Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
SOPHIX SOPHIX Robert P She She totek 1623 agnieszka pietruczuk Justyna Kaha (19373 niezalogowanych)
287 Postów

(koalski)
Stały Bywalec
koalski napisał:
Bać się, czy nie, pomyślcie sami...

polonia.wp.pl/kat,,title,Polscy-rodzice-...=1d3b0&_ticrsn=5

Acha, zajrzyjcie jeszcze do tego artykułu, który podałem wcześniej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
koalski napisał:
koalski napisał:
Bać się, czy nie, pomyślcie sami...

polonia.wp.pl/kat,,title,Polscy-rodzice-...=1d3b0&_ticrsn=5

Acha, zajrzyjcie jeszcze do tego artykułu, który podałem wcześniej.

juz wczesniej mowilem, ze kazdy kij ma dwa konce wiec jakos mnie ten artykul nie dziwi....nie jest tak zle jak to wszyscy probuja przedstawic......nikt nie zabiera dzieci bez powodu....zawsze musi byc powod i PROCEDURA, a w tym kraju napewno istnieja takowe......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
571 Postów
helen :)
(pozazycie)
Wyjadacz
Anna79 - ta sprawa nie jest tak do konca bez winy rodzicow dostali kilka ostrzezen nie bylo to tez spowodowane smutkiem dziecka w szkole lecz brak obecnosci doszlo do tego balangowanie nocne - masz racje,tez tak mysle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
571 Postów
helen :)
(pozazycie)
Wyjadacz
koalski napisał:
oola napisał:
koalski napisał:
BiZi napisał:
koalski napisał:
BiZi napisał:

Co za różnica, czy ten tekst znalazłby się w Fakcie, czy w np. Newsweeku. Napisała to osoba prywatna, mieszka tu 25 lat, jako tłumacz przysięgły wspópracuje z BV i na codzień ma do czynienia ze sprawami /i dokumentami/ o których się to mówi. No ok, poszukajcie na innym forum

czyli to sa spostrzezenia jednej osoby, coz , tez znam osoby, ktore mieszkaja tutaj ponad 40 lat...i wychowaly dzieci, teraz pomagaja w wychowaniu wnukow i ich zdanie jest inne niz tej osoby...coz...kazdy ma swoje zdanie i swoja opinie...

Może warto wiedzieć, że ta osoba nie narzeka na ten system - mam na myśli BV w szczególności. Wprost przeciwnie. Wyjaśnia wiele tajemnic i nieporozumien i odpowiada na wiele pytań na które tu, na MN, nie było odpowiedzi.
Zresztą poczytajcie na innym forum, przecież nie mogę tu podawać linków

To samo potwierdzaja inni,ze tak wlasnie jest, a nie inaczej,ponadto- gdyby bylo ujawnione na glos, gdzie kazdy mialaby dostep,wtedy,moglibysmy mowic,poznales prawo i zamieszkales i pozniej dzieci straciles,coz czytales i wiedziales,lecz wiele ludzi nie wie,bo nie jest to ujawnione jak zanki drogowe,i wiekszosci kiedy sie dowiaduja to juz maja dzieci zabrane,pozostawiajac im tylko pytanie, bez odpowiedzi- A CO NIE WIEDZILES, ZE TU TAK JEST- niestety wiele ludzi nie wie o nie ludzikich prawach.

Pani Heleno, wnioski tam wysunięte o Pani sprawie i innych podobnych nie byłyby dla Pani przyjemne. Są np. postawione pytania, gdzie są dokumenty /listy z BV/, ktore każdy rodzic powinien otrzymywać w podobnej sprawie. Relacja z BV ciągnęła się 2,5 roku i takie listy powinny gdzieś być. Do mediów dostały się jedynie wywiady i jakiś śmieszny paradokumentalny filmik pod publiczkę agenta 007.
To tyle.
Masz racje ,listy powinny... od pazdziernika 2010- do maja 2011 ,tez tak jak licze ,jest to cos 2,5 roku. I cale szczescie w nieszczesciu ,ze choc tyle udalo sie przedostac do mediow i do tego ciesze sie,ze i miales ubaw. POZDRAWIAM
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
Anna Zalewska
(anna7939)
Wiking
Oczywiste jest tu tyle rodzin i nie zyja bogato lecz przecietnie i zyja rodzinami normalnie i jakos wszystko sie uklada nie jest tu tak zle innaczej nikt tu by nie siedzial.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
287 Postów

(koalski)
Stały Bywalec
pozazycie napisał:

Masz racje ,listy powinny... od pazdziernika 2010- do maja 2011 ,tez tak jak licze ,jest to cos 2,5 roku. I cale szczescie w nieszczesciu ,ze choc tyle udalo sie przedostac do mediow i do tego ciesze sie,ze i miales ubaw. POZDRAWIAM

Ile się ciągnęła to odsyłam np. do Pani wywiadu udzielonego w polskiej prasie /zaczęło się w roku 2008 - może ktoś pamięta gdzie to było, jeśli nie to znajdę, tylko trochę później/.

Ps. Tu nie chodzi o to, żeby komuś dokopać, mieć satysfakcję ze swojej racji, albo mieć ubaw.
Prawda o tej sprawie, a właściwie w ogóle o mechanizmach tego tu systemu jest ważna dla innych, m.in dla mnie.
Ja przynajmniej wiem dużo więcej, jednak wnioski niech sobie każdy sam wyprowadzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
BiZi napisał:

moze podalbys zrodlo? bo taki tekst to sobie kazdy kowalsky moze napisac...jak narazie jest to zupelnie niewiarygodny tekst jak wiekszosc informacji na tym forum....zeby to nie bylo typu..."kolega powiedzial" , " czytalem w internecie", " ktos mowil"...itd

bo jak narazie to brzmi jak artykul z Fakt albo Fuckt jak kto woli

Stety albo niestety Bizi, sa to fakty. A wszystkiego tego mozna sie dowiedziec na przyklad na kursie dla imigrantow, ktorzy aplikuja o obywatelstwo norweskie, aby je dostac trzeba oprocz 300 godzin norweskiego odbyc jeszcze ten kurs "przygotowania do zycia w spoleczenstwie".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
Ps. Tu nie chodzi o to, żeby komuś dokopać, mieć satysfakcję ze swojej racji, albo mieć ubaw.
Prawda o tej sprawie, a właściwie w ogóle o mechanizmach tego tu systemu jest ważna dla innych, m.in dla mnie.
Ja przynajmniej wiem dużo więcej, jednak wnioski niech sobie każdy sam wyprowadzi

jak dla mnie koalski to w zasadzie tym co tu zamiesciles i podsumowales postawiles kropke nad "i"
nawet nie wymaga to komentarzy kazdy kto mysli wyciagnie swoje wlasne wnioski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
287 Postów

(koalski)
Stały Bywalec
No tak, tylko że ten system, ten teoretyczny układ wartosci na linii dziecko - rodzic w praktyce nie musi być "przerażający". Mam tu kuzynkę, ktora sama z siebie prowadzi swoje dziecko wg tych reguł. Co tam Norwegia - znam takie osoby w Polsce.
A cóż to za problem nie bić, nie wrzeszczeć, nie znęcać się psychicznie, nie urządzać pijackich balang przy dzieciach? Wiem, dla niektórych jest to problem, stąd konflikt interesów i interweniujące BV.

Często jest tak, że to rodziców należałoby wpierw wychować i to jest najsmutniejsze z tego wszystkiego...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
No tak, tylko że ten system, ten teoretyczny układ wartosci na linii dziecko - rodzic w praktyce nie musi być "przerażający". Mam tu kuzynkę, ktora sama z siebie prowadzi swoje dziecko wg tych reguł. Co tam Norwegia - znam takie osoby w Polsce.
A cóż to za problem nie bić, nie wrzeszczeć, nie znęcać się psychicznie, nie użądzać pijackich balang przy dzieciach? Wiem, dla niektórych jest to problem, stąd konflikt interesów i interweniujące BV.

tak masz racje,tyle ze ten caly system pozbawiony jest kontroli,a przepisy moga naginac w kazda strone ,to jak zacheta do naduzyc,a bronic sie ni jak przed "zla wola" urzednika nie mozna,

3 miesiace maja na zbadanie i zamkniecie sprawy,a jesli zdarzy sie tak ze moze dmuchajac na zimne urzednik przy pierwszej wizycie zdecyduje zabrac dziecko,ty tracisz po 6ciu tygodniach prawo do wlasnego dziecka zanim oni zdarza "zbadac"sprawe i ustalic ze to bylo zwykle pomowienie....
chyba nie trzeba wiecej pisac.....
jestes na lasce i nielasce w takiej sytuacji,i cale twoje i twojego dziecka zycie zalezy od dobrej woli urzednika ,ktory akurat moze ma zly dzien

i wszystko dzieje sie zgodnie z prawem i przepisami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok