Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

przedszkole - Norwegia

Czytali temat:
Olena Kowalska natalia MojaNorwegia (2651 niezalogowanych)
98 Postów
malina .
(carla)
Początkujący
czesc dziewczyny, szukam wlasnie przedszkola dla córci i przeglądam stronki internetowe tychże instytucji. zastanawiam się tylko co to jest to "Planleggingsdager " i daty na ten rok, moze któraś wie? czy to są terminy naborów czy dni otwarte .... ? dzięki z góry za info
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
sa to dni, kiedy przedszkole jest nieczynne ze wzgl na zebranie osob pracujacych w przedszkolu...
odbywaja sie one -o ile dobrze pamietam-co kwartal...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów
malina .
(carla)
Początkujący
może być dzięki bardzo
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
dodam, ze przedszkole wybiera sie na stronie Twojej Kommuny... i nie zawsze jest tak, ze otrzymasz miejsce w tym co chcesz...ja np dostalam zupelnie inne miejsce-nawet nie mialam tego przedszkola wymienionego u siebie w zgloszeniu.... ale nie zaluje..zgodzilam sie mimo, ze musze pare km jechac przez cale miasto to nie zmieniam go... a mam obok miejsca zamieszkania kilka do wyboru...
zgloszenie mozesz wyslac kiedy chcesz do Kommuny...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów
malina .
(carla)
Początkujący
tak wiem teraz musze coś wybrać bo chcę to zrobić przed 1 marca bo podobno wtedy jest duza szansa ze bedzie miejsce na ten rok
jak już się przyzwyczailiście do przedszkola i jest w nim dobrze to tez bym go nie zmieniała bo to zawsze stresik jest a po co to komu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
moja starsza chodzi juz od 2 i pol roku..mlodszej minie niedlugo rok jak tez chodzi...
stresu zmiany sie nie balam, tylko tej niewiadomej na temat opieki... wiadomo, co przedszkole to i przedszkolanki sa inne... w naszym wszystko jest ok...

Hmm slyszalam ze niektore mamusie czekaja dlugo..nam sie udalo zaledwie w ciagu tygodnia otrzymac miejsce... druga szybciej ze wzgl na pierwszenstwo jako siostra juz chodzacego dziecka do przedszkola...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
98 Postów
malina .
(carla)
Początkujący
nam się jakoś szczególnie nie spieszy, robię to z wyprzedzeniem dość sporym także mam nadzieje, że wszystko pojdzie po naszej myśli

a czy w tym zgloszeniu zaznaczasz od kiedy chcesz aby dziecko uczęszczało do danej placówki?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
tak, zaznacza sie... ja chcialam zeby moja chodzila od sierpnia...ale dostala miejsce od kwietnia..dlatego ja poslalam..balam sie ze pozniej moze tego miejsca nie uzyskac...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Ewelina Mcka
(zielonylas)
Wiking
Dziewczyny mam pytanie bo dopiero planuje wyjazd z dziećmi do Norwegii na poczatku marca. Bedziemy mieszkac w Bergen i zastanawiam sie czy juz teraz wyslac zgloszenie dla córki do przedszkola? Ma w tej chwili 1,5 roku. Wchodziłam na strone kommune bergen ale nie moge sie tam odnalezc. Mam też synka 6 lat i nie mam zieloego pojecia jak zapisac go do szkoly. Prosze Was o porade.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
zielonylas napisał:
Dziewczyny mam pytanie bo dopiero planuje wyjazd z dziećmi do Norwegii na poczatku marca. Bedziemy mieszkac w Bergen i zastanawiam sie czy juz teraz wyslac zgloszenie dla córki do przedszkola? Ma w tej chwili 1,5 roku. Wchodziłam na strone kommune bergen ale nie moge sie tam odnalezc. Mam też synka 6 lat i nie mam zieloego pojecia jak zapisac go do szkoly. Prosze Was o porade.

Musicie posiadac numery personalne-norweskie, zeby sie zapisac...
Jezeli je macie to nie bedzie problemu z zapisaniem dzieci do przedszkola i szkoly.. jezeli ich nie macie-a z Twojeo opisu o przyjezdzie na to wyglada, to nie wiem czy wam sie to uda-musicie ubiegac sie o numery..

Na stronie Komunny Bergen wchodzisz na "Barn og familie", wtedy "barnehage"-tu w barnehageplass, jak sie otworzy kolejne okienko" Barnehage: Søknad om plass"- tutaj musisz juz wybrac na jakiej dzielnicy chcesz to przedszkole i ktore...zaczynajac od nr1- to ktore chcesz , a pozniej wybierasz inne gdyby sie dziecko nie dostalo do tej 1.

bergen.ist-asp.com/bergenpub/public/flow...08-D562-6695660286C0

ze szkola podobnie, tylko wybierasz : søk SFO-plass...
bergen.ist-asp.com/bergenpub/public/flow...B2-C86E-4B908D674115

Jezeli zle cos napisalam, to niech ktos mnie poprawi.... Ja do szkoly dostalam pismo z Kommuny do wypelnienia... a przedszkole latwilam przez internet...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok