Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(5105 niezalogowanych)
1564 Posty
Maniak

Co sądzą Norwedzy o szczepionce. Zapraszam do lektury.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(^marta^)
Wiking
jak na razie wiekszosc jest na "nie"
ciekawe....
no ja mojej corki nie zaszcepie bo jest uczulona na bialko jaja kurzego wiec nie dam jej ruszyc ...
mlodej tez nie da, ani siebie ani meza...
2 dni siedzialam przed kompem i czytalalam...i wiecej niestety jest o tym ze ta szcepionka bedzie szkodzic i bedzie zbieraz zniwo ...
na poczatku myslam ze ta szcepionka bedzie ratunkiem i bezpieczenstwem dla moich bliskich, ale teraz jak sie zna "za" i "przeciw" to sie punkt widzenia zmienia
a co lekarzy na legevakt to ja tam nie jezdze, byalm 2 razy z kilumiesiecznym dzieckiem i za kazdym razem z kwitkiem mnie odsylali, krwi nawet nie zbadali i mowli ze dziecko okaz zdrowia...i ze nawet "jak dziecko bedzie mialo drgawki z wysokiej goraczki to nie jest takie grozne i ze nie mam pdoawac paracetamolu!!!!!!" qwa, przegiecie jak dla mnie ....nastepnym razem ja jade do szpitala i koniec...poaztym mam "mala apteczke" z lekarstwami z PL wiec daje rade bez codwonych lekarzy na legevatk a fastege mam polke i jestem z niej zadowolona.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
A jednak rozsądek i rozum tym razem górą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Gosia Z
(goshia)
Początkujący
^marta^ napisał:
jak na razie wiekszosc jest na "nie"
ciekawe....
no ja mojej corki nie zaszcepie bo jest uczulona na bialko jaja kurzego wiec nie dam jej ruszyc ...
mlodej tez nie da, ani siebie ani meza...
2 dni siedzialam przed kompem i czytalalam...i wiecej niestety jest o tym ze ta szcepionka bedzie szkodzic i bedzie zbieraz zniwo ...
na poczatku myslam ze ta szcepionka bedzie ratunkiem i bezpieczenstwem dla moich bliskich, ale teraz jak sie zna "za" i "przeciw" to ma sie punkt widzenia zmienia
a co lekarzy na legevakt to ja tam nie jezdze, byalm 2 razy z kilumiesiecznym dzieckiem i za kazdym razem z kwitkiem mnie odsylali, krwi nawet nie zbadali i mowli ze dziecko okaz zdrowia...i ze nawet "jak dziecko bedzie mialo drgawki z wysokiej goraczki to nie jest takie grozne i ze nie mam pdoawac paracetamolu!!!!!!" qwa, przegiecie jak dla mnie ....nastepnym razem ja jade do szpitala i koniec...poaztym mam "mala apteczke" z lekarstwami z PL wiec daje rade bez codwonych lekarzy na legevatk a fastege mam polke i jestem z niej zadowolona.

Brawo Marta! Czasami oplaca sie przeprowadzic wlasne "sledztwo", zamiast wierzyc bezkrytycznie we wszystko co lekarze zalecaja, tym bardziej, ze co lekarz to inna opinia. Nieraz sami nie wiedza co czlowiekowi dolega i probuja wmowic, ze pacjent to ma chyba jakies urojenia, albo chorobe o podlozu psychosomatycznym. Zyjemy w o tyle dobrych czasach, ze dzieki internetowi mamy dostep do wynikow najnowszych badan naukowych i sami mozemy zadbac o wlasne zdrowie stosujac prewencje, bo wiekszosc lekow jak wiadomo lagodzi objawy chorob, zamiast zwalczac je od podstaw, a przy okazji wywoluja jeszcze skutki uboczne. Znajomy mojego brata, na przyklad, przeszedl zapalenie jelit i chyba caly czas jest szpikowany kortyzolem, bo strasznie spuchl na twarzy, chlopak nie do poznania. W medycynie konwencjonalnej jeszcze niestety nie ma cudownych lekow, ale badania naukowe trwaja, wiec mozy byc tylko lepiej Pamietajmy, ze owoce i warzywka sa nie tylko dla krolikow ( to glownie apel do panow)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
Co do norweskich lekarzy to oczywiscie ze zdazaja sie partacze, ale podobnie jest z PL lekarzami. Na podstawie odosobnionych przypadkow, nie mozna mowic, ze norwescy lekarze to durnie. Bliska mi osoba zmarla poniewaz PL lekarze twierdzili, ze symuluje, albo powinna zmienic diete, gdy przychodzila do nich z bolem brzucha. W koncu okazalo sie, ze ma nowotwora, ale bylo juz za pozno, onkolog powiedzial w prost, to wina lekarzy domowych, ktorzy totalnie olali sprawe. Czy na tej podstawie mam twierdzic, ze wszyscy PL lekarze to pratacze i durnie :?:
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
Hardi napisał:
Co do norweskich lekarzy to oczywiscie ze zdazaja sie partacze, ale podobnie jest z PL lekarzami. Na podstawie odosobnionych przypadkow, nie mozna mowic, ze norwescy lekarze to durnie. Bliska mi osoba zmarla poniewaz PL lekarze twierdzili, ze symuluje, albo powinna zmienic diete, gdy przychodzila do nich z bolem brzucha. W koncu okazalo sie, ze ma nowotwora, ale bylo juz za pozno, onkolog powiedzial w prost, to wina lekarzy domowych, ktorzy totalnie olali sprawe. Czy na tej podstawie mam twierdzic, ze wszyscy PL lekarze to pratacze i durnie :?:

po moich doswiadczeniach z lege vakt stwierdzam ze sa durniami bo jak mozna postawic diagnoze; atma bez konktetnych badan??? na podstawie osłuchu???
pewnie ze w norwegi jak i wpolsce sa i dobrzy lekaze i partacze ja nie oceniam wszystkich tylko mowie o swoich doswiadczeniach Nie trafiłam jeszcze na dobrego lekaza tu w norge
a to co mowi moj fastlege to biore na to wielka poprawke podam moze jeszcze inny przypadek tego samego fastlege :
Do tegoz samego doktora poszedł mojego meza z pracy kolega litwin poszedł pod wpływem trafki i dostał zwolnienie na tydzien bo on nie widzi zadnych oznak choroby ale po oczach widzi ze cos zaczyna sie dziac
wiec prosze cie nie mow mi ze ten lekaz to nie duren
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
Hilton napisał:
A czy to szczepienie ma sens? Czy pójscie do norweskiego lekarza ma sens? Zdobyłam na tym polu doświadczenie i juz wiem ze szkoda tracic czas na te wizyty. odniosłam wrazenie ze tutejszy lekarz jest na nizszym poziomie ziz student medycyny w Polsce.
Moja córka miała 2 miesiące temu robaki. I oczywiscie w Norwegii nic nie potrzeba wiecej prócz vermoxu. Po co badac czy robaki jeszcze sa? Nie istotne ze przez to dziecko moze umrzec lub stac sie upośledzonym. To pewnie dlatego na ulicach Oslo widze tyle poszkodowanych dzieci i dorosłych.
Wczoraj córka miała wysoką gorączke, nic nie pomagało, ani leki, ani prysznic chłodzący, miała drgawki i mdlała. Ale nie wiem po cholere dzwoniłam do lekarza. Pani powiedziala ze musze przywiezc dzieco do legevaktu No przeciez nie moge, bo ona jest półprzytomna a mam jeszcze drugie dziecko, ktore juz spi. To musze obudzic i zabrac dwójkę. I czekac 4 godziny z "umierającym" dzieckiem az jakis konowal je przebada. Tylko po co tyle zachodu i meczenie dzieci i siebie????? Przeciez i tak dostanie paracet i do domu.
Dowiedziałam sie ze tu jest "taki sysem ze ambulans tylko do zagrozenia zycia jedzie", wiec zapytałam tej pani jak ocenia zagrozenie zycia przez telefon i czy wezmie odpowiedzialnosc za ewentualna smierc mojego dziecka, tak weźmie....
Podczas wakacji pogotowie przyjechalo do pijanego, spiącego norweskiego lumpa, taki to system!!! Wiem ze przyjechalo, bo wczesniej bo napadło na mnie stado muzułmanek na placu zabaw czy mam telefon bo ten facet tam lezy i chyba nie zyje!!! To zadzwoniłam i udzielałam przez 30 minut wywiadu na temat koloru jego twarzy i pozycji w jakiej lezy Taki to system!!!
Znam tez pewnego architekta, ktory zamówił okna do remontowanego i zaprojektowanego przez siebie domu. W Polsce jak podaje sie wymiar okna to kazdy wie ze z ramą, w Norwegii niestety nie, architekci pobieraja wymiar samej szyby, a po co? A po to, zeby potem z własnej kieszeni zapłacic za zamałe okna hahahah.
Pisze to w nerwach i byc moze za jakis czas odwołam te słowa, ale teraz stwierdzam jedno - Norwegowie to tępy naród, bezmyslny i tępy.

podpisuje sie rekoma i nogami
ale... zapomiałas dodac jeszcze ze strasznie plotkuja
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
eeeeeeeeeeee skoro piszecie o Oslo to nie piszecie o norwegach jak to mowia moi znajomi norwedzy: prawdziwi potomkowie wikingow juz dawno wyjechali z Oslo i Bergen bardziej na polnoc
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
Hilton napisał:
Pisze to w nerwach i byc moze za jakis czas odwołam te słowa, ale teraz stwierdzam jedno - Norwegowie to tępy naród, bezmyslny i tępy.

Hilton, nie denerwuj sie bo podobno zlosc pieknosc szkodzi, a szkoda, aby zaszkodzila takiej kobiecie jak Ty
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
hardi juz zdrefil i nie jest taki hardy! zreszta nie ma sie co dziwic,troche sie uzbieralo tych 'odosobnionych' przypadkow!
a to i tak pewnie dopiero ulamek procenta...

szczerze wspolczuje wizyt z chorym dzieckiem u takich specjalistow!

po co piszesz o pl.lekarzach,przeciez to norwegia jest the best,a polska be!

do tej pory mialem kontakt z 2ma no. lekarzami,czy zeby napisac o ich watpliwym kunszcie,bede musial poczekac az poznam wszystkich lekarzy w no? (przy ich podejsciu do pacjenta moge nie doczekac)
zaczynasz popadac w absurd,panie hardi...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok