ja tak miałam ale kilka lat wstecz,moze cos sie zmieniło ale nic nie słyszałam...auto to juz inna sprawa...ogolnie nie opłaca sie sprowadzac...duze koszty przerejstrowania...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
B.K. napisał:
Nie ma żadnych formalności i nie musisz nigdzie zgłaszać,możesz przywieźć wszystko z Polski oprócz auta...ale wszystkie rzeczy muszą nosić ślady używania..bez metek i opakowań..jesli masz nowe,zgłaszasz do oclenia...ja tak miałam ale kilka lat wstecz,moze cos sie zmieniło ale nic nie słyszałam...auto to juz inna sprawa...ogolnie nie opłaca sie sprowadzac...duze koszty przerejstrowania...

nie pisz takich glupot.....masz obowiazek zglosic na granicy mienie przesiedlencze...musisz wypelnic odpowiednie dokumenty i przy przekraczaniu granicy zglosic to do celnego....tak to wyglada od strony prawnej....

wiekszosc przejezdza na granicy na tzw. " pale" - nawet jak celnik zatrzyma do kontroli to w wiekoszsci przypadkow puszcza...ale zdarza sie tak, ze musisz wjechac na garaz i wtedy pare godzin w plecy......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
POMOREK27 napisał:
TAK JAK W TEMACIE
I BEDZIE SLOZYL RADA ?
DZIEKI

jezeli jestes wlascicielem auta dluzej niz 5 lat zanim otrzymales jakikolwiek numer personalny w No to mozesz przywiesc auto placac ok 40-60 tys kr, zalezy od auta......wiaze sie to z dosyc skomplikowana procedura ale czasami warto, wszystkie info masz na stronie toll'a....tam gdzie masz kalkulator jest taka opcja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
POMOREK27 napisał:
TAK JAK W TEMACIE
I BEDZIE SLOZYL RADA ?
DZIEKI

podpowiem Ci jak przewozi mienie przesiedlencze duza czesc rodakow...

wjezdzaja na celny....ida do biura......do TOALETY....zalatwiaja swoje sprawy w TOALECIE...pozniej pokreca sie troche po celnym, pobiora pare ulotek i wychodza......i jada dalej.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
BiZi napisał:
B.K. napisał:

nie pisz takich glupot.....masz obowiazek zglosic na granicy mienie przesiedlencze...musisz wypelnic odpowiednie dokumenty i przy przekraczaniu granicy zglosic to do celnego....tak to wyglada od strony prawnej....

wiekszosc przejezdza na granicy na tzw. " pale" - nawet jak celnik zatrzyma do kontroli to w wiekoszsci przypadkow puszcza...ale zdarza sie tak, ze musisz wjechac na garaz i wtedy pare godzin w plecy......

nie pisze głupot tylko tak jak odbyło sie w moim przypadku...celnik zajrzał pod plandeke i obejrzał wszystko dokładnie... spytał sie co wieziemy i gdy usłyszal,ze meble i inne rzeczy z Polski do nowego domu bo sie z rodzina przeprowadzamy do Norge na stałe,to nic nie kazał ani wypełniac ani opisywac...spytał tylko czy nie mamy nowych przedmiotów do oclenia...i koniec,moglismy jechac dalej....i byli z nami nasi norwescy znajomi ktorzy tez twierdzili,ze nic nie trzeba wypełniać...
i napisałam wyraźnie....JA TAK MIAŁAM...
sprawdził tylko nasze dane,numery i czy pracujemy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Kiedys jako mienie przesiedlencze mozna bylo przewiezc samochod bez zadnych oplat, jezeli bylo sie wlascicielem samochodu 2 lata. Ja tak zrobilam 25 lat temu, ale teraz to nie mam pojecia.... Musisz sie dowiedziec w tolldirektoratet, tak jak pisal Bizi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
B.K. napisał:
BiZi napisał:
B.K. napisał:

nie pisze głupot tylko tak jak odbyło sie w moim przypadku...celnik zajrzał pod plandeke i obejrzał wszystko dokładnie... spytał sie co wieziemy i gdy usłyszal,ze meble i inne rzeczy z Polski do nowego domu bo sie z rodzina przeprowadzamy do Norge na stałe,to nic nie kazał ani wypełniac ani opisywac...spytał tylko czy nie mamy nowych przedmiotów do oclenia...i koniec,moglismy jechac dalej....i byli z nami nasi norwescy znajomi ktorzy tez twierdzili,ze nic nie trzeba wypełniać...
i napisałam wyraźnie....JA TAK MIAŁAM...
sprawdził tylko nasze dane,numery i czy pracujemy...

czyli przejechalas na "pale".....niezgodnie z przepisami....

poczytaj o procedurze a pozniej sie wypowiadaj.....i nie zaslaniaj sie "norweskimi znajomymi" bo norwedzy w 99% nie maja pojecia jak wygladaja procedury przewozenia rzeczy do NO...

i nie dyskutuj ze mna juz wiecej....przeprowadzalem do Norwegii wiele osob i wiem jak to wyglada....

jezeli samemu sie przeprowadzasz to mozna zaryzykowac przejazd przez granice na pale..ale jezeli przewozisz czyjes rzeczy to obowiazkiem jest zglosoc na granicy zeby nie bylo przypalu jak znajda 15 kg amfy zamiast pieluszek w kartonie

P.S.

ostatnia przeprowadzka byla 4 dni temu...nic w przepisach sie nie zmienilo......musisz wypelnic flyttegodserklæring RD0030

pozatym zapraszam do lektury

www.toll.no/templates_TAD/Article.aspx?i...3&epslanguage=no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
Makaryna napisał:
Kiedys jako mienie przesiedlencze mozna bylo przewiezc samochod bez zadnych oplat, jezeli bylo sie wlascicielem samochodu 2 lata. Ja tak zrobilam 25 lat temu, ale teraz to nie mam pojecia.... Musisz sie dowiedziec w tolldirektoratet, tak jak pisal Bizi

stare dobre czasy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok