Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

pilnie poszukuje niani do dziecka - Norwegia

Czytali temat:
Marcin Ariel [Chasers] Anna Migacz Justyna Kaha Ania 9012 dorota.z (2009 niezalogowanych)
3 Posty
Jolanta Cichocka
(Jolanta6)
Wiking
Nazywam sie Jolanta pilnie poszukuje niani do dziecka w Sperreboton ,Våler najlepiej osoby ktra ma dzieci albo wychowuje dzieci w domu.Praca od 1 marca do 15 lipca .wynagrodzenie 3.300kr za miesiac . Godziny pracy od 6,30 do 16,30 (od poniedziałku do piątku)Proszę o szybki kontakt osoby zainteresowane 96669383
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
To wynagrodzenie przy 10 godz. pracy to żart. Stawka za godzinę za dziecko to ok 40 nok, a jest kontrakt to przy tej ilości godzin min. 5 tys wzwyż. Po to dostaje się kontantstotte, aby w sumie po dopłaceniu 2,5 tys jak w przedszkolu mieć opiekunkę. Wtedy zarobiłaby ona min. 5,8 tys.. Zbytnie skąpstwo nie popłaca, a takie wynagrodzenie to wyzysk.

ps. Mam doświadczenie jako opiekunka w Norwegii, dostawałam 75 nok za godzinę za dwoje dzieci (rodzeństwo), a teraz sama wynajmuję do mojej dwójki i też płacę 75 nok za godz..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Ja mysle, ze takie sprawy same sie reguluja. Bo albo dana osoba nie znajdzie w ogole opiekunki za te pieniadze, albo znajdzie kogos, kto w koncu sam stwierdzi, ze jest wykorzystywany. A wiadomo jak sie do pracy przykladaja osoby co uwazaja, ze sa wykorzystywane.

Poza tym w miejszych miejcsowosciach dagmamma jest tansza nia w Oslo, choc za 3300,- na miesiac za 50 godzin pracy w tygodniu to pewnie nawet i tam jest ciezko kogos znalesc.

A tu troche wiadomosci jak to wyglada prawnie:
www.skatteetaten.no/Brosjyrer-og-boker/S...nepass/?chapter=7300

Zatrudnia sie dagmamme na bialo, to mozna odpisac do skattu maks. 25 000NOK. Nie traci sie przy tym kontantstøtte.
Jezeli dagmamma pracuje na bialo to naliczaja sie jej pensjonspoeng.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
Anna Zalewska
(anna7939)
Wiking
zarcik
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Ja się zastanawiam nad inną kwestią (pomijam trochę temat). W jakim minimalnym wieku może być opiekunka dla dzieci, żeby mogła pracować legalnie? Czy musi być to osoba dorosła, tzn. 18 lat, czy może być młodsza? Czy ktoś wie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
Anna Zalewska
(anna7939)
Wiking
to irytujace za tyle godzin pracy wyzysk i skapstwo ale glupich czasy sie skonczyly
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
ŻE WTRĄCĘ... SWOJE ...trzy øre...
---
Kobieta zapodała temat z zaznaczeniem iż szuka kogoś , kto również ma własne dzieci , lub takimi maluchami się już zajmuje ... w danej okolicy ... jak by ktokolwiek , miał trudność czytania tekstu ... ze zrozumieniem...
---
W tym przypadku taki ktoś , ma całkiem darmowe dodatkowe pieniądze , bo i tak jest w domu z dzieckiem ... , a może Ja źle interpretuję , zapodany powyższy tekst ? .
---
Faktem jest natomiast , że jeżeli któraś z Kobiet nie jest w podobnej sytuacji , to i 10tys.Nok/M... będzie rażąco mało ... .
---
Dlatego ..."Anna79"... zastanów się co piszesz ... ponieważ się OŚMIESZASZ ... jak wyskakujesz z takimi tekstami .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Gabriel ja pisałam o stawkach dla osób, które właśnie mają pod opieką dzieci swoje lub cudze. Wiadomo, że im więcej cudzych, tym bierze się mniej od danego dziecka, ale 3,3 tys to po prostu kpiny, bo za tyle to nawet w głębokich lasach dalekiej północy nikt z cudzym dzieckiem nie będzie siedział 10 godz dziennie 5 razy w tygodniu. Jest jeszcze coś takiego, jak komfort życia, szacunek do siebie itd.. Zabierając cudze dzieci pod swój dach bierze się za nie odpowiedzialność, a dom staje się miejscem pracy. Te dzieci trzeba nakarmić, przewinąć, zabawić, a sprzątania po pracy jest co niemiara. Jak pisałam powyżej, pracowałam w ten sposób z dwójką Norwegów, mając swoich dwójkę i będąc w ciąży i dostawałam za to 75 nok za godzinę. Byłam zmęczona bardziej niż kiedykolwiek, bo dom stał się miejscem pracy, a nie odpoczynku. A po swojej zmianie, miałam nadal własne dzieciaczki do opieki i mnóóóóóóóswo sprzątania. Ta praca jest wyjątkowo niewspółmiernie ciężka do osiąganych "korzyści" przy normalnych stawkach, które są znacznie niższe niż np. praca w przedszkolu (i jest to normalne), ale nie można przekraczać pewnej granicy, a tu ona została przekroczona o połowę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
gama28 napisał:... Zabierając cudze dzieci pod swój dach bierze się za nie odpowiedzialność, a dom staje się miejscem pracy. Te dzieci trzeba nakarmić, przewinąć, zabawić, a sprzątania po pracy jest co niemiara. Jak pisałam powyżej, pracowałam w ten sposób z dwójką Norwegów, mając swoich dwójkę i będąc w ciąży i dostawałam za to 75 nok za godzinę. Byłam zmęczona bardziej niż kiedykolwiek, bo dom stał się miejscem pracy, a nie odpoczynku. A po swojej zmianie, miałam nadal własne dzieciaczki do opieki i mnóóóóóóóswo sprzątania. Ta praca jest wyjątkowo niewspółmiernie ciężka do osiąganych "korzyści" przy normalnych stawkach, które są znacznie niższe niż np. praca w przedszkolu (i jest to normalne), ale nie można przekraczać pewnej granicy, a tu ona została przekroczona o połowę.
No cóż rzec na takowe dictum ...
---
MASZ niezaprzeczalnie rację ... dlatego stawiasz kolację ... a Ja jako... tynże-ynże ... reguluję rachunki .
---
Niemniej nadal podtrzymuję to co napisałem powyżej .
Dużo młodych kobiet , siedzi na utrzymaniu chłopów po kilkanaście miesięcy ... i niejedna z nich , poszłaby w dym ...za tą kwotę ... i pewnie ..." całowała by po rękach"...
Problem w tym , że akurat nie mieszkają w pobliżu oferowanej pracy z tymi ofertami ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
A czym to różni od sytuacji, gdy Polak-mężczyzna zgadza się pracować za 80 nok na budowie??? Może zły przykład, bo tam są ustalone stawki minimalne, ale mogłoby być to jakiekolwiek miejsce. Prawo niepisane trzeba też respektować, jeśli przyjmuje je ogół, a to się tyczy między innymi wynagrodzenia! Szanujmy się na wzajem! Kobieta, która oferuje tę "pracę" sama pracuje na pełny etat! I chce zaoszczędzić wykorzystując kogoś innego! Gdyby oddała dziecko do przedszkola, to zabrano by jej 3303 nok kontantstotte i musiałaby wydać min. 2,5 tys na przedszkole! Czyli w sumie 5,8 tys.. Dlaczego nie miałaby zrobić tego teraz? Jeśli zatrudni opiekunkę legalnie, to jeszcze sobie odliczy od podatku 25 tys rocznie, a opiekunka będzie miała punkty emerytalne, prawo do dagpenger itd..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok