Strona korzysta z plik贸w cookies

w celu realizacji us艂ug i zgodnie z Polityk膮 Prywatno艣ci. Mo偶esz okre艣li膰 warunki przechowywania lub dost臋pu do plik贸w cookies w Twojej przegl膮darce.

Przejd藕 do serwisu

kr

Kredyt got贸wkowy w Norwegii

Eff. rente 15,82%, 100 000 kr. over 5 氓r, etablering 950 kr., Tot. 142 730 kr.

Eff. rente 15,82%, 100 000 kr. over 5 氓r, etablering 950 kr., Tot. 142 730 kr.

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • 脜lesund, M酶re og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Tr酶ndelag, Norwegia
  • Br酶nn酶ysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bod酶, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, 脴stfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • 脜lesund, M酶re og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Tr酶ndelag, Norwegia
  • Br酶nn酶ysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bod酶, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, 脴stfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Angelika Mojak (5427 niezalogowanych)
3511 Post贸w

(sih87)
Maniak
Wacek1 napisa艂:

Bog jest mi z natury obcy wiec i mistycyzm. No chyba, ze analizujemy forme.
Co do formizmu - To troche poszperalem, bo sam termin byl mi obcy i okazalo sie, ze czerpal z ekspresjonizmu i jeszcze wczesniej z post-impresjonizmu. Wiec wybacz, ale jezeli mam do wyboru Chwistka vs. Van Gogha czy Czyzewskiego vs Gauguina to wybor jest prosty.
"Pole pszenicy z krukami" wisi nad moim lozkiem a plotna z Markiz i Tahiti Gauguina to cos co mnie tam kiedys zaprowadzi
Jest jeszcze jedno plotno ktore towarzyszy mi od dawna. To "Niedzielne popo艂udnie na wyspie Grande Jatte " G. Seurat. Od niego przefrunalem do wielu innych, ale to juz inna historia.
Fajnie, ze faceci tez interesuja sie malarstwem, ci z ktorymi mieszkam mysla, ze jestem kosmita[/quote]

Oczywi艣cie, 偶e wyb贸r jest prosty. Jednak uwa偶am,ze warto promowa膰 Chwistka i Czy偶ewskiego, bo stworzyli oni wraz z kilkoma innymi artystami tylko i wy艂膮cznie polski kierunek w sztuce wspomniany formizm.

Trzeba interesowa膰 si臋 czym艣 innym, a nie tylko prac膮.

PS
Ciekawy jest problem kiedy kto艣 jest artyst膮...
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Post贸w

(sih87)
Maniak
Wacek1 napisa艂:
chodzilo mi raczej o to, ze faceci ktorzy sa w Norwegii interesuja sie czyms oprocz pracy, moi wspollokatorzy niestety nie.To, ze mezczyzni malowali na przestrzeni wiekow nie jest niczym nowym, warto chocby przejrzec "Malarstwo bialego czlowieka" Lysiaka. Jednak w mom ulubionym okresie byla tylko jedna pani. Berta Morisot

I Camille Claudel, rze藕bi艂a pi臋knie. Szkoda, 偶e przez Rodina zwariowa艂a. Wacku dzi臋ki za ksiazk臋, poszukam
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Post贸w

(skafander00)
Sta艂y Bywalec
M贸j ch艂opak maluje,rysuje i rze藕bi,ale s膮 to "twory"sygnowane kultur膮 rodzimowiercz膮.Niemniej wygl膮da to pi臋knie.
W艂a艣nie niesamowite jest to,偶e cz艂owiek maluj膮cy,lub wykonuj膮cy tego typu artyzm ma niesamowity zmys艂 przestrzenny.Ja nigdy takowego nie posiada艂am.
Zg艂o艣 wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Post贸w

(sih87)
Maniak
skafander00 napisa艂:
M贸j ch艂opak maluje,rysuje i rze藕bi,ale s膮 to "twory"sygnowane kultur膮 rodzimowiercz膮.Niemniej wygl膮da to pi臋knie.
W艂a艣nie niesamowite jest to,偶e cz艂owiek maluj膮cy,lub wykonuj膮cy tego typu artyzm ma niesamowity zmys艂 przestrzenny.Ja nigdy takowego nie posiada艂am.

Takie umiej臋tno艣ci przydaj膮 si臋 podczas parkowania samochodu xD Par臋 lat temu troch臋 sie zajmowa艂em rze藕bieniem, malowaniem i rysowaniem... Niestety ostatnio mam spor膮 przerw臋... Jak si臋 wszystko ustabilizuje to chyba zn贸w zaczn臋. Muzyka to jednak za ma艂o
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
231 Post贸w

(skafander00)
Sta艂y Bywalec
Fajn膮 spraw膮 s膮 cykliczne wystawy student贸w ASP(Warszawa)ich obraz贸w.Mo偶na kupi膰 interesuj膮ce dzie艂o w sensownej cenie.Najbli偶szy termin takiego"targowiska"odb臋dzie si臋 18.11.br.
Zg艂o艣 wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Post贸w

(sih87)
Maniak
S艂ysza艂em o nich, niestety nie mam mo偶liwo艣ci na nie wpa艣膰:/ Takie wystawy rozumiem, a nie takie jak w moim mie艣cie 艢winouj艣ciu. Ch艂opak b膮d藕 dziewczyna nawali par臋 kleks贸w nabazgra co艣, 15 lat ma i wpisuje na facebooku zaw贸d- artysta... Ehh
Zg艂o艣 wpis
Odpowiedz   Cytuj
231 Post贸w

(skafander00)
Sta艂y Bywalec
Haha,to jest mentalno艣膰 tych kt贸rym wydaje si臋,偶e cokolwiek potrafi膮.Ja je艣li chodzi o metody malowania,rze藕bienia itd.to nie wiem nic.Ale opatrzy艂am si臋 na przer贸偶ne formy artyzmu i rzadko mi si臋 cokolwiek podoba.Natomiast potrafi臋 doceni膰 co艣 nowatorskiego,dok艂adnego i niebanalnego.
U mnie na Star贸wce co weekend"malarze"wystawiaj膮 swoje dzie艂a.Zazwyczaj s膮 s艂abe a cena wyg贸rowana,ale to tylko moja opinia.Podczas jednej z przechadzek spotka艂am malarza b臋d膮cego w Polsce przejazdem(Polaka)kt贸ry mieszka w Australii.Niesamowite by艂o to,偶e sta艂 wraz z innymi domoros艂ymi i by艂 tak skromny,偶e chyl臋 czo艂a.Mimo uznania w Australii(naprawd臋 pi臋kne obrazy)sta艂 obok innych i sympatycznie bajdurzy艂.Natomiast ci udaj膮cy artyst贸w cz臋sto skromno艣ci i og艂ady nie maj膮.
Zg艂o艣 wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Post贸w

(sih87)
Maniak
skafander00 napisa艂:
Haha,to jest mentalno艣膰 tych kt贸rym wydaje si臋,偶e cokolwiek potrafi膮.Ja je艣li chodzi o metody malowania,rze藕bienia itd.to nie wiem nic.Ale opatrzy艂am si臋 na przer贸偶ne formy artyzmu i rzadko mi si臋 cokolwiek podoba.Natomiast potrafi臋 doceni膰 co艣 nowatorskiego,dok艂adnego i niebanalnego.
U mnie na Star贸wce co weekend"malarze"wystawiaj膮 swoje dzie艂a.Zazwyczaj s膮 s艂abe a cena wyg贸rowana,ale to tylko moja opinia.Podczas jednej z przechadzek spotka艂am malarza b臋d膮cego w Polsce przejazdem(Polaka)kt贸ry mieszka w Australii.Niesamowite by艂o to,偶e sta艂 wraz z innymi domoros艂ymi i by艂 tak skromny,偶e chyl臋 czo艂a.Mimo uznania w Australii(naprawd臋 pi臋kne obrazy)sta艂 obok innych i sympatycznie bajdurzy艂.Natomiast ci udaj膮cy artyst贸w cz臋sto skromno艣ci i og艂ady nie maj膮.

Zacytuj臋 Gustawa Holoubka z jednego z wywiad贸w "prawdziwy artysta jest skromny"

PS
Mam koleg臋, swoimi portretami o艂贸wkiem aspiruje pod Artura Grottgera, a na ASP stara si臋 dosta膰 ju偶 si贸dmy rok. Wszystko ko艅czy si臋 na komisji, otwarcie teczki, jedno spojrzenie ->DZI臉KUJEMY DO WIDZENIA!!! Jednak skromno艣膰 nie jest jego mocna stron膮.
Zg艂o艣 wpis
Odpowiedz   Cytuj
231 Post贸w

(skafander00)
Sta艂y Bywalec
Co do ASP to m贸j ch艂opak j膮 uko艅czy艂,ale by dosta膰 si臋 na t臋 Uczelnie to trzeba sporo pracy.Chocia偶 mam kole偶ank臋 kt贸ra uko艅czy艂a prywatn膮 szko艂臋,bo na ASP si臋 nie dosta艂a.A jest fenomenalna,wi臋c to loteria.
Niestety,zakochanie w sobie nie pomaga w krytycznym spojrzeniu na siebie.
Zg艂o艣 wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Post贸w

(sih87)
Maniak
ASP to loteria, chcia艂em tam zdawa膰, ale rodzice wybili mi ten pomys艂 z g艂owy... G艂贸wnie moja mama z zawodu plastyk. Chyba ca艂kiem s艂usznie, biofizyka to by艂o jednak lepsze wyj艣cie Zami艂owanie do sztuki zosta艂o.
Zg艂o艣 wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok