Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »
Czytali temat:
agnieszka mielczarek jan nowak tomasz gonciarz Slavo Slavo Maja Zych Aleksandra Janewicz (18119 niezalogowanych)
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
strix napisał:
kryss napisał:
strix-dobrze ze pojawil sie tutaj ktos tak dociekliwy jak ty

Dziekuję. W młodości zawsze słyszałam,że powinnam być prokuratorem albo dziennikarzem śledczym i to przede wszystkim wtedy, kiedy rodzice i nauczyciele nie byli zachwyceni moją dociekliwością.

ha ha,cos w tym jest, "smieci" wywleczone spod dywanu zazwyczaj sa niewygodne dla gospodarza...
tymbardziej jesli chodzi o naduzycia /delikatnie mowiac/wobec dzieci i ich rodzicow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
lingua franca
(strix)
Początkujący
kryss napisał:
strix napisał:
kryss napisał:
strix-dobrze ze pojawil sie tutaj ktos tak dociekliwy jak ty

Dziekuję. W młodości zawsze słyszałam,że powinnam być prokuratorem albo dziennikarzem śledczym i to przede wszystkim wtedy, kiedy rodzice i nauczyciele nie byli zachwyceni moją dociekliwością.

ha ha,cos w tym jest, "smieci" wywleczone spod dywanu zazwyczaj sa niewygodne dla gospodarza...
tymbardziej jesli chodzi o naduzycia /delikatnie mowiac/wobec dzieci i ich rodzicow

Tak. Można powiedzieć, że odkąd nauczyłam się czytać i pisać, lubiłam wyciągać trupy z szafy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
Brawo,ktos w koncu konkretnie na temat .Pomijajac osobiste wycieczki napisal osad poparty konkretbymi przykladami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
Rodzin nie powinno się rozdzielać, nigdy ...Przepraszam ale jak patrze na zdięcię "Helen" to aż się boję o los tej dziewczynki, pójdzie w takie ślady i bedzie dziewictwo w necie sprzedawać co by na iPhona zarobić. A że zAdUUUpie szczecińskie to tylko Galaxy jej pozostanie na terytorium. Nie lepiej było ją zostawić u norków? Tam by to dziecko miało jakąś przeszłość.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
571 Postów
helen :)
(pozazycie)
Wyjadacz
factorytka napisał:
Rodzin nie powinno się rozdzielać, nigdy ...Przepraszam ale jak patrze na zdięcię "Helen" to aż się boję o los tej dziewczynki, pójdzie w takie ślady i bedzie dziewictwo w necie sprzedawać co by na iPhona zarobić. A że zAdUUUpie szczecińskie to tylko Galaxy jej pozostanie na terytorium. Nie lepiej było ją zostawić u norków? Tam by to dziecko miało jakąś przeszłość.

Prawda ze fajnie jest byc anonimowym/KOLEJNY AVART/
Mozna ublizac do woli/zludnie sie mylac/
Po tym poscie widac,ze nie jestes szczesliwa,nic ci sie nie podoba.
Poczawszy od mojej osoby,skonczywszy na ujeciu jako NORKOW, a nie Norwegow.
Troche szacunku do innych, jak sie nie szanujesz w swej profesji.
Nie dziwie sie, ze masz bark szacunku do innych osob -czy mojego dziecka/gdzie cale szczescie, ze nie jestes w zasiegu miom/ale dziwie sie,ze potrafisz byc nawet PERFIDNA do Norwegow i nazywac ich jako NORKOW,choc Tobie nic nie zrobili.
Mnie tez nic,a tylko ich instyt.
Ps.
To zazdrosc ?ze dzis tak nie wygladasz, a co dopiero za ponad 20 lat,
jak bedziesz w moim wieku.
Dobrze,ze jestes anonimowo,bo do woli mozesz sie irytowac.
A pozniej napisze kim jestes
Mozesz sie jeszcze bawic,jak ci to radosc przynosi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
Nie chcę Cie obrażać ale po Twoim zdięciu można wnieść wiele, dodać do tego kilka artykułów na temat całej sprawy i Twoich opowieści w nich zawartych.
Na pewno pochodzisz z dawnych pgrów, w ciąże zaszłaś incydentalnie, skończyłaś zawodówke i pewnie jesteś fryzjerką. Nadałaś dziecku "oryginalne" imię żeby podwyższyć na starcie jego status społeczny.
Opowiedziałaś w jednym z artykułów że w Norge spedziłaś kilka lat i że nie znasz języka ??? Jak można emigrować dla lepszego życia i się nie dostosować? jak można liczyć na dobrą pracę i dobre pieniądze nic z siebie nie dając? kurs norweskiego organizowany przez gminę to koszt 150NOK tygodniowo- czyli praktycznie nic.
BV zmieniło Ci lokum na wieksze, opłaciło zajęcia dodatkowe dla małej, jest to wieksza pomoc aniżeli BV i inne instytucje udzielają swoim rodakom, co NORWEGÓW bardzo irytuje.

Nie nie wiem jaki był powód odebrania dziecka, nie wiem co tam sie musiało wyrabiać, ale 50km od mojej mieściny jest getto polskie, wiesz 2 domy, ze 30 ludzi, żyją z socjalów, piją codziennie, awanturują się, dyskoteka na pół wiochy, dzieciaki zaniedbane, obsmarkane, masakra, wstyd i hańba i jakoś za nich BV j się nie bierze.

Wiec błagam, nie wtapiaj mi że BV nie ostrzegało jakie mogą być konsekwencje "wszego postępownia"

A w ogóle mówiłaś żę Ty i Twój mąż pracowaliście, (sprzątanie szkoły, praca w fabryce), wiec dlaczego nie kupiliście sobie domu tylko ciągneliście pomoc z BV? Tak ciężko uzbierać 20% własnego kapitału mając dwie wypłaty? wszystko to jest nie jasne, BV nie udostępni informacji ze względu na dobro dziecka wiec możecie sie bronić jak chcecie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Factorytka śmieszne są te twoje "powody" w stosunku do pozazycie i Polaków z "getta", bo jak wiadomo miliony ludzi wynajmuje domy, choć mają pieniądze, tysiące nie uczy się języka, każdy czasem coś wypije itd.., wielu miało w życiu sytuacje, że potrzebowali pomocy w tym finansowej. Ale żaden z tych "powodów" nie jest wystarczający do tego, aby zabrać dziecko! Zachowaj więc dla siebie te personalne wycieczki. Uważam, że nikt nikomu z nas nie dał prawa do tego, żeby oskarżać! Złapałaś kogoś za rękę? Jeśli tak, to zgłoś to na Politi, a jeśli nie, to nie oskarżaj bez podstaw. "Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem", to cytat z Ewangelii. Wtedy nikt się nie odważył, każdy spuścił głowę z pokorą. Patrz na siebie i swoje życie, bo analizowanie cudzego jest łatwe, a jeszcze łatwiejsze wytykanie błędów. Tylko po co???
Pomijając już tę i inne historie, to uważam, że bez względu na wszystko powinniśmy się wspierać i pomagać sobie na wzajem. Nawet jeśli ktoś byłby winny, to nadal ma prawo do życia i szansę poprawy! Poza tym te smutne historie uczuliły nas rodziców na wiele kwestii, dały wiedzę o norweskim prawie, a to jest nieocenione, bo jak wiadomo nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania, a chyba nikt z nas przekraczając granicę Norwegii nie wziął pod uwagę, że norweskie prawo dotyczące dzieci jest ponad wszystkimi innymi!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
lingua franca
(strix)
Początkujący
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
lingua franca
(strix)
Początkujący
factorytka napisał:
Nie chcę Cie obrażać ale po Twoim zdięciu można wnieść wiele, dodać do tego kilka artykułów na temat całej sprawy i Twoich opowieści w nich zawartych.
Na pewno pochodzisz z dawnych pgrów, w ciąże zaszłaś incydentalnie, skończyłaś zawodówke i pewnie jesteś fryzjerką. Nadałaś dziecku "oryginalne" imię żeby podwyższyć na starcie jego status społeczny.
Opowiedziałaś w jednym z artykułów że w Norge spedziłaś kilka lat i że nie znasz języka ??? Jak można emigrować dla lepszego życia i się nie dostosować? jak można liczyć na dobrą pracę i dobre pieniądze nic z siebie nie dając? kurs norweskiego organizowany przez gminę to koszt 150NOK tygodniowo- czyli praktycznie nic.
BV zmieniło Ci lokum na wieksze, opłaciło zajęcia dodatkowe dla małej, jest to wieksza pomoc aniżeli BV i inne instytucje udzielają swoim rodakom, co NORWEGÓW bardzo irytuje.

Nie nie wiem jaki był powód odebrania dziecka, nie wiem co tam sie musiało wyrabiać, ale 50km od mojej mieściny jest getto polskie, wiesz 2 domy, ze 30 ludzi, żyją z socjalów, piją codziennie, awanturują się, dyskoteka na pół wiochy, dzieciaki zaniedbane, obsmarkane, masakra, wstyd i hańba i jakoś za nich BV j się nie bierze.

Wiec błagam, nie wtapiaj mi że BV nie ostrzegało jakie mogą być konsekwencje "wszego postępownia"

A w ogóle mówiłaś żę Ty i Twój mąż pracowaliście, (sprzątanie szkoły, praca w fabryce), wiec dlaczego nie kupiliście sobie domu tylko ciągneliście pomoc z BV? Tak ciężko uzbierać 20% własnego kapitału mając dwie wypłaty? wszystko to jest nie jasne, BV nie udostępni informacji ze względu na dobro dziecka wiec możecie sie bronić jak chcecie.

No no, nie ma co, świetne rozumowanie!

Rodzice nie kupili domu, więc mają coś za uszami? Świetne! Przeceż w życiu liczy się tylko kasa! Zabrońmy biednym mieć dzieci, niech mają je tylko bogaci

Akurat tak sie składa, że większość państw, w tym Norwegia pracuje nad zachęcaniem ludzi do wynajmowania, bo to znacznie usprawnia kwestię podążania za pracą Widać ktoś nie odrobił lekcji z polityki socjalnej.

Poza tym, nie każdy lubi mieć na szyi pętlę w postaci kredytu hipotecznego, bo to jest uwiązanie na lata i spłaca się zazwyczaj dużo więcej niż się pożycza, a nie każdy lubi robić prezenty bankom. Jeśli dla Ciebie kredyt hipoteczny jest synonimem sukcesu, to dowodzi to wyłącznie Twojej zaściankowości i aspiracji do czegoś, co uważasz za 'dobrobyt', ale czego nie rozumiesz. Sukces ma wiele twarzy i nie jest to koniecznie twarz doradcy bankowego

Poza tym, gadanie, że rodzice na pewno mieli coś za uszami, bo inni Polacy imprezują jest po prostu śmieszne. To właśnie fakny przykład jak tworza się stereotypy. Zgodnie z tym myśleniem wszyscy pracownicy administracji norweskiej to gburowate lenie, bo ja akurat na takich trafiłam... .

No i jednak przebija z tego postu coś, co jest typowo polskie - poczucie wyższości. W innych krajach szanuje się każdą pracę, także pracę ludzi 'po pegeerach', bo, jak może Autork/ka nie zauważyła, ludzie nie mają wpływu na to, gdzie się urodzili.

Ale jak widać nawet szlachetne urodzenie z dala od PGRów nie gwarantuje wyzbycia się chamstwa

Sąd wydał decyzję, sprawa jest zamknieta. Wycieczki personalne w każdą stronę są niedopuszczalne.

Co do fotki, to ja akurat uwazam,ze jest ładna. No i w ogóle dziwię się, jak można oceniać czyjś charakter po fotce?

A jeśłi nawet kobieta urodziła się w pGR, zaszła w niechcianą ciążę i jest fryzjerką to co? Uważasz, że fryzjerki powinny być poddawane przymusowej aborcji? To pachnie eugeniką, nota bene swego czasu dość zywą w krajach skandynawskich... .

A jak chcesz odtajnienia faktów, to dlaczego nie napiszesz do BV,, żeby zmienili prawo? To oni utajniają akta na 100 lat a nie rodzice

Głupota ludzka nie zna granic

P.S. Co do kursów norweskiego, to są krytykowane przez co bardziej światłych specjalistów, bo książki są przestarzałe, nie uczą języka w sposób kreatywny lecz odtwórczy. A koszt tygodniowy to nie 150NOK tylko 1500NOK. Poza tym, jak ktoś ma małe dziecko i pracuje, to nie jest tak łatwo chodzić nawet i na zajęcia wieczorne.

Znam gościa, Anglika, mieszka w Oslo od 15 lat, ma świetną pracę i nie mówi po norwesku ani słowa. Też mu mają zabrać dzieci?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
501 Postów

(Optimus)
Wyjadacz
7500 odslon. MN zaciera rece beda sie mogli chwalic jaka ogromna aktywnosc na forum. Co z tego wynika?
Dyskusja o niczym. Prywatne opinie o BV jak i o rodzicach ktorym odebrano dzieci nic nie wnosza.
Popisy retoryczne, i wszechobecny dydaktyzm.
Ideologia Factorytki byla propagowana przez RSHA a i wujek Jozek uwazal podobnie.
Factorytce sie w zyciu prawie udalo - bo zarzucajac tyle " pozazycie" mozna antycypowac, ze sama to wszystko osiagnela. Prawie robi roznice, bo co z tego? Nie kazdy musi miec taki sam sposob na zycie jak F. Pracowac, kupic dom, w lecie Turcja, zima Kongsberg. 42" telewizor i samochod na raty.

Panno F krytykujesz kogos kto jest przeswietlony na forum, to bardzo latwe. Ciebie nie zna nikt. Mozesz projektowac rzeczywistosc i pewnie chetnie to robisz. Problem polega na tym, ze brak mozliwosci weryfikacji tej historii.

W sieci mozna byc kazdym i osiagnac kazdy sukces. Kim jestes ty?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok