Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
339 Postów
Krzysztof Adamek
(crazy chris)
Stały Bywalec
Vcds napisał:
Do 9,9
a jak jedziesz na polnoc i sa tylko silniki powyzej 25 hp ,nikt o zdrowym mozgu nie popłynie w morze z 10 hp silnikiem ,jest słaby ,
"Według nowych przepisów każda osoba urodzona 01.01.1980 lub po tej dacie, która steruje łodzią o długości 8 m lub więcej i/lub z silnikiem o mocy 25 KM lub więcej, musi posiadać Norweskie Świadectwo Żeglarskie lub uprawnienia młodszego lub starszego sternika motorowodnego (uzyskane w Polsce). Prowadzenie łodzi o podanych wyżej parametrach bez wymaganych zezwoleń jest zabronione prawnie i może skutkować surowymi sankcjami (wysokie kary finansowe, a nawet areszt). Nowe przepisy nie dotyczš osób urodzonych przed tym terminem, które mogš prowadzić łodzie na dotychczasowych zasadach - tzn. bez żadnych zezwoleń czy patentów. Uczulamy jednak osoby młodsze, aby już teraz zadbały o wyrobienie sobie stosownych uprawnień i nie miały w przyszłości żadnych problemów z podejmowaniem wędkarskich wypraw do Norwegii."
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
134 Posty
Tomasz .
(Vcds)
Stały Bywalec
crazy chris napisał:
jaraz napisał:
Moze ktos sie orientuje czy do plywania lodka do 4 m z silnikiem spalinowym po fiordzie potrzebny jest patent sternika motorowodnego? Slyszalem od znajomego norwega ze jezeli ma sie silnik ponizej 10 KM policja nie bedzie robila problemu z braku takiego patentu... Ktoś to moze potwierdzić?
to wszystko zależy od daty urodzenia ,powyzej 30 lat już uprawnienia niesą potrzebne ,ale musisz sobie to sprawdzić dokładnie ,ja mam sinik 30hp i nigdy nikt mnie nie pytał o uprawnienia ,tu nie polska

Miałeś kiedyś kontrole na fiordzie ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
339 Postów
Krzysztof Adamek
(crazy chris)
Stały Bywalec
kilka razy podpłyneli do mnie policjanci na krótką bajerke Myśle że chcieli sprawdzić czy jestem Trzeżwy !! i czy niemam zbyt małych ryb ,raz sam zadzwoniłem po policje ,bo znalazłem łodz dryfującą bez załogi.. wiem że poniżej 80 rocznika nie potrzeba uprawnień,ale trzeżwym trzeba być do setki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
Nigdy nie miałem kontroli na fiordzie ,a silnik minimum 20 koni do lodki 4;30m
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów

(jaraz)
Nowicjusz
Czyli gdybym miał łodke typowa do polowu ryb, ponizej 4 m. silnik do 10KM. milicja norweskia nie robilaby problemu, gdybym jeszcze byl do tego trzezwy Mozna smialo kupowac i smigac z tego co sie dowiedzialem. Dzieki za odp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
Krzysiu dziekujeny za fachowa odpowiedz zresztą jak zwykle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
339 Postów
Krzysztof Adamek
(crazy chris)
Stały Bywalec
jaraz napisał:
[quote]Czyli gdybym miał łodke typowa do polowu ryb, ponizej 4 m. silnik do 10KM. milicja norweskia nie robilaby problemu, gdybym jeszcze byl do tego trzezwy Mozna smialo kupowac i smigac z tego co sie dowiedzialem. Dzieki za odp.[/quote
prosze bardzo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
339 Postów
Krzysztof Adamek
(crazy chris)
Stały Bywalec
moze być dłuższa , nawet sześć metrów ,byle silnik był poniżej 10 KM ,niestety 15 hp jest już za duży
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
Jaraz zapuść brode i akurat na 30 stke będziesz wygladac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
339 Postów