Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Jon Doe pawel piotr (4368 niezalogowanych)
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
A tu cos na temat z dzisiejszych gazet:

Integracja w Norwegii jest prawie niemozliwa:
www.nettavisen.no/dittoslo/--det-er-nest...i-norge/8522012.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Jacek Zabek
(Zabek57)
Początkujący
Elise. Ten materiał pokazuje dosłownie to samo co w sprawie polaków. Rząd noręki stoi na stanowisku, że sami jesteśmy odpowiedzialni za naukę j.norweskiego. Słowem, ani na integrację, ani na naukę języka nie chcą wydawać pieniędzy. Bogate jednostki się przebiją, czyli poradzą sobie z tym i tyle. W imie zawsze panujacej wszędzie na swiecie zasady, ze bogatemu wszysto wolno, ujdzie, itd. Dla nas oznacza to użeranie się z nimi na każdym kroku, a dla nich wygidną rzecz do opluwania nas przy każdej okazji. Gdybym miaładnie na zbyciu 100 000 koron jak ten gość z materiału, to zamiast dać je na integrację, kupił bym dzieciom po kilku latach po mieszkaniu w Polsce, aby miały kontakt z ojczyzoną. Jak dorosną, to mogą zdecydować, cży zatrzymać, czy sprzedać i mieć kasę wkład własny do pożyczki na zakup mieszkania w norwegii. Samemu wychowałem się w biedzie i mam dużo kumpli mimo to, nie tak jak biedniejsi norwegowie wiele razy piszą, że tracą wttedy wszystkich kumpli, znajomych, co mieli wcześniej. To jest chore, niby liberalny kraj na zewnątrz, a co w srodku?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a ci kumple w Polsce to sa
bo oni sie chetnie napija cieplej wodki
ale nie daj tak ze dwa razy po kolei
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Zabek57 napisał:
Samemu wychowałem się w biedzie i mam dużo kumpli mimo to, nie tak jak biedniejsi norwegowie wiele razy piszą, że tracą wttedy wszystkich kumpli, znajomych, co mieli wcześniej. To jest chore, niby liberalny kraj na zewnątrz, a co w srodku?
Podejrzewam, ze ci kumple byli pewnie w tej samej sytuacji finansowej co ty.
Jezeli jednak masz pieniadze i odpowiednio do tego kumpli z pieniedzmi, to latwo jest wypasc z takiego towarzystwa, jezeli zostanie sie nagle bez funduszy.

Przyklad - kumple jada do Hemsedal na narty i wynajmuja tam hytte, a ty nie mozesz, bo ciebie nie stac. Kumle ida w sobote na miasto do pubu, a ciebie nie stac, itd.
I po xx razach zapytania, czy uczestniczysz w tym czy w tamtym wypadasz z towarzystwa.

Norweski system kumplowania jest inny niz w Polsce. Tu nie ma odwiedzania sie po domach w tak duzym stopniu jak w Polsce. Tu raczej jest uczestnictwo we wspolnych aktywnosciach, klubach i zainteresowaniach.
Nie masz pieniedzy na uczestnictwo, to i kumpli nie masz - tak to wyglada w skrocie kumplowanie sie po norwesku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Jacek Zabek
(Zabek57)
Początkujący
Do Elise i to co piszecie, świadczy jakich mieliscie kumpli. Ja pochodzę z małego miasta, wszyscy się znaja i zawsze było tak ze wchodzę na boisko, idę nad wodę, na dyskotekę i przyłączam się do zabawy, tak każdy robił 25 lat temu. Nie musieliśmy gdzieś jeździć aby miło spędzić razem czas, wystaraczył trzepak i piłka, a jak jej brakło, to murek i kapsle. Teraz świat zwariował na punkcie kasy, nie potrafią się bez niej bawić. Do dziś jak jestem w kraju, panuje u nas w naszej ekipie paczka paluszków na stole, cherbata, kawa, a jak ktoś coś chce więcej, to na własną reke, ale to jego sprawa Poki nie dokucza innym. Ogół go do niczego nie zmusza. Tego uczymy naszych krewnych i znajomych. Rozpalić ognisko, każdy przyniesie co ma, kiedyś nie mieliśmy nic. Poszliśmy obok do rolnika, nie kradli my, dał nam ziemniaków, inny jego sąsiad poprosił nas abyśmy przypisów ale, aby nikt inny nie kradł i nam pozwolił palić ogniska, brać drewno i warzywa i jeszcze czasem wsparł nas na piwko. Da się? dzis niektórzy z nas są lekarzami, prawnikami itd. Nadal siedzą na wzajem z tymi co im się życie poplątalo i są na dnie i taki i emigranta mi jak ja. Wchodzimy do parku, siadamy razem na lawce i dyskute jemy do rana, a dzieciaki obok pala ognisko i się cieszą. Dużo naprawdę zależy od tego z jakimi ludzmi masz do czynienia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Jacek Zabek
(Zabek57)
Początkujący
Nie przyjechałem tu aby się zajechac po to aby mnie było stać å czyjąś akceptację. Jestem tu po to aby poprawić byt rodzinie na tyle ile mogę. Pracuje place podatki jestem grzeczny i mily i fajnie by było abym dostał za to odrobinę szacunku od tubylców, jak nie to nie. Harowac ciezko aby go kupić nie zamierzam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
Tak z ciekawości co należało by zrobić aby bardziej można się integrować propozycję* Zmienić nastawienie po obu stronach* poprzez przejrzyste przekazywanie informacji, co należy robić, niestety Ci co chcą zamieszkać muszą iść do szkoły lub uczyć się języka chodz w stopniu komunikacyjnym, urzędnicy powinni zrozumieć w nie których sytuacjach co petenci mogą zrobić. np uzyskać dodatkowe informację jeżeli sam nie jest w stanie odpowiedzieć. Jeżeli się komuś coś należy np chorobowe, czy też *permitering* to trzeba wypłącić i grać na zwłokę. A co chodzi do oszczędzania to sytuacja wygląda tak żeby wziąć coś na kredyt musisz mieć wkład własny w % i nie chodzi tu o alkohol. Przykładowo postanowiłem ze chcę zrobić prawo jazdy na ciężarówki z naczepą, i materiałami np łatwopalnymi, cały komplet kosztuje około 120 tys koron, postanawiam zrobić tutaj a nie w Polsce ponieważ zamierzam zostać tu więc chcę wydawać tu pieniądze, np rodziny nie ma żona ani dzieci nie płaczą w Polsce to nie ma potrzeby wysyłania, ale są ludzie co rodziny mają w Polsce i jest taka potrzeba.
A te pieniądze które wysyłąją ludzie do Polski też mają wpływ na rynek, tak samo kupowanie produktów w Polsce i przywożenie tu i nie chodzi tu o cło ale i o produkcję mniej pracy jest, to są tylko małe przykłady
Moim zdaniem jest bardzo duży problem administracji rządzącej na przyzwolenie dezinformacji, poprzez komuny, urzędy, a i samych ludzi, jak złapiesz kogoś na np kłąmstwie i udowodnisz mu to już póżniej nie masz ochoty z nim rozmawiać więcej tak wygląda analogia. PYTANIE ( CO MOŻNA ZROBIĆ ABY POLEPSZYĆ WIZERUNEK INTEGRACYJNY) co was zniechęca do czasem do tgz integrowania lub samych kontaktów, ogólnie z Norwegami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
I tu jest w punkt Zabek57

Dużo naprawdę zależy od tego z jakimi ludzmi masz do czynienia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Zabek57 napisał:
Do Elise i to co piszecie, świadczy jakich mieliscie kumpli...
...Wchodzimy do parku, siadamy razem na lawce i dyskute jemy do rana, ...

Czlowieku, przeciez nie pisze jakich ja mam kumpli, lecz jak wyglada to w Norwegii.

Dyskusja dotyczy integracji w Norwegii, a nie siedzenia jednego Polaka z drugimi Polakami gdzies na laweczce w Polsce.
Co choinka mnie obchodzi jak ty masz w Polsce i jakie masz uklady z Polakami.

No i gdzie ja napisalam cokolwiek o sobie? Niby na jakiej zasadzie wyciagasz wniosek, ze pisze o moich znajomych?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Zabek57 napisał:
Wchodzimy do parku, siadamy razem na lawce i dyskute jemy do rana, a dzieciaki obok pala ognisko i się cieszą. Dużo naprawdę zależy od tego z jakimi ludzmi masz do czynienia.
co to się teraz porobiło?
25 lat temu, to dzieci straszono parkiem nocą
że tam same menele siedzą wódkę piją i demoralizują
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok