Strona korzysta z plik贸w cookies

w celu realizacji us艂ug i zgodnie z Polityk膮 Prywatno艣ci. Mo偶esz okre艣li膰 warunki przechowywania lub dost臋pu do plik贸w cookies w Twojej przegl膮darce.

Przejd藕 do serwisu

Nawet 20% rabatu

Kalendarz 2026

Zam贸w
Autopromocja

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • 脜lesund, M酶re og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Tr酶ndelag, Norwegia
  • Br酶nn酶ysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bod酶, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, 脴stfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • 脜lesund, M酶re og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Tr酶ndelag, Norwegia
  • Br酶nn酶ysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bod酶, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, 脴stfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Angelika Mojak (5427 niezalogowanych)
991 Post贸w

(Wacek1)
Maniak
O tkactwie niestety nie wiem nic Wiec trudno mi zabrac glos) Widzialem tylko abakany w Krakowie, ale jak =os do mnie nie dotarly( pewnie brak wysublimowanego podejscia

Widze, ze sie niezle orientujesz w temacie. Jestem ciekaw jakie jest twoje zdanie na temat M. Chagall'a i fowistow z Matissem na czele?
Jak ogarne swoje sprawy w Norge to wybieram sie wiosna do Nicei. Sa tam muzea jednego i drugiego. Obiecalem to sobie, a przy okazji moze jakis skok do Arles
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Post贸w

(skafander00)
Sta艂y Bywalec
Mnie to co robi艂 Chagall si臋 nie podoba.Ale to kwestia indywidualna przeca.
Osobi艣cie bardzo lubie folklor z Polski,Serbii i Litwy.Chodzi mi tu o ornamentyke na strojach ludowych.Zainspirowana t膮 ludowo艣ci膮 czasem sama szyj臋 jakie艣 ubrania kt贸re lekko na艣laduj膮 folklor tradycyjny.
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Post贸w

(sih87)
Maniak
Wacek1 napisa艂:
O tkactwie niestety nie wiem nic Wiec trudno mi zabrac glos) Widzialem tylko abakany w Krakowie, ale jak =os do mnie nie dotarly( pewnie brak wysublimowanego podejscia

Widze, ze sie niezle orientujesz w temacie. Jestem ciekaw jakie jest twoje zdanie na temat M. Chagall'a i fowistow z Matissem na czele?
Jak ogarne swoje sprawy w Norge to wybieram sie wiosna do Nicei. Sa tam muzea jednego i drugiego. Obiecalem to sobie, a przy okazji moze jakis skok do Arles

Tkactwo jest odrobin臋 zapomniane, a 艂膮czy i rze藕b臋 i malarstwo w jednym. Wg. znajomych plastyk贸w i malarzy jest to najtrudniejsza forma sztuki.

Chagall bardzo lubi臋, pozosta艂ych fowist贸w te偶. Jednak nie mam ulubionego dzie艂a Chagalla ani Matissa.

mi艂o, 偶e uwa偶asz, ze si臋 nie藕le orientuj臋, wszak wyros艂em w kontakcie ze sztuk膮 i staram si臋 nie zapomnie膰 to czego si臋 nauczy艂em za m艂odu

Ad. Skafander00
Ludowe wzory s膮 niesamowite, ub贸stwiam g贸ralskie parzenice i ich p艂askorze藕by w drewnie, rze藕bione dziewi臋膰si艂y w sosr膮bach, ech. Wracaj膮c do ubior贸w, ja chodze w pasie g贸ralskim, nie bacowskim, a kawalerskim
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Post贸w

(sih87)
Maniak
skafander00 napisa艂:
Mnie to co robi艂 Chagall si臋 nie podoba.Ale to kwestia indywidualna przeca.
Osobi艣cie bardzo lubie folklor z Polski,Serbii i Litwy.Chodzi mi tu o ornamentyke na strojach ludowych.Zainspirowana t膮 ludowo艣ci膮 czasem sama szyj臋 jakie艣 ubrania kt贸re lekko na艣laduj膮 folklor tradycyjny.

A muzyka serbska, po艂amane rytmy na 7/8 synkopy 偶ywe tempa
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Post贸w

(skafander00)
Sta艂y Bywalec
Muzy z Serbii nie s艂uchamPreferuj臋 metal z Norwegii i Finlandii.Ale ju偶 etniczn膮 muzyk臋 z Rosji(poga艅sk膮)kocham
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Post贸w

(sih87)
Maniak
skafander00 napisa艂:
Muzy z Serbii nie s艂uchamPreferuj臋 metal z Norwegii i Finlandii.Ale ju偶 etniczn膮 muzyk臋 z Rosji(poga艅sk膮)kocham

A co to za muzyka poga艅ska rosyjska? Polska muzyka ludowa, nie folkowa, kt贸r膮 wykonuj膮 kapele wiejskie te偶 jest 艣wietna, ale powoli umiera...
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Post贸w

(skafander00)
Sta艂y Bywalec
sih87-Oooo,ja natomiast wyszukuje wycinanki 艂owickiej,kurpiowskiej oraz a偶urowe serwetki.Je艣li chodzi o ceramik臋 to jestem fank膮 tej z Boles艂awca i Lubianej(zestawy Kaszubskie).
Co do motyw贸w g贸ralskich to pad艂am jak zobaczy艂am"kierpcasy",jest r贸偶nica mi臋dzy nimi a zwyk艂ymi kierpcami
Jaki to ten pas g贸ralski?
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Post贸w

(skafander00)
Sta艂y Bywalec
Poga艅ska w sensie,偶e spiewaj膮/growluj膮 postaci zwi膮zane z rodzim膮 wiar膮.S膮 to utowory folk-metalowe,folkowe,etniczne itd.Je艣li chcesz pode艣le Ci
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Post贸w

(sih87)
Maniak
skafander00 napisa艂:
sih87-Oooo,ja natomiast wyszukuje wycinanki 艂owickiej,kurpiowskiej oraz a偶urowe serwetki.Je艣li chodzi o ceramik臋 to jestem fank膮 tej z Boles艂awca i Lubianej(zestawy Kaszubskie).
Co do motyw贸w g贸ralskich to pad艂am jak zobaczy艂am"kierpcasy",jest r贸偶nica mi臋dzy nimi a zwyk艂ymi kierpcami
Jaki to ten pas g贸ralski?

Kierpcasy s膮 艣wietne, widzia艂em par臋 razy w Zakopanym i Nowym Targu.
Pas: www.perfekt.krakow.pl/foto/podhale/podhale-47.jpg dwa razy si臋 nim owija, ma ponad 2 metry

Wicinanki s膮 niesamowite. Zawsze gdy je widz臋 zastanawiam si臋 jak je wyci臋li.
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Post贸w

(skafander00)
Sta艂y Bywalec
Kierpcasy mo偶na kupi膰 u mnie na Starym Mie艣cie w butiku"Kapela Folk Galeria"w cenie ponad 1000z艂...
Mnie najbardziej nurtuje ile cierpliwo艣ci maj膮 osoby wyszywaj膮ce kamizelki ludowe.Albo tworz膮ce pasy 艂owickie(r臋cznie)nie masowo.
Zg艂o艣 wpis
Oce艅 wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok