Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

W Norwegii protesty, w Polsce uchodźcy. Granicę z Ukrainą przekroczyło ponad 150 tysięcy osób - Norwegia

Czytali temat:
Jan Maryjan mart enty pendziwiatr48 Bartosz Tom Miroman Onty_Ja_Gabriel_3. Kladia Sarpis SelerNaciowy (2114 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
SelerNaciowy
(SelerNaciowy)
Wiking
Drodzy, może to nie jest miejsce ani czas, ale chciałabym się z wami podzielić pewna przykra sytuacja, która mnie spotkała w dniu wczorajszym na proteście w Oslo. Na wstępie chciałabym zaznaczyć, że pękam z dumy, że było tyle polskich flag. Pokazaliśmy nasze ogromne wsparcie i to chwyta za serce. Żałuje, że nie było nas jeszcze więcej. Całym sercem jestem z Ukrainą, mam stamtąd wielu przyjaciół, o których się martwię. Pochodzę z Warszawy i Ukraińcy stali się naszymi sąsiadami w tym wielkim mieście. Częścią naszej społeczności. Wspaniali, otwarci, bardzo pracowici ludzie. Po prostu braćmi i siostrami, dlatego tak bardzo teraz my Polacy chcemy im pomagać. Bo czujemy, że tak naprawdę jesteśmy tym samym- Słowianami, sąsiadami, często nawet rodzinami. Dlatego powinniśmy zapomnieć o wszystkim, co kiedykolwiek nas podzieliło w historii ze względu na naszych głupich polityków. Np. O Stefanie Banderze, ludobójcy ponad 100 tysięcy niewinnych polskich cywili. Nigdy nie powinniśmy wracać do tamtych czasów, ani do symboliki tamtych czasów. Ale jak zobaczyłam wczoraj na proteście flagę banderowców to zwyczajnie pękło mi serce... nie potrafiłam zrozumieć. Dlaczego? Moi przyjaciele organizują pomoc, moi rodzice udostępnili swoje mieszkanie, ja wpłaciłam na zbiórkę ostatnią kase, chociaż średnio mi się ostatnio wiedzie. Bo tak trzeba. Bo jesteśmy sąsiadami. Podeszłam do tego człowieka i zapytałam czemu używa tej akurat flagi, przecież jego kraj ma taka piękna, że nie powinien używać symboliki nazistowskiej, historycznie przykrej dla innych. Pełna kultura. I wiecie co? Gość mi napluł w twarz. Gdybym była sama prawdopodobnie by się na mnie rzucił. Był bardzo agresywny. A do tego broniła go jeszcze jakaś kobieta. Zmiotło mnie to z ziemi. Później stanęła w mojej obronie pewna bardzo miła Ukrainka (perfekcyjnie mówiąca po polsku, serdecznie ją pozdrawiam, jeśli jakimś cudem będzie to czytać), uspokoiła typa, i wytłumaczyła mi ze z gościem jest cos nie-tak. Ok. Tylko czemu nikt inny nie zareagował, a inna kobieta jeszcze na mnie napadła. Nie rozumiem. Później przez godzinę patrzyłam jak tuż za flaga OUN-B szły polskie flagi. Nie rozumiem czemu nikt na to nie reaguje, że nikt nie ma odwagi. Może, gdyby podeszli panowie, a nie jedna kobieta, to reakcja tego człowieka byłaby inna. Nie tak agresywna. Jesteśmy na progu globalnego konfliktu, a wszyscy i tak jesteśmy znieczuleni na to, co dzieje się dookoła. Drodzy, pamiętajmy. Brak reakcji jest przyzwoleniem. Wyrażam jednak wielką nadzieję, że na kolejnym proteście w Oslo będzie nas więcej. Na sobotnim praktycznie nie było norweskich flag, więc pokażmy, że my Polacy doskonale rozumiemy czym jest wojna, że nie ma na nią więcej naszego przyzwolenia, że granice nie mają znaczenia, gdy ginie człowiek, że nie zostawiamy naszych braciach w biedzie, kiedy nas najbardziej potrzebują. Pamiętajmy też, że teraz oni oddają swoje życia również za naszą wolność- dobrze by było byśmy wszyscy zdali sobie z tego wreszcie sprawe. Слава Україні!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
SelerNaciowy
(SelerNaciowy)
Wiking
Faszystowskiej. Nie nazistowskiej. Przepraszam za błąd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
Komentarz został usunięty ze względu na naruszenie regulaminu portalu
1401 Postów
Onty_Ja_Gabriel_3.
(Onty_Ja_Gabriel_3.)
Maniak
SelerNaciowy napisał:
Pamiętajmy też, że teraz oni oddają swoje życia również za naszą wolność- dobrze by było byśmy wszyscy zdali sobie z tego wreszcie sprawe. Слава Україні! WIEKSZEJ BZDURY NIE CZYTAŁEM OD DAWNA NA TEMAT UKRAIŃCÓW. co za nieudolna propaganda dla ciemnego parafialnego ludu.
Za jaką naszą wolność "walczą" ci ukraińcy, skoro czczą zawzięcie swojego idola BANDERĘ, który za namową rosjan/STALINA i niemców/HITLEROWCÓW. wymordował na WOŁYNIU ponad 20000- dwadzieścia tysięcy ludzi, na wsiach i w małych miasteczkach!!! To było i jest nadal KWALIFIKOWANE LUDOBUJSTWO.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
SelerNaciowy
(SelerNaciowy)
Wiking
Z tym nikt nie dyskutuje, wszyscy pamietamy Wolyn. Ale nie wolno karac niewinnych cywili za ich chorych politykow. Kazdy kraj ma swoje niechlubne kartki historii, moze nie mamy takich ludobojcow na koncie, ale jak bys dobrze znala historie to przyklady za ktore powinno nam byc wstyd mozna mnozyc. To nie czas i miejsce na takie dyskusje. Chetnie na priv przesle conajmniej 3 przyklady za, ktore powinno byc nam wstyd. Ale czy ja odpowiadam tu i teraz za bledy swoich przodkow? Czy ja odpowiadam dzisiaj za nieudolne decyzje mojego rzadu? Nie. Jestem niewinna ofiara gier politykierow. Tak samo Ukraincy dzisiaj. Z przykroscia czytam takie dyskusje, nie to bylo moim celem. Chcialam wlasnie uczulic ze nie powinnismy pozwolic aby bledy przeszlosci dzisiaj nas poroznily a takie flagi, tak samo jak wyzywanie ukraincow od "banderowcow", powinny przestac ciagle wracac. Ogarnij sie, dzis Ukraina, jutro Polska. Nie wazne co o nich myslisz, ale ten "bufor" bezpieczenstwa miedzy nami a Rosja jest nam potrzebny jak nigdy. Jesli chcesz miec 600km granicy z rosjanami to gratuluje ci serdecznie. Bo to sie nie skonczy niczym dobrym dla Polski.
Kochani, poroznianie Polakow i Ukraincow banderowskimi haslami to czesc polityki Putina. Nie dajmy sie sprowokowac. Skonczmy z tymi haslami, flagami i pretensjami z obu stron raz na zawsze. Idzmy dalej, a nie ciagle babrmy sie w przeszlosci. Bo sie nic nigdy na tym swiecie nie zmieni.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
44 Posty
Sarpis
(Sarpis)
Nowicjusz
SelerNaciowy napisał:

Kochani, poroznianie Polakow i Ukraincow banderowskimi haslami to czesc polityki Putina. Nie dajmy sie sprowokowac. Skonczmy z tymi haslami, flagami i pretensjami z obu stron raz na zawsze. Idzmy dalej, a nie ciagle babrmy sie w przeszlosci. Bo sie nic nigdy na tym swiecie nie zmieni.

Podoba mi sie twoj wpis. Jestes odwazna osoba, niestety takich ludzi nie jest duzo.
Polak, jako chrzescijanin, kocha tylko samego siebie i uwielbia kopac lezacego. Kazdy powod jest dobry.
Polak utopi sasiada w lyzce wody, bo krowa sasiada daje wiecej mleka.
Polak nienawidzi wszystko/kazdego co odbiega od jego urojonego idelau.
Polak zyje martyrologia, rozgrzebywaniem ran i pielegnowaniem nienawisci...a pozniej narzeka, ze europejczycy go nie rozumieja.
Ukraincy to nasi slowianscy sasiedzi, teraz krwawia. Nie chcesz pomoc, nie pomagaj - ale nie siej nienawisci, zasciankowy polaku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1401 Postów
Onty_Ja_Gabriel_3.
(Onty_Ja_Gabriel_3.)
Maniak
SelerNaciowy napisał:
tak samo jak wyzywanie ukraincow od "banderowcow", powinny przestac ciagle wracac. Ogarnij sie, dzis Ukraina, jutro Polska. Nie ma żadnego buforu, BZDURY PISZESZ i jak widać nie znasz polskich granic, ponieważ "rosja putina" stacjonuje już przy naszej granicy w "czarnorusi łukaszenki" oraz legalnym rosyjskim obwodzie Kaliningrad, gdzie oficjalna granica MORSKA między polandią a ruslandią liczy ponad 20-kilometrów a lądowa ponad 220-kilometrów.
Następny twój propagandowy wpis.
Ukraińcy byli i są Kolaborantami oraz są BANDEROWCAMI.
To ONI postawili w Stanisławowie na ziemiach WOŁYNIA pomnik banderze w latach 2000.
To oni wymordowali część MOJEJ WIEJSKIEJ RODZINY.
Jedź sobie do Kołomyjii i powiedz Mojemu Pradziadowi iż ukraińcy nie są banderowcami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1401 Postów
Onty_Ja_Gabriel_3.
(Onty_Ja_Gabriel_3.)
Maniak
napisał:
SelerNaciowy napisał:
Nie chcesz pomoc, nie pomagaj - ale nie siej nienawisci, zasciankowy polaku.Czy ty rozumiesz pojęcie "zaściankowy"?
Ponieważ moim zdaniem, nie masz szarego pojęcia co to słowo znaczy.
Ponadto, zaczynasz ubliżać osobie, która ma odrębne zdanie w tym drażliwym temacie.
To natomiast jest odznaką słabości atakującego, który stara się zmienić punkt ciężkości tematu, wprowadzając specjalnie formę ewentualnej "pyskówki".
Jednymi słowy jesteś zwykłym nieudolnym agitatorem rodem z radzieckiej strefy wpływu, który jak chorągiewka zmienia swoje poglądy grając jedynie na uczuciach naiwnego TŁUMU.
Żegnam ozięble,Twierdząc Nadal Iż Obecnie ROSJA PUTINA wypłaca JEDYNIE ukraińcom należne DYWIDENDY za MORD POLAKÓW NA WOŁYNIU.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
SelerNaciowy
(SelerNaciowy)
Wiking
Wolyn- zginelo 2 moich przodkow.
Powstanie Warszawskie- wymordowana prawie cala moja rodzina z obu stron. Babci udalo sie przezyc. Stracilismy wszystko.

Mimo to mam przyjaciol i z Ukrainy i z Niemiec.

Z wyksztalcenia jestem politologiem, spedzilam 10 lat na UW. Wiem ile mamy obecnie realnej granicy z Rosja, wiem ile mamy "marionetkowej granicy" z Rosja od strony Bialorusi, wiem tez ile bedziemy miec jesli Ukraina padnie. I nie bedzie to 20 czy nawet 200, tylko wlasnie w przyblizeniu 600. Zamiast sie emocjonowac przeczytaj jeszcze raz zanim znowu odpiszesz jakies bzdury.

Dla ciebie moge byc propagandystka, dla mnie Ty jestes ruskim trolem za ruble, ktorych pracuja teraz setki w polskim internecie, wlasnie tylko po to by sklocac nas z Ukraincami i realizowac plan Putina.

Prywatnie jest mi Ciebie zwyczajnie po ludzku zal. Jakim ty musisz byc smutnym i rozczarowanym zyciem czlowiekiem, ze w kazdym swoim wpisie plujesz tylko jadem. Serio, zal mi ciebie. Idz sie do kogos przytul prosze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok