Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Angelika Mojak (5003 niezalogowanych)
3511 Postów

(sih87)
Maniak
skafander00 napisał:
Kierpcasy można kupić u mnie na Starym Mieście w butiku"Kapela Folk Galeria"w cenie ponad 1000zł...
Mnie najbardziej nurtuje ile cierpliwości mają osoby wyszywające kamizelki ludowe.Albo tworzące pasy łowickie(ręcznie)nie masowo.

Myślę, że tyle samo co podczas mozolnych ćwiczeń w grze na jakimkolwiek instrumencie

Haftowanie pasów łowickich to szybko idzie, jak ktoś ma wprawę to zasuwa. Kamizelka flisacka to majstersztyk. Więcej cierpliwości trzeba mieć jak robi się gorset z haftami i cekinami...

Hmm drogie te kierpcasy, w Nowym Targu na zamówienie ponad połowę taniej kupisz... A jeszcze się potargujesz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
Ha,gorsety robie ja.Eko-skóra(troche gotyckie)doszywane materiały(deseń kwiatowy-ludowy),dodatkowo kryształki,tasiemki ażurowe,koraliki od jasnych po ciemne plus filc-zrobiłam 3 i chodzę w nich do pracy,ku zdziwieniu innych
Poważnie?To skorzystam z usług kogoś z Nowego Targu(notabene piekne miasto).Bo 1000 zł plus jeansy z emblematem kurpiowskim(500zł)to już konkretna stawka.
P.S.Fajny ten Twój pasek.Do odtwórstwa historycznego(Na Wolinie)używamy takich właśnie "okręcanych".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
skafander00 napisał:
Ha,gorsety robie ja.Eko-skóra(troche gotyckie)doszywane materiały(deseń kwiatowy-ludowy),dodatkowo kryształki,tasiemki ażurowe,koraliki od jasnych po ciemne plus filc-zrobiłam 3 i chodzę w nich do pracy,ku zdziwieniu innych
Poważnie?To skorzystam z usług kogoś z Nowego Targu(notabene piekne miasto).Bo 1000 zł plus jeansy z emblematem kurpiowskim(500zł)to już konkretna stawka.
P.S.Fajny ten Twój pasek.Do odtwórstwa historycznego(Na Wolinie)używamy takich właśnie "okręcanych".

Bierzesz udział w Festiwalu Wikingów w Wolinie? Jak mieszkałem w Polsce to tam jeździłem Od Świnoujścia do Wolina niedaleko. Może brałaś udział w kręceniu teledysków Amon Amarth?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
Biore
Nie,ale mój znajomy I.Górewicz brał udział w teledyskach A.A min.Twilight of the Thunder God,Guardians of Asgaard i w jakimś jeszcze.A łódź wikińska która była bohaterem tego 1 klipu została pożyczona od znajomego z Warszawskiego grodu"Jomsborg"czyli drużyny Jomsborg Vikings Hird.
Kurde,nieźle,wiedziałam,że Ty coś oscylujesz w tych klimatachPrawidłowo!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
skafander00 napisał:
Biore
Nie,ale mój znajomy I.Górewicz brał udział w teledyskach A.A min.Twilight of the Thunder God,Guardians of Asgaard i w jakimś jeszcze.A łódź wikińska która była bohaterem tego 1 klipu została pożyczona od znajomego z Warszawskiego grodu"Jomsborg"czyli drużyny Jomsborg Vikings Hird.
Kurde,nieźle,wiedziałam,że Ty coś oscylujesz w tych klimatachPrawidłowo!

Nieźle
Trzeba się zajmować czymś innym, bo od komputerów, Origina, Spektrometrii, matematyk,i fizyki etc.można zwariować

Zauważyłem, ze sporo Polaków lubuje się w rękodziele wykonywanym średniowiecznymi metodami
Tylko nie wiem dlaczego głównie subkultura metalowa... o.O

Polecam "Dymarki Świętokrzyskie", święto wytopu żelaza.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów

(skafander00)
Stały Bywalec
Sporo?Cholera,mnie się wydaje,że mało.Ale jak obcuje na Wolinie i innych festiwalach to mam wrażenie,że WSZYSCY.I też zauważyłam,że przedstawiciele metalowej populacji W Norwegii jest sporo festivali,twórców itd.W Polsce cenie Grzegorza Pilarczyka(Pillar art)i Gunnara-robią piękną biżuterię wczesnośredniowieczną itd.
Pamiętam jak kupiłam pierścień ze swarzycą i jakaś babka w autobusie mnie dopadła przelewając inwektywy"Hitlerowiec"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Wacek1 napisał:

Widze, ze sie niezle orientujesz w temacie. Jestem ciekaw jakie jest twoje zdanie na temat M. Chagall'a i fowistow z Matissem na czele?
Jak ogarne swoje sprawy w Norge to wybieram sie wiosna do Nicei. Sa tam muzea jednego i drugiego. Obiecalem to sobie, a przy okazji moze jakis skok do Arles

Ja bym byla bardzo ostrozna z nazywaniem Chagall'a fowista....

Co do Matisse'a, to jak juz bedziesz w Nicei, to polecam Vence, male miasteczko, w ktorym Matisse pomieszkiwal w latach 40-tych i mial swoja pracownie ( Villa le Rêve). Tutaj tez jest jedno z glownych jego dziel, ( jak sam uwazal): Kapilica Rozancowa Dominikanow. Architektura, dekoracje, wyposazenie freski/murales oraz witraze. W dawniejszym domu Matissa norwedzy kilka lat temu organizowali plenery.
W okolicy jest tez niezwykle urokliwe miasteczko: Saint-Paul de Vence. Polecam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
skafander00 napisał:

Ciekawe, musisz się pochwalić swoimi dziełami

Ad Marc Chagall

Hmm, fowizm? Na pewno z niego czerpał, jak również z kubizmu i symbolizmu. Zaczął jako twórca modernistyczny, o ile dobrze pamiętam.
Chyba najbezpieczniej przypisać go do sztuki awangardowej, surrealizmu i ekspresjonizmu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Makaryna napisał:
Wacek1 napisał:

Widze, ze sie niezle orientujesz w temacie. Jestem ciekaw jakie jest twoje zdanie na temat M. Chagall'a i fowistow z Matissem na czele?
Jak ogarne swoje sprawy w Norge to wybieram sie wiosna do Nicei. Sa tam muzea jednego i drugiego. Obiecalem to sobie, a przy okazji moze jakis skok do Arles

Ja bym byla bardzo ostrozna z nazywaniem Chagall'a fowista....

Co do Matisse'a, to jak juz bedziesz w Nicei, to polecam Vence, male miasteczko, w ktorym Matisse pomieszkiwal w latach 40-tych i mial swoja pracownie ( Villa le Rêve). Tutaj tez jest jedno z glownych jego dziel, ( jak sam uwazal): Kapilica Rozancowa Dominikanow. Architektura, dekoracje, wyposazenie freski/murales oraz witraze. W dawniejszym domu Matissa norwedzy kilka lat temu organizowali plenery.
W okolicy jest tez niezwykle urokliwe miasteczko: Saint-Paul de Vence. Polecam

Nie mialem takiego zamiaru dlatego napisale Chagall'a i fowistow - mialem nadzieje, ze to bedzie czytelne Oczywiscie blizej mu bylo do awangardystow z ktorymi zaczynal.

Za tips pieknie dziekuje, na pewno skorzystam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
A co sadzicie o ukiyoe ? Ja sie zainteresowalem przu okazji impresjonistow i zrobily na mnie niesamowite wrazenie. To samo z litografia, zaczelo sie u mnie od plakatu Toulouse-Lautrec'a do Moulin Rouge. Teraz lubie tez kamienioryt.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok