Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
46 Postów
Elka Zielińska
(sue135)
Nowicjusz
Hi hi hi bliźniaki, też się nasłuchałam takich życzeń i za każdym razem odpowiadałam, że nie ma sprawy tylko proszę je po porodzie zsynchronizować

Za nami pierwsze 2 dni w domku i kontrola w szpitalu. Mały je i śpi, na zamianę czasem pomarudzi i prawie wcale nie płacze ale jak już mu się zachce to nieźle daje popalić

Czas ucieka aż za szybko, odwiedziła mnie koleżanka, która rodziła 27 kwietnia, raptem 4 miesiące temu a porównanie jej i mojego sunusia wręcz przeraża cieszmy się każda chwilą bo na prawdę szybko przemija...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
94 Posty
pelagia ktosiek
(ona86bgo)
Początkujący
witam w weekendzik.
gratuluje mamusi syneczka

qrde mam takie glupie pytanie. ide 11wrzesnia do lekarza, wedlug jego obliczen bedzie to juz 11 tydzien, i co tam bd mi robil, zrobi jakies badania krwe pobierze bete czy cos podobnego czy tylko da skierowanie do poloznej. w sumie w czwartek przyszlo mi pismno z komuny ze 10 grudnia mam sie stawic w przychodni na USG ja chyba umre z niepewnosci do tego czasu . do polski jakos nie zapowiada sie bym poleciala w najblizszym czasie wiec kaplica ehh. mam taki metlik w glowie, a ost w pracy tez duzo roboty ze nie wyrabiam, wczoraj az musieli mnie zwolnic bo prawie im odlecialam ogolnie czuje sie taka ospala, bym ciagle tylko spac mogla
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Elka Zielińska
(sue135)
Nowicjusz
na pierwszej wizycie u lekarza, z regoly kolo 12 tygodnia, powinni Ci zrobic test ciazowy jesli to Twoja pierwsza wizyta i jakies badania krwi. Nie wiem czy Cie skieruje do poloznej, bo ja sobie sama np. dzwonilam do tej, ktora chcialam. Poza tym jesli ciaza przebiega prawidlowo to do poloznej idziesz dopiero kolo 25 tygodnia.

A o spaniu to ja cos wiem, zasypialam na poczatku w kazdej pozycji. Moj Michal do dzisiaj to wspomina. Mowi do mnie a ja juz spie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Roksana Muszyńska
(roxanka)
Początkujący
Sue 135 szczere gratulacje!!! super, ze juz w kompleciku

Bogunia moj jeszcze tydzien temu zjadal 120-125 czyli 3 lyzeczki a teraz zwiekszylam mu dawke i daje 4 lyzeczki wiec przy 120 ml (jak na opakowaniu) wychodzi 135 ale on zjada 80-90, moze dlatego ze mleczko mocniejsze?? czasem zje cala porcje. A czy Waszym malucha tez sie czesto ulewa?? bo mojemu dosc czesto, czekam az sie odbije ale co ma sie ulac to i tak poleci. W srode mam kontrole u lekarza to sprawdzimy jego wage i moze cos zaradzi.

A tak z innej beczki to jakie papiery sa potrzebne do wyrobienia paszportu??? chodzi mi o nazwe bo cos tam przyszlo ale ja nie znajaca norweskiego nie wiem co to. Teraz jade na policje wyrobic mu pozwolenie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
107 Postów
Bogusia K........
(Bogunia)
Początkujący
Dzięki Roxanka
Mojemu się ulewa nie zawsze ale zdarza się bo strasznie macha nogami jak je i się kręci i może dlatego mu się ulewaa co do odbicia to się nie da postawić żeby sie mu odbiło bo się kręci okropnie i wtedy coś mu poleci ale czytałam,że to normalne jeśli troche uleci.Mój mały teraz jada po 60 ml ale co 1,5 godz czasami coś mu się tam uwidzi i chce więcej
A do wyrobienia paszportu to wszystkie informacje znajdziesz na stronie ambasady Polski w oslo.
Z tego co mi znajomi mówili to musisz mieć skrócony odpisa aktu małżeństwa,zdjęcie małego,norweski akt urodzenia i poświadczenie notarialne podpisu wtedy Twój mąż moze sam jechac po paszport do Oslo.Ja właśnie w tym tyg zaczynam działać z paszportem bo już 7 grudnia jedziemy do Polski
A jak załatwić pozwolenie dla małego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Roksana Muszyńska
(roxanka)
Początkujący
Tzn ja dostalam takie papier gdzie napisali po ang bym stawila sie na policji bo nie maja zadnych info na temat malego... kurde ja zamierzam w listopadzie jechac wiec musze sie garnac a mi wlasnie chodzi o ten skrocony akt urodzenia, jak on wyglada i jaka jest nazwa norweska
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
107 Postów
Bogusia K........
(Bogunia)
Początkujący
Możesz mieć polski skrócony odpis aktu małżeństwa.
A akt urodzenia dziecka powinnaś dostać ze skatte wraz z numeren personalnym dla małego a po norwesku nazywa się to fødselsattest.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
94 Posty
pelagia ktosiek
(ona86bgo)
Początkujący
sue135 napisał:
na pierwszej wizycie u lekarza, z regoly kolo 12 tygodnia, powinni Ci zrobic test ciazowy jesli to Twoja pierwsza wizyta i jakies badania krwi. Nie wiem czy Cie skieruje do poloznej, bo ja sobie sama np. dzwonilam do tej, ktora chcialam. Poza tym jesli ciaza przebiega prawidlowo to do poloznej idziesz dopiero kolo 25 tygodnia.

A o spaniu to ja cos wiem, zasypialam na poczatku w kazdej pozycji. Moj Michal do dzisiaj to wspomina. Mowi do mnie a ja juz spie

to juz bd moja 2 u lekarza, pierwsza miala 17 siepnia, i wtedy mi potwierdzil ciaze na 7 tydz, a ja sobie bylam dop 3tyg . no ja mam nadzieje ze jakies badania zrobia, bo obawiam sie ze moge miec anemie, schudlam 5 kilo!!!! co jest dla mnie dosc dziwne bo przeciez w ciazy sie tyje a ne chudnie . no ale to juz jutro byle do 8.30 wytrzymac
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Roksana Muszyńska
(roxanka)
Początkujący
Bogunia napisał:
Możesz mieć polski skrócony odpis aktu małżeństwa.
A akt urodzenia dziecka powinnaś dostać ze skatte wraz z numeren personalnym dla małego a po norwesku nazywa się to fødselsattest.

Oj tak wlasnie o ta nazwe mni chodzilo dzieki Bogunia
ja sie wlasnie zapisalam na 28.09 bo w listopadzie planuje wyjazd a na paszport tez trezba troszke poczekac...
Ja mam odpis aktu malzenstwa europejski bo jak wyrabialam sobie papiery to musialam pokazac.

ona86
ja na poczatku ciazy tez schudlam i nie wymiotowalam a wyniki wyszly dobre wiec nie masz co panikowac!! wiecej luzu i dobrej mysli
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Co do paszportu to akt malzenstwa, jesli jestescie malzenstwem, jesli nie uznanie ojcostwa. Papier od notariusza jesli jedno z was ma zamiar to zalatwic, zdjecie dziecka i akt urodzenia norweski lub polskki. Z tego co ja wiem, teraz na wizyte w konsulacie trzeba wczesniej zadzwonic i umowic sie na wizyte na konkretna godzine, bo inaczej nie przyjma. Paszport wyrabiaja w ciagu 3 tyg, i po 3 tyg dopiero wysylaja. paszport do Bergen idzie 2-3 dni.

Co do zarejsestrowania dziecka na policji to trzeba to najpierw zrobic przez internet, potem na maila przychodzi jakie dokumenty macie pokazac na policji. Najczesciej akt urodzenia dziecka i paszport osoby na ktora jest rejestrowane dziecko jako laczenie rodzin. Jesli nie zrobicie tego najpierw przez internet moga was odeslac kazac to zrobic i wtedy z papierami znowu drugi raz trzeba przyjsc.

Moj ma ponad 6 miesiecy i zdarza mu sie jeszcze ulac ale dlatego ze nawet jak mu sie odbije to potem wariuje i przekreca sie z boczku na bok i dlatego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok