Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Olena Kowalska natalia MojaNorwegia (2657 niezalogowanych)
12 Posty
Ewelina Mcka
(zielonylas)
Wiking
Isbjørn masz racje, bardziej sie boje o dzieci niz o siebie.
Mam jeszcze pytanie jak norweskie dzieciaki radzą sobie z angielskim? Pytam bo moj starszy syn chodzi na lekcje angielskiego i zastanawiałam sie nad podszkoleniem go norweskiego ale nie chce mu robic metliku w glowie. zastanawiam sie czy poprostu nie postawic narazie na angielski a norweski zostawic na czas szkoły i po mału zacznie cos łapac sam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Ewelina Mcka
(zielonylas)
Wiking
Podrzucam jeszcze jedna stronke, mysle, ze dla poczatkujacego calkiem przydatna
www.norweski.angielski-kursy.pl/category/darmowy/#.UPB2CqyYHIk[/quote]

Fajna strona tez ja juz wczesniej znalazłam i codziennie doszkalam sie po nocy jak dzieciaki spia norweskiego, odświeżam jeszcze angielski. zawsze jakos sie dogadam hehee
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
zielonylas napisał:
Isbjørn masz racje, bardziej sie boje o dzieci niz o siebie.
Mam jeszcze pytanie jak norweskie dzieciaki radzą sobie z angielskim? Pytam bo moj starszy syn chodzi na lekcje angielskiego i zastanawiałam sie nad podszkoleniem go norweskiego ale nie chce mu robic metliku w glowie. zastanawiam sie czy poprostu nie postawic narazie na angielski a norweski zostawic na czas szkoły i po mału zacznie cos łapac sam

a z ang dzieciaki nie maja,żadnych problemów ten jez w tym kraju to jest jęz podstawowym w nauczaniu,więc o to to ty w ogóle sie nie martw...nie ucz go norweskiego bo on sam się nauczy i na poczatek będzie chodził do specjalnej klasy z dziećmi które tez nie znaja norweskiego...mała tylko w przedszkolu idzie na pierwszy ogień,gdzie od razu mówia po norwesku także nic sie nie bój... dasz radę..pomalutku wszystkiego sie nauczysz np gdzie robic zakupy aby dobre było i taniej itp no i kuj jęz,bo z czasem na pewno będziesz chciała podjąć praćę więc łatwiej będzie no i łatwiej będzie komunikowac się w szkole czy przedszkolu,bo wiadomo,że codziennie tłumacza nie będzie prawda
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Benio Kowalijewski
(Isbjørn)
Wiking
O dzieci to sie w ogole nie martw, szybciej sie odnajda niz Ty W pierwszej klasie dzieci dopiero zaczynaja sie uczyc angielskiego, takze spokojnie, a co do norweskiego, to w takim wieku w mig zalapie. Lekcje to raczej gry i zabawy, duzo urozmaicen, no i duzo czasu na swiezym powietrzu. Radze kupic cieple ubrania, zestaw na deszcz, cieply kombinezon na zimne dni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
Isbjørn napisał:
O dzieci to sie w ogole nie martw, szybciej sie odnajda niz Ty W pierwszej klasie dzieci dopiero zaczynaja sie uczyc angielskiego, takze spokojnie, a co do norweskiego, to w takim wieku w mig zalapie. Lekcje to raczej gry i zabawy, duzo urozmaicen, no i duzo czasu na swiezym powietrzu. Radze kupic cieple ubrania, zestaw na deszcz, cieply kombinezon na zimne dni.

jak przyjedzie niebawem to myslę,że cenowo i jakosciowo lepiej kupić tu w Norge,ty sa specjalne kombinezony na deszcze,zabawy w błcie za przystępne ceny...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Ewelina Mcka
(zielonylas)
Wiking
Tez tak myśle ze zakupy to na miejscu zrobimy. Wczesniej juz byłam kilka lat temu w norwegii ale na wakacjach i w bardzo malej miejscowości w Fister. Wspominam wszystko świetnie wszyscy sa pomocni ale jak mam świadomośc ze planujemy tam zostac na stałe to jakos troche sie boje. Ale damy rade najwazniejsze ze w koncu bedziemy wszyscy razem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
jesli mieszkasz teraz w dużym mieście to trochę trudno ci będzie sie odnalezć w małej norweskiej mieścinie na początek bez języka...umrzesz z nudów,wiec tylko w tym czasie ucz sie jez...póżniej pójdzie z górki bedziesz znała jęz to poznasz sasiadów,kawka itp.zaczniesz poznawać ludzi,obyczaje to się zadomowisz na dobre ludzie z wiosek tutaj maja inna mentalność niz w mieście....musze stwierdzić fakt,że sa bardziej pomocni i życzliwi i normalne że każdy się zna i wie prawie wszystko o sobie ale nie ma co się bac tylko postaw sobie cel nauki języka a się szybciej tutaj odnajdziesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Ewelina Mcka
(zielonylas)
Wiking
Obecnie mieszkamy od 2 lat w małym miasteczku przeprowadzimy sie do Bergen, wiec nie jest to chyba taka mała miejscowośc? Na przeciwko mamy jakies przedszkole a szkoła to około 10 minut drogi pieszą. Wiec wydaje mi sie ze dobra lokalizacja jeśli dzieci dostaną sie do tych placówek.
A moze, któras z Was mieszka w okolicy Fyllingsdalen i jej dzieciaczki chodza do tamtych szkół i przedszkoli?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Ewelina Mcka
(zielonylas)
Wiking
Dziewczyny a jak jest z wakacjami dzieciaki z przedszkola moja chodzic i w wakacje do placówki? Bo pewnie dzieciom szkolnym to tzeba zapewnic jakas opieke na czas wakacji jak oboje rodziców pracuje. Sa moze jakies miejsca gdzie mozna takie dzieciaki zapisac jakies świetlice jak to tam wyglada?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
w przedszkolu dzieci chodza normalnie podczas wakacji... wczesniej dostajecie informacje z przedszkola i zglaszacie wtedy, w ktorym tygodniu dziecko nie bedzie przychodzilo do niego...

a jak ze szkola to dokladnie nie wiem...moja zacznie chodzic w tym roku, pewnie tez maja jakies 3tyg wolnego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok