Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Potrzebuję rady-szukam mieszkania i pracy w Bergen - Norwegia

Czytali temat:
Jakub J (1862 niezalogowanych)
7 Postów
Jakub J
(soq)
Wiking
Na wstępie piszę że do Bergen lecę 4 lutego... w ciemno i żadna siła mnie nie powstrzyma
Mam 21 lat, niestety z powodów zdrowotnych mamy muszę ją wspomóc finansowo i zmuszony byłem przerwać studia. W wakacje zarobiłem mam nadzieje że wystarczająco by przez okres znalezienia pracy pozostać w Norwegii. Języka zacząłem się uczyć zaraz po podjęciu decyzji o wylocie. Język ang znam w stopniu wysoko zaawansowanym. Przeszedłem liczne kursy począwszy od operatora wózka widłowego, skończywszy na wielu kursach komputerowych.
Potrafię zrobić wszystko, żadnej pracy się nie boję. Mam spore doświadczenie w pracy budowlanej oraz na magazynach. Wiem, że to co robię jest dosyć szalone ale jak ktoś jest w stanie w jakikolwiek sposób doradzić w czymkolwiek, byłbym do końca życia wdzięczny. Będę dwoić się i troić byleby uzyskać zamierzony efekt. Dodatkowo jak ktoś poszukuje współlokatora chętnie się dołączę. Bez problemu opłacę pierwsze 2 miesiące nawet jak nie znajdę pracy na co jestem przygotowany. Byłoby mi bardzo miło jakby ktoś również szukał i służył drobną pomocą w zaklimatyzowaniu się na samym początku. Decyzję co do wyjazdu już podjąłem, jak to się mówi raz jest pod górkę a raz z górki ja się niczego nie boję. I proszę w żaden sposób nie traktować mnie jak jakiegoś zdesperowanego człowieka bo do wszystkiego się przygotowuję i nie chcę wzbudzać jakiegokolwiek współczucia. Po prostu każda informacja będzie dla mnie ważna i cenna.
Pozdrawiam i każdemu życzę spełnienia celów na 2013
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
soq napisał:... Wiem, że to co robię jest dosyć szalone ...
... Decyzję co do wyjazdu już podjąłem, jak to się mówi raz jest pod górkę a raz z górki ja się niczego nie boję.

Z Mojej strony , Naprawdę szkoda tej Forsy jaką wydasz ...
Jeszcze gdybyś Jechał własnym autem to i owszem ...
---
Pamiętaj Iż w tym roku , Święta Wielkanocne są pod koniec Marca , i teoretycznie jest z pracą Kicha .
---
By jakoś się tutaj utrzymać , to naprawdę potrzebujesz DUŻEGO FARTA ... w Każdym detalu ...
Począwszy od noclegu bez depozytu , chociażby na kozetce w piwnicy , po natychmiastową pracę nawet na czarno ... Za psie pieniądze , tak by wyjść na zero .
---
Zrobiłeś błąd iż mieszasz sprawy rodzinne z pracą .
---
Tu nikt nie poleci na paluszek i główkę i chorą ciotkę ...
Takie sprawy zostawia się za drzwiami każdej pracy / na samym początku kariery zawodowej / .
---
Niemniej ... jak się nie wywrócisz , to się nie nauczysz ...
---
Twoja Forsa ... twój cyrk i słonie .
Niemniej
Miłego i Spokojnego
TEGO
NOWEGO ROKU
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
soq napisał:... Wiem, że to co robię jest dosyć szalone ...
... Decyzję co do wyjazdu już podjąłem, jak to się mówi raz jest pod górkę a raz z górki ja się niczego nie boję.

Z Mojej strony , Naprawdę szkoda tej Forsy jaką wydasz ...
Jeszcze gdybyś Jechał własnym autem to i owszem ...
---
Pamiętaj Iż w tym roku , Święta Wielkanocne są pod koniec Marca , i teoretycznie jest z pracą Kicha .
---
By jakoś się tutaj utrzymać , to naprawdę potrzebujesz DUŻEGO FARTA ... w Każdym detalu ...
Począwszy od noclegu bez depozytu , chociażby na kozetce w piwnicy , po natychmiastową pracę nawet na czarno ... Za psie pieniądze , tak by wyjść na zero .
---
Zrobiłeś błąd iż mieszasz sprawy rodzinne z pracą .
---
Tu nikt nie poleci na paluszek i główkę i chorą ciotkę ...
Takie sprawy zostawia się za drzwiami każdej pracy / na samym początku kariery zawodowej / .
---
Niemniej ... jak się nie wywrócisz , to się nie nauczysz ...
---
Twoja Forsa ... twój cyrk i słonie .
Niemniej
Miłego i Spokojnego
TEGO
NOWEGO ROKU

gabriel, jak chcesz to potrafisz, no brawo, brawo,

Wiedzialem ze beda z ciebie ludzie.

Do soq

Czasami desperacja zdroworozsadkowa jest tez przydatna.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
370 Postów
Bunia D.
(buniusia79)
Stały Bywalec
Bardzo odważnie młody kolego.

pozdrawiam z Bergen.
ps. znam tubylców kilkunastu co to szukają pracy już kilka miesięcy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów
Ola Kowalczyk
(ola22312)
Stały Bywalec
To bardzo dobrze ze jestes az tak zdeterminowany,ale jak pisze kolezanka,moze naprawde lepiej przeznaczyc te pieniazki na potrzeby mamy a przyjechac tu w marcu.....
Lecz jesli mimo to zdecydujesz sie,to oby Ci sie poszczescilo....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Piotr Rumpel
(Rumpelstyckin)
Wiking
Nie bardzo jestem zorientowany jak to wszytko wyglada teraz w bergen bo mieszkam w stavanger i tutaj mialbym wieksze pole manewru do udzielenia Ci kilku rad. Jednakze... prawda jest ze okres jaki wybrales sobie na wyjazd nie jest najlepszy. W norwegii na wiosne mozna zlapac naprawde sporo pracy w ogrodach czy malowaniu domow a w zimie niestety wszystkie opcje jakiejkolwiek pracy dodatkowej w prywatnych posesjach odpada. Ale skoro podjeles juz taka decyzje musisz dobrze przygotowac sie do wyjazdu, zarowno psychicznie(bo moze byc ciezko) jak i materialnie. co do mieszkania w mojej okolicy jest np motel w ktorym mozna wynajac skromy pokoj na miesiac, sa tez 3 campingi gdzie mozna wynajac domek, moze w bergen uda Ci sie znalezsc tez cos w tym stylu. oprocz tego przegladaj ogloszenia tutaj i na miejscu w miejscowej prasie czy tez na stronach www.fiinn.no, www.hybel.no. Najprosciej byloby dla Ciebie znalezsc jakis pokoj gdzie mieszkaja jacys polacy. Co do pracy przygotuj sobie moze cos w rodzaju ulotek ze szukasz pracy mozesz je rozlepic w sklepach mozesz tez pomyslec o ogloszeniu w lokalnej prasie, internecie. Swoj start opieralbym glownie na twoim miejscu na znalezieniu jakiejs pracy na czarno. nawet jezeli bylyby to tylko drobne zlecenia przy myciu okien czy odmalowaniu pokoju. Przygotuj sobie Cv w jez ang. a najlepiej norwesku. Wiem ze duza rotacja jest w firmach kurierskich typu bring, dhl, czesto szukaja kierowcow do rozwozenia prasy(nie na caly etat). mozesz pochodzic po restauracjach barach a noz widelec bedziesz mial szczescie, moze hotele. Naprawde jest wiele branz i firm ktore poszukuja ludzi i nie jest wymagany norweski. Nie bardzo wiem jak jest w bergen ale w stv nie ma az takiej tragedii. Zycze powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
292 Posty
Stały Bywalec
Masz 21 lat i piszesz, ze potrafisz zrobic wszystko? to ja Ci powiem, ze nic nie potrafisz!!! i Dobra rada, jak bedziesz szukal pracy to okresl sie w czym jsts najlepszy, najlepiej sie czujesz, bo dostaniesz pytanie "porody tez potrafisz odbierac?" i odesla Cie do domu.

Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Elzbieta Olkiewicz
(eolk123)
Wiking
Witam, my też przyjechaliśmy do Bergen w ciemno bez domu, pracy, znajomych - mieszkaliśmy na poczatku w schronisku 2 dni a potem 5 dni na kempingu (ale to byl sierpień) po 4 dniach fuksem wielkim znalezlismy mieszkanie ( oplacilismy depozyt 9 tys + czynsz 9 tys) ja dostalam dorywcza prace w hotelu po okolo 5 dniach chyba tez jakims szczesliwym trafem - mój mąż natomiast z wykształcenia elektryk bardzo dobry fachowiec szukał ponad miesiąc...Z polskiej kasy wydaliśmy 30 000 pozyczone od rodziców, karty kredytowe itd postawilismy na jedna karte tak jak ty teraz. Teraz jest juz ok mamy mieszkanie, oboje prace i dajemy rade żyć a o tych spłaconych 30 000 juz nawet nie pamietamy;p Czyli jednak da sie;p
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
zbyś wysokinski
(zbyszek 2)
Wiking
Witam Cię

Mimo tego że wszyscy tak Ci odradzają i negują to co robisz ......

Ja postanowiłem że postaram Ci troszkę pomóc w jakiś sposób....

Bo Polacy na obczyźnie potrafią tylko albo cwaniakować albo biadolić.....

Podaj mi do siebie kontakt to pogadamy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
zbyszek 2 napisał:
Witam Cię

Mimo tego że wszyscy tak Ci odradzają i negują to co robisz ......

Ja postanowiłem że postaram Ci troszkę pomóc w jakiś sposób....

Bo Polacy na obczyźnie potrafią tylko albo cwaniakować albo biadolić.....

Podaj mi do siebie kontakt to pogadamy
a ty do której grupy Polaków się zaliczasz na obczyżnie?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok