Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jak pomóc?? - Norwegia

Czytali temat:
Mariusz Kucharski Mariusz Pr. (1941 niezalogowanych)
31 Postów
Katarzyna K.
(katarzyna87)
Nowicjusz
Witam Wszystkie Mamusie i nie tylko Pisałam już tutaj parę razy i zawsze otrzymywałam pomoc. Piszę więc i dziś . 28 sierpnia urodził się mój synek Oliver. Na początku karmiłam go piersią jednak mały tak mocno ssał że zjadł mi prawie sutki , ból nie do opisania i rany. W szpitalu na początku stwierdzono że mały źle chwyta pierś jednak po wielu konsultacjach stwierdzono że jednak dobrze chwyta tylko bardzo mocno ssie i stąd te bóle. Postanowiłam ściągać i karmić butelką i znowu pojawił się problem przy pierwszej butelce dziurka była za duża pokarm sam leciał (smoczek przeznaczony dla noworodków)i mały się krztusił , butelka z laktatora miała działać jak pierś jednak działo się to samo mały za dużo połykał i znowu krztuszenie. Gdy nareszcie znalazłam odpowiedni smoczek(tak mi się bynajmniej wydawało)gdzie mały musi naprawdę ssać by mleko leciało pojawił się problem, mały połyka strasznie dużo powietrza co skutkuje bólem brzuszka i ulewanie. Pomimo że po każdym pokarmie nosze go w pozycji pionowej to tak maluszek się męczy , kopie nóżkami i jest niespokojny. Pomóżcie co mam robić???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
55 Postów

(paniola)
Nowicjusz
Możesz spróbować skrócić troszkę okres między karmieniami. Jeśli karmisz co 2,5 godziny - to spróbuj nakarmić Młodego po 2 godzinach. Może jeśli nie będzie bardzo głodny to nie będzie jadł tak zachłannie (wtedy też będzie połykać mniej powietrza).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
55 Postów

(paniola)
Nowicjusz
A jeszcze dodam, że na sam ból brzucha warto owinąć tenże bolący brzuch w ciepłą pieluszkę (prosto z kaloryfera albo potraktowaną suszarką lub żelazkiem), usiąść sobie wygodnie i przytulić dziecko dość mocno do siebie (plus głaskanie i spokojne mówienie). Powinno pomóc. Jest wtedy fajnie i bezpiecznie, jak w macicy!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
paniola dobrze Ci radzi masz maleńkiego noworodka ja proponuję również chodzenie spokojne z maleńkim na rękach nie słuchaj porad typu nie noś bo się przyzwyczai tak małe dziecko może mieć jeszcze niedojrzały układ pokarmowy lub taki który przyzwyczaja się do pokarmów a z racji tego ,iż tylko leży trzeba mu pomóc jeszcze raz zawsze powtórzę spokojnie ...dziecko wszystko wyczuwa,każdy niepokój ,odnośnie butelek proponuję wrócić do piersi i pożądanie podawać druga sprawa karmić dziecko szczególnie tak maleńkie często nawet bardzo często kłopoty wynikają z tego ,że w przewodzie pokarmowym występują luki a w nich powietrze jest to męczące ale warto...
na brodawki polecam linomag leczy wręcz migiem może ktoś do pl bedzie leciał lub na forum znajdziesz kogoś kto wraca

www.linomag.pl/produkt/101/0
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
55 Postów

(paniola)
Nowicjusz
W Norwegii można kupić Purelan (nie trzeba zmywać przed karmieniem)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
Katarzyna K.
(katarzyna87)
Nowicjusz
Dziękuję dziewczyny za wszystkie rady będę je dziś próbować. Elise a po te buteleczki to skocze jutro tylko powiedz mi gdzie je mogę dostać. W aptece będą?? Staram się być spokojna ale jest to ciężkie jak widzę jak mój synek się męczy a ja nie mogę mu pomóc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
katarzyna87 napisał:
Dziękuję dziewczyny za wszystkie rady będę je dziś próbować. Elise a po te buteleczki to skocze jutro tylko powiedz mi gdzie je mogę dostać. W aptece będą?? Staram się być spokojna ale jest to ciężkie jak widzę jak mój synek się męczy a ja nie mogę mu pomóc.

znam to uczucie ale musisz być spokojna i nie dopuszczalne jest to by dziecko z kolką bujać jego boli a ruchy znaczne powodują większy ból dasz radę nie potrwa to długo za kilka tygodni będzie po wszystkim może nawet za 2.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
zaneta k
(Versace)
Wiking
Moja niunia miała podobny problem aż do 4 mies,bo próbując wszystkiego nic nie pomagało.W koncu podczas pobytu w PL siostra pokazała mi smoczka jakiego uzywa dla swojej dzidzi.Okazało sie ze jest to smoczek trójprzepływowy(taki wlasnie kazala nam kupic pani doktor)Po przetestowaniu zakupilam taki sam,a mojej córci po wizycie w pl jedzonko sie unormowalo Może sprobuj takiego,drogi nie jest a moze akurat pomoze.......dodam ze kupiłam go z jedna z najtańszych butelek .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
77 Postów
Anna Anna
(Ania199)
Początkujący
My z kolkami i bólami brzuszka męczylismy sie 4 miesiace, a i do tej pory czasami zdarzy sie ze synek jest niespokojny i widac ze to brzuszek. A wszystko zaczeło sie wlasnie po odstawieniu piersi i przejsciu na butelke.
Używam butelek tommy tippe i avent.
Ciepła pieluszka sprawdzala sie ale tylko czasami. Wypróbowalismy wszystkie dostepne srodki ktore mozna kupic w aptece tu i w Polsce. Np Minifom, bobotic, sab simplex, woda koperkowa... Jednak nic nie pomagało tak jak sama suszarka do włosów. Grzałam nią brzuszek synka a czasami wystarczylo tylko że jest właczona. Maluszek sie wyciszal, spokojnie dokonczył jedzonko i zasypiał przy szumie suszarki. Tylko to sie u nas sprawdzilo.
Czasami zdarzy sie ze tez jeszcze jej uzywam zwłaszcza przed spaniem kiedy mały jest bardzo spiacy, marudny i nie chce jesc.
Powodzenia i wytrwałości
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok