zielonylas napisał:
Dziewczyny mam pytanie bo dopiero planuje wyjazd z dziećmi do Norwegii na poczatku marca. Bedziemy mieszkac w Bergen i zastanawiam sie czy juz teraz wyslac zgloszenie dla córki do przedszkola? Ma w tej chwili 1,5 roku. Wchodziłam na strone kommune bergen ale nie moge sie tam odnalezc. Mam też synka 6 lat i nie mam zieloego pojecia jak zapisac go do szkoly. Prosze Was o porade.
Musicie posiadac numery personalne-norweskie, zeby sie zapisac...
Jezeli je macie to nie bedzie problemu z zapisaniem dzieci do przedszkola i szkoly.. jezeli ich nie macie-a z Twojeo opisu o przyjezdzie na to wyglada, to nie wiem czy wam sie to uda-musicie ubiegac sie o numery..
Na stronie Komunny Bergen wchodzisz na "Barn og familie", wtedy "barnehage"-tu w barnehageplass, jak sie otworzy kolejne okienko" Barnehage: Søknad om plass"- tutaj musisz juz wybrac na jakiej dzielnicy chcesz to przedszkole i ktore...zaczynajac od nr1- to ktore chcesz , a pozniej wybierasz inne gdyby sie dziecko nie dostalo do tej 1.
bergen.ist-asp.com/bergenpub/public/flow...08-D562-6695660286C0
ze szkola podobnie, tylko wybierasz : søk SFO-plass...
bergen.ist-asp.com/bergenpub/public/flow...B2-C86E-4B908D674115
Jezeli zle cos napisalam, to niech ktos mnie poprawi.... Ja do szkoly dostalam pismo z Kommuny do wypelnienia... a przedszkole latwilam przez internet...