Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
pawel kamilowski Rafal Wisniewski Marek Łaźniowski Eryk Rutkowski Sylwia Jaworska zanecia1988 Bartek Plesniak szarak125 (7046 niezalogowanych)
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
tiaaaa

pozwól, że podejdę do tego nieufnie bo nieufny ze mnie człek ( jak juz mogles zauwazyc w innym watku pewnej matki)

czas pokaże
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
287 Postów

(koalski)
Stały Bywalec
Magik24 napisał:
koalski

"Tu zgodziłbym się z gabrielem, że temat jest mocno podpadający pod prowokację.
Nie pierwszy raz i nie ostatni."

o jakiej prowokacji mówisz?? za cholerę nie rozumiem ciebie i Gabriela.Po co mi jakieś prowokacje?
Ojciec mi umarł przed moją 18stką to trzeba było do roboty zapierdalać od razu po szkole aby matce w utrzymaniu domu i brata pomóc a nie za studiami się oglądać.Od to cała Prowokacja.

Mnie wkurwiacie tym pieprzeniem bez sensownym.

Powiedziałem "temat mocno podpadający pod prowokację", a nie "prowokacja", więc nie denerwuj się tak Magik - kimkolwiek jesteś . Gdybyś siedział tu na forum dłużej /kto wie, czy nie /, wiedziałbyś o czym wspomniałem.

Wiadomo, czasy się zmieniają, ale na wiele z Twoich pytań znajdziesz odpowiedzi w archiwum /wyszukiwarka - prawy górny róg, wpisujesz słowo, bądź jakąś frazę/.
Możesz też pytać na paru innych konkurencyjnych forach / wyszukiwarka google do usług/.

Generalnie jest tak jak z tą szklanką wody do połowy napełnioną /bądź do połowy pustą/.
Upraszczając - pesymista powie, że jest ciężko, optymista powie, że nie jest źle, a będzie jeszcze lepiej. Oczywiście każdy z nich jest przekonany o tym, że jest realistą.
Tylko ceny są realne, a reszta to naprawdę indywidualna sprawa.
Nawet to czy Cię ludzie lubią może mieć znaczenie i ma /zresztą wszędzie, nie tylko w Norwegii/.
To tak w skrócie - jak mnie najdzie dopiszę więcej.
Rzuć okiem np. na to - da Ci wiele do myślenia:
www.mojanorwegia.pl/forum/view/4/praca%2...zakreceni_10,10.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów

(Magik24)
Wiking
Hilton Z tego co widzę to tragedii wielkiej nie ma. u nas jest 2-3 razy mniej co do pensji

koalski Wielkie dzięki

marianek73 haha mając takiego pojebanego wyrostka za syna też bym to pierdolnął i spierdolił. Bo ty człeku to coś ze łbem masz. Nie wiem po co tu się udzielasz skoro twój brak wrodzonej inteligencji nic tu nie wnosi. Tak się kręcisz i kręcisz jak gówno w przeręblu,chyba tylko po to aby sobie ilość postów nabić. Weź zabierz stąd ten swój zjebany ryj i daj ludziom na poziomie porozmawiać.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Gabi B.
(Gabi26)
Wiking
Witaj Kolego.Ja napiszę tak z własnego doświadczenia.Norwegia potrzebuje mądrych i wykwalifikowanych pracowników.Ludzi inteligentnych,jeśli tylko masz możliwości to Norwegia stoi otworem.Jedno co proponuję dobrze byłoby coś wcześniej pomyśleć o pracy,bo jak inni przedmówcy pisali koszty utrzymania są faktycznie duże.Tym bardziej ze zamierzasz przyjechać z zoną czy dziewczyną.Jeśli jedno z Was miałoby już pracę na pewno było by to korzystniejsze dla Waszego budżetu .Norwegia jest faktycznie piękna,ludzie przyjaźni,zarobki na poziomie dużo wyższym niż w Polsce.A co do języka norweskiego to fakt że jeśli umiesz nawet w stopniu komunikatywnym to jesteś już w domuŻyczę Ci powodzenia w dążeniu do wyznaczonego celu,niech Cię nie zniechęcają opinie,, ludzi a może to nie ludzie tylko ludziska którzy tylko krytykują obrzydzają a sami by nie opuścili Norw.A jeśli ma się z Norwegii zrobić Anglia czy Irlandia to ten Pan i tak nie jest w stanie tego zatrzymać.To tylko życie On ma prawo Tu być?? To i Ty i Twoja żona i inni.Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów

(Magik24)
Wiking
Gabi26 No proszę to na tym forum są i mądrzy ludzie którzy wiedzą co człowiek chce wiedzieć. Krótko zwięźle i na temat bez zbędnych kłótni i srania w kieszeń.
Wielkie dzięki. Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Magik24 napisał:

marianek73 haha mając takiego pojebanego wyrostka za syna też bym to pierdolnął i spierdolił. Bo ty człeku to coś ze łbem masz. Nie wiem po co tu się udzielasz skoro twój brak wrodzonej inteligencji nic tu nie wnosi. Tak się kręcisz i kręcisz jak gówno w przeręblu,chyba tylko po to aby sobie ilość postów nabić. Weź zabierz stąd ten swój zjebany ryj i daj ludziom na poziomie porozmawiać.[/quote]

konczac moja rozmowe z toba: synu obetrzyj sobie gil z nosa i to babie lato co ci z ryja cieknie,bo ledwo skonczyłes 8 klas i zrzuciełes tetre z dupy a sapiesz kurwa jakbys był juz mądry i wyuczony!
60KM od wwy mówisz?
Cos mi nie wygladasz na typa z okolic wwy,wiec nie podpinaj sie na siłe,bo gnojem z geby ci jedzie na hektar....
Mam nadzieje cie spotkac tu na miejscu jak juz bedziesz lepszym miejscowym cwaniakiem : )
Póki co matole pogadaj z ludzmi "na poziomie"
Mam nadzieje,ze norwegia
utrze ci nochala i da w pizde solidnie,a wtedy nie zapomnij napisac jaki to z ciebie sztywny koles.....
czekamy tu z utesknieniem na takich artystów jak ty
aaaaaa o robote sie w ogóle nie martw, bo z twoim doswiadczeniem i wykształceniem nie bedzie zadnego problemu.....
Mysle,ze smiało mozesz aplikowac na kierownika,managera,badz szefa produkcji,a juz najnizej na szefa logistyki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów

(Magik24)
Wiking
marianek73 haha. Że Tobie życie mordę przytarło o asfalt i tak zostawiło to nie znaczy że ja mam tak nisko upaść . Swe mądrości opowiadaj dzieciom na dobranoc jak nie swoim to cudzym, myślę że będą zadowolone. Albo Ci ryj oklepią Prezesie własnych majtek.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
287 Postów

(koalski)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Artur Kozlowski
(artisandnes)
Początkujący
Magik24 napisał:

PRACA:
-z jakim zawodem najlepiej wyjechać?
-o jaką pracę łatwo w Norwegii
-ile średnio laik zarobi

ŻYCIE:
-czy łatwo znaleźć jakieś fajne atrakcyjne cenowo mieszkanie?
-ile na takie mieszkanie z wszystkimi opłatami trzeba wydać?
-ile średnio wydam na jedzenie i inne rzeczy dla 2ch osób?
-jak z opieka medyczną?
-w jakie rejony Norwegii najlepiej się wybrać żeby nie było za bardzo zimno w 4ry litery?
-czy da coś się odłożyć gdy pracują 2 osoby?
-jak z motoryzacją? drogie są samochody i utrzymanie ich(paliwo) bo naprawić to sam naprawię.

A wiec tak:
- nie ma zawodu z ktorym warto lub nie wyjechac, pracy jest duzo i we wszystkich kierunkach, oczywiscie najlepiej inzynier wydobycia gazu lub ropy i z idealnym norweskim i angielskim
wszystko zalezy od sczescia i co naprawde potrafisz
- nie ma takiej pracy o ktora tutaj latwo , nawet czasami ciezko sie zalapac do sprzatania
- zarobisz ok 150 na godzine brutto - minus podatek, przewaznie 36 %, mowie oczywiscie o legalu, ale zeby legalnie pracowac musiszz miec pozwolenie na prace, a zeby dostac pozwolenie na prace musisz miec umowe o prace lub na zasadzie laczenia rodzin jak ktos z rodziny ( zona lub maz ) ma kontrakt, musisz tez miec zameldowanie
- i tutaj sie zaczyna, z mieszkaniami nie jest latwo, mieszkanie 2 pokojowe w Stavanger , wynajem, to ok. 7-9 tys, a pokoj ze wspolna kuchnia i lzienka to 3-4 tys, przewaznie chca depozyt 3 miesieczny i dobrze jak masz prace , bo jak wynajmujesz mieszkanie od Norwega to on wynajmie komu chce , robia visningi, a jak nie masz pracy to nie ukrywajmy nie bedziesz na poczatku jego listy,
- dobrze miec kogos znajomego u kogo na poczatku mozesz sie zatrzymac
- koszty wynajmu to pisalem, prad to od 300 do 1000 zima, bo tutaj istnieja tylko ogrzewaja elektryczne lub kominki
- wizyta w smlepie na typowe codzienne zakupy to 100 - 150 koron, w miesicu dla 2 osob to ok. 3000 koron, sa sklepy tansze i drozsze, jak wszedzie, tak samo z produktami
- jak nie masz umowy o prace to problem z lekarzem, oczywiscie mozesz isc prywatnie ale slono zabulisz, np dentysta od 1000 koron zaczyna rozmawiac , jak masz ubezpieczenie to tez nie jest tak rozowo bo za czesc i tak trzeba zaplacic, wiec lepiej nie chorowac , lekarstwa tez nie sa tanie ( typu ibuprom to ok. 40 koron)
- najcieplej jest na poludniu najzimniej na polnocy , ogolnie latem leje, jesienia i wiosna leje, zima sniezy
- jak dwie osoby pracuja to zyc nie umierac, 10- 15 tys koron spoko odlozysz, mowie oczywiscie o dwoch osobach pracujacych na pelen etat za rozsadna stawke
- nowsze samochody sa drogie rocznik od 2000 to od 40.000 Koron, a tak 94-98 to ok. 20.000 koron. Nowka z salonu to 200.000 koron ito za calkiem zwyklu samochod , a np Volvo salonowe to 500.000
- paliwo to ok. 14 koron za litr i 12-13 za rope
- czesci do aut tez do tanich nie naleza, a naprawiac na prakingu to nie bardzo

I jak ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Pierwsze slysze, ze tylko kominki i ogrzewanie elektyrczne
Ja mam centralne, za ktore sie nie placi, bo woda w kaloryferach jest gratis.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok