Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

10
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Świąteczne pomysły

Påske 2024: sprawdź, ile wiesz o Wielkanocy w Norwegii w naszym świątecznym quizie

Monika Pianowska

31 marca 2024 15:00

Udostępnij
na Facebooku
Påske 2024: sprawdź, ile wiesz o Wielkanocy w Norwegii w naszym świątecznym quizie

Norwegowie mają kilka unikatowych świątecznych tradycji. stock.adobe.com/licencja standardowa

Okres wielkanocny w Norwegii poza celebrowaniem świąt polega przede wszystkim na odpoczynku. Norwegowie mają jednak również własne tradycje, które kultywują do dziś. Jedną z nich jest rozwiązywanie wielkanocnym quizów.
Reklama
Co roku w działach nowości i rozrywki w księgarniach, jak i na łamach popularnych portali internetowych pojawiają się zestawy pytań, które mają umilić świąteczny czas. Wśród nich kategorii tematycznych i wiekowych jest mnóstwo, my zaś postawiliśmy na wiedzę o Wielkanocy w Norwegii. Gotowi?
1) Jeśli nie w ciepłych krajach, Norwegowie wielkanocny urlop lubią spędzać w domkach letniskowych zwanych hyttami. Szczególnie upodobali sobie jednak ich konkretną lokalizację i aktywność, którą można wykonywać w miejscu zakwaterowania – w końcu friluftsliv to styl życia. Dokąd najchętniej mieszkańcy kraju fiordów jeżdżą “na hytty” i w jaki sposób umilają tam sobie czas na świeżym powietrzu?

A. W góry, żeby jeździć na nartach
B. Nad jezioro, żeby łowić ryby
C. Nad fiordy, żeby pływać kajakiem
2) Hytty i domy wypoczynkowe w Norwegii, od lat cieszą się niezmienną popularnością wśród mieszkańców Skandynawii. Chociaż ceny takich nieruchomości z roku na rok drożeją, nie odstrasza to ich nabywców. Centralne Biuro Statystyczne (SSB) policzyło, ile hytt i domów rekreacyjnych w 2023 roku znajduje się w kraju fiordów. Zgadniecie?

A. 580 415
B. 448 805
C. 354 538
3) Wielkanocne wycieczki, czyli tzw. påsketurer, to nieodzowny element celebrowania świąt w przypadku wielu norweskich rodzin. Obowiązkowo na taką wyprawę należy spakować prowiant. W Wielkanoc zawartość plecaka będzie jednak szczególna. Jakie owoce zwykle pakuje się na świąteczną wycieczkę?

A. Jabłka
B. Truskawki
C. Pomarańcze
4) Oprócz owoców w zestawie na wielkanocną wyprawę musi znaleźć się także kultowy norweski batonik. Mowa o Kvikk Lunsj, czyli czterech połączonych ze sobą wafelkach oblanych mleczną czekoladą, które wielu kojarzą się z odpowiednikiem KitKata. Pytanie dla fanów słodyczy: jakie kolory widnieją na opakowaniu Kvikk Lunsj?

A. Niebieski, zielony, czerwony
B. Czerwony, żółty, zielony
C. Zielony, pomarańczowy, żółty
Co roku w działach nowości i rozrywki w księgarniach pojawiają się quizy i łamigłówki, które mają umilić świąteczny czas.

Co roku w działach nowości i rozrywki w księgarniach pojawiają się quizy i łamigłówki, które mają umilić świąteczny czas.MojaNorwegia

5) W 1923 roku na łamach gazety Aftenposten ukazał się sensacyjny artykuł. Za jego sprawą dziś wiele wydawnictw planuje na okres wielkanocny premiery książek, a Norwegowie uważają lektury z konkretnego gatunku, który i tak uwielbiają w ciągu roku, za obowiązkową czynność w czasie świąt, co stało się w kraju fiordów tradycją. W czym w czasie Wielkiejnocy zaczytują się mieszkańcy Norwegii?

A. W książkach o UFO, duchach i zjawiskach paranormalnych
B. W romansach, powieściach historycznych i dramatach
C. W kryminałach, thrillerach i powieściach detektywistycznych
6) Wiadomo, że jajka, również ze względu na swoją symbolikę, znajdują specjalne miejsce wśród potraw na świątecznym stole, także w Norwegii, i właśnie w okresie wielkanocnym ich spożycie znacznie wzrasta. Jednak w ciągu roku jajka także wiodą prym w norweskich jadłospisach. Na twardo, na miękko, w koszulce, po benedyktyńsku, sadzone, z majonezem czy pastą z łososia – każda z tych form znajdzie swoje miejsce w jadłospisie. Ile jajek w ciągu roku spożywa przeciętnie mieszkaniec kraju fiordów?

A. 211
B. 232
C. 248
7) Część Norwegów decyduje się na spędzanie świąt w mieście. W tym czasie popularne jest odwiedzanie różnych instytucji kulturalnych – kin, teatrów czy muzeów. Norwegowie spacerują też po mieście i spędzają wspólnie czas w licznych restauracjach i knajpach. Jak nazywa się po norwesku Wielkanoc spędzana w mieście?

A. påskecity
B. bypåske
C. stadpåske
8) Co kraj, to obyczaj, co święta – inne tradycyjne dania. Obok wspomnianych jajek i pieczonej jagnięciny w wielkanocnym jadłospisie powinna znaleźć się jeszcze jedna, typowa dla Norwegii potrawa. Jaka?

A. Rakfisk, czyli fermentowana ryba (najczęściej pstrąg) serwowana na surowo z dodatkami po kilkumiesięcznym moczeniu w solance
B. Rotmos, czyli ugotowane, tłuczone warzywa korzeniowe, takie jak marchew, rzepa, ziemniaki i czasami pasternak
C. Rømmegrøt, czyli owsianka ze śmietany, mleka, mąki pszennej i jajek; czasem podawana z cukrem i cynamonem
Wielkanoc 2022

Wielkanoc 2022stock.adobe.com/licencja standardowa

9) Oprócz batonika Kvikk Lunsj mieszkańcy kraju fiordów w okresie wielkanocnym kupują na potęgę jeszcze jeden komercyjny produkt. Tym razem chodzi o napój, którego w świątecznym czasie potrafią spożyć w ilości milionów litrów. Towarzyszy zarówno przy stole, jak i w czasie påsketurer. Jaki jest ulubiony wielkanocny napój Norwegów?

A. Fanta
B. Solo
C. Tango
10) Czas trwający od Niedzieli Palmowej aż do Wielkiejnocy w Polsce zwany jest Wielkim Tygodniem. Norwegowie również stosują specjalną nazwę na określenie tego okresu, który wielu kojarzy się przede wszystkim z wiosennym urlopem i odpoczynkiem. Nazwa wzięła się stąd, że w tym tygodniu nie używano dzwonów kościelnych ani organów podczas nabożeństw. Jak inaczej Norwegowie nazywają tydzień wielkanocny?

A. Den rolig uke
B. Den stemmeløs uke
C. Den stille uke
11) Dekoracje, serwetki, świeczki, opakowania produktów, kwiaty – wszystko to w okresie wielkanocnym łączy jedno. Jaki kolor kojarzy się w Norwegii najbardziej z wiosennymi świętami?

A. Zielony
B. Czerwony
C. Żółty
12) Od jakiego słowa pochodzi właściwie påske, którym Norwegowie nazywają Wielkanoc?

A. Od biblijnego hebrajskiego pesach, które oznacza „omiń, pomiń”
B. Od polskiego pasek, co miało symbolizować oddzielenie się wiosny od zimy w okresie wielkanocnym i nadejście czasu rozkwitu
C. Od słowackiego pasca, czyli pułapki, w którą według wierzeń można się uwikłać, nie zasadziwszy przed domem bukszpanu przed okresem świątecznym
Wesołych Świąt!

Wesołych Świąt!Źródło: stock.adobe.com/standardowa/JacZia

Odpowiedzi: 1A, 2B, 3C, 4B, 5C, 6A, 7B, 8A, 9B, 10C, 11C, 12A
Reklama
Gość
Wyślij
Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok