Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post

(asia009)
Wiking
Witam przyszle mamuski
Ja jestem w 28 tygodniu ciazy ,dopiero przylecialam w poniedzialek i wybieram sie do lekarza jutro dopiero ,czy ktos mi moze mi powiedziec co czeka mnie na pierwszej wizycie u lekarza? dodam ze juz mam przydzielonego lekarza w okolicy randarbergu bo tutaj mieszkam,z gory dzieki za jakies informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty
Anita Paśnik
(magda2)
Początkujący
Witaj
Na pierwszą wizytę weź kubeczek z moczem bo wymagają tego. Po za tym zbadają Ci krew i ciśnienie i jeśli nie miałaś w ciągu roku robioną cytologie to ją też będziesz miała. Lekarz przeprowadzi z Tobą wywiad środowiskowy i raczej tyle. Nie jest źle. Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(asia009)
Wiking
jestem troche wystraszona bo ide sama a nie znam za dobrze jezyka nawet i nie wiem jak sie dogadam nawet
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(asia009)
Wiking
a jeszcze powiedz mi madziu czy wniosek o to becikowe to bedzie dzisiaj wypelniane czy kiedy?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
63 Posty
Anita Paśnik
(magda2)
Początkujący
Nie martw się językiem, ja też dobrze nie znam języka a się dogadałam. Zawsze możesz przy następnej wizycie poprosić o tłumacza. Jeśli chodzi o becikowe to na stronie navu lub osobiście trzeba pobrać wniosek i go wypełnić. Do wniosku trzeba dołączyć zaświadczenie od lekarza, że minęłaś już 26 tyd i termin porodu lub skserować kartę ciąży, którą Ci założy jutro. W każdym navie chcą czego innego. U mnie kobieta wzięła pozwolenie na pobyt z policji, zaświadczenie od lekarza i akt małżeństwa. Pisz jak tylko nie będziesz wiedziała co i jak. Pomożemy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
194 Posty
Ewelina Matysiak
(EwelinaM)
Stały Bywalec
dasz rade ja też miała stresa ale jakoś było pani mnie zważyła, zmierzyła,posłuchała serduszka dzidziusia, no i oczywiście pytania czy miesiączki były regularnie itp dasz rade i napisz nam jak Ci poszło
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty

(anulka86)
Nowicjusz
WITAM!

Kobietki potrzebuje pomocy!

Jakie dokumenty są potrzebne do wyrobienia paszportu w Norwegi dla dziecka?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
Nowicjusz
hej ja mam pytanko dotyczace skladania wniosku o becikowe dokladniej chodzi mi o to ze w tym wniosku zamieszczam te informacje o jakie pytaja ale nie ma np nic na temat konta na jakie chcialabym aby przelali mi pieniazki, czy to tak ma byc?

i jeszcze jedno pytanie tym razem dotyczace urlopu tzw. tacierzynskiego w norwegii ile nalerzy sie tatusiowi urlopu jesli zona nie pracuje i czy wogole mu sie nalezy?

za pomoc bardzo dziekuje

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Na formularzu do becikowego, który ja wypełniałam, było miejsce na numer konta. Teraz zmienili formularz. Jeśli nie ma tam rubryki (nie chce mi się sprawdzać ) to możecie zapytać w Nav przy składaniu wniosku lub napisać poniżej, nie zaszkodzi.
Niestety jesli matka nie pracuje, to ojcu nie należą się ustawowe 12 tyg urlopu. Są one częścią urlopu macierzyńskiego dla pracujących rodziców. Gdy bierze się becikowe nie ma nic. Po porodzie też ustawowo nic nie przysługuje, tylko dzień samego porodu jest wolny i płatny. Większość firm daje możliwość urlopu dla ojca po porodzie, ale jest on bezpłatny. można wziąć nawet 2 tyg, ale bez kasy. Są też firmy, które płaca za takie wakacje. Trzeba po prostu zapytać, jak jest w pracy twojego męża.
Jeśli macie więcej małych dzieci, które nie chodzą do przedszkola, to można wziąć opiekę nad nimi (egenmelding), płatne, gdy matka jest w szpitalu.

Sprawdziłam i nie widzę miejsca na numer konta, ale na ostatniej stronie jest rubryka, gdzie można wpisać istotne informacje, które nie zostały uwzględnione w formularzu, tam wpisz numer konta.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok