Refinansiering w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Kredyt konsumencki w Norwegii
Eff.rente 14,0%, 65 000kr. over 5 år,etablering 950kr., Totalt 89 093 kr.
Sprawdź
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Bez tych potraw Norwegowie nie wyobrażają sobie Świąt: żeberka, ryba z ługu i ryż ze śmietaną Świąteczne pomysły
Redakcja 18 grudnia 2018
08:00

Bez tych potraw Norwegowie nie wyobrażają sobie Świąt: żeberka, ryba z ługu i ryż ze śmietaną

12
Skomentuj
Podobnie jak Polacy, Norwegowie świętują Wigilię 24 grudnia. Jednak dzień wcześniej odbywa się tak zwana „mała wigilia” (lille julaften), podczas której większość rodzin dekoruje choinkę. fotolia.com - royalty free
Svineribbe, lutefisk, riskrem i gløgg – opowiadamy, co Norwegowie jedzą i piją w czasie Bożego Narodzenia. Jedno jest pewne: bez tych dań nie ma Świąt.
Norweskie bożonarodzeniowe stoły różnią się od siebie w zależności od tego, z którego regionu Norwegii pochodzi świętująca rodzina oraz od tradycji, które w niej panują. Na przykład w Trøndelag i Østlandet je się svineribbe, natomiast na zachodzie kraju główną potrawą jest zazwyczaj pinnekjøtt. W całej Norwegii popularny jest riskrem i pepperkaker na deser, a do popicia – oczywiście gløgg! Wyjaśniamy, czym są te i inne norweskie potrawy świąteczne.
Reklama
Svineribbe lub po prostu ribbe to żeberka wieprzowe. Znajdują się na 60 proc. norweskich stołów wigilijnych, a każdego roku w święta Norwegowie zjadają ich około trzy miliony kilogramów. Minimalna porcja na jeden talerz to aż 300 gram potrawy. Dobrze zrobione ribbe powinny być przede wszystkim chrupiące. Podaje się je zazwyczaj z kapustą kiszoną, czerwoną kapustą lub brukselką. Najważniejszy jest jednak sos, który robi się z doprawionego tłuszczu wieprzowego, czerwonego wina lub koziego sera.
Svineribbe, czyli tradycyjne żeberka
Svineribbe, czyli tradycyjne żeberka Źródło: wiki.commons.org/Thogru/CC BY-SA 3.0

Pinnekjøtt – „gałązkowe mięso”

Pinnekjøtt to kolejna potrawa, której głównym składnikiem są żeberka. Tym razem to jednak żeberka baranie. Pinnekjøtt w tłumaczeniu dosłownym to „gałązkowe mięso”. Nazywa się tak, ponieważ umieszcza się je nad brzozowymi gałązkami i gotuje na parze. W czasie wieczoru wigilijnego potrawa ta trafia na stoły około 30 proc. Norwegów, a bardziej popularne jest od niej jedynie ribbe. Pinnekjøtt podaje się zazwyczaj z kiszoną kapustą albo ziemniakami.
Pinnekjøtt to solone i suszone, a czasami wędzone żeberka jagnięce pokrojone w kawałki.
Pinnekjøtt to solone i suszone, a czasami wędzone żeberka jagnięce pokrojone w kawałki. Źródło: wiki.commons.org/CC BY 2.0/AnneCN

Lutefisk nie dla każdego

Lutefisk to tzw. ryba mydlana lub ryba z ługu, którą niektórzy uważają za najstarszą tradycyjną potrawę bożonarodzeniową w Norwegii. Lutefisk przygotowuje się poprzez moczenie ryby (najczęściej dorsza) w ługu sodowym. Ług to silnie żrąca substancja chemiczna używana do czyszczenia odpływów, tępienia chwastów i produkcji biopaliwa. W zetknięciu ze skórą powoduje oparzenia, a z oczami lub językiem – ślepotę lub utratę zmysłu smaku. Mimo że rybę wypłukuje się z ługu, jego nieprzyjemny zapach pozostaje. Pomimo to cieszy się w Norwegii dość sporą popularnością. Gotowe lutefisk ma galaretowatą konsystencję. Wiele osób uważa to tradycyjne norweskie danie za odpychające i nie jest w stanie go przełknąć.
Lutefisk podaje się najczęściej z ziemniakami i dodatkami w postaci boczku i sosów.
Lutefisk podaje się najczęściej z ziemniakami i dodatkami w postaci boczku i sosów. Źródło: wikipedia.org/CC BY-SA 3.0/Jonathunder

Święta na słodko

Riskrem to świąteczny deser. Ma bardzo wiele wersji, ale ta najpopularniejsza składa się zazwyczaj z ryżu, śmietany i cukru waniliowego. Podaje się go przeważnie na zimno z sosem z owoców leśnych. Często dodaje się do niego migdały.
 W jednej z misek z riskrem ukryty jest migdał. Osobę, która na niego trafi, będzie czekać radość i pomyślność.
W jednej z misek z riskrem ukryty jest migdał. Osobę, która na niego trafi, będzie czekać radość i pomyślność. Źródło: wikipedia.org/Malene Thyssen/CC BY-SA 3.0
Julebrød albo julekake, czyli „bożonarodzeniowy chleb” albo „bożonarodzeniowe ciasto” to ciasto drożdżowe, które wygląda jak chleb, ale jest od niego słodsze i tłustsze. W jego skład wchodzi mąka pszenna, masło, mleko, drożdże, cukier, sól i kardamon. Bardzo często dodaje się do niego również rodzynki i skórkę pomarańczową. Gotowe julebrød są dostępne w sklepach spożywczych.
Julebrød nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Julebrød nie może zabraknąć na świątecznym stole. wikimedia.org/Art Anderson/CC BY-SA 3.0

Przepis na julebrød

Składniki:
50 g świeżych drożdży
3 dl mleka
125 g masła
500 g mąki
100 g cukru
2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
200 g rodzynek
ew. 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:
Namocz rodzynki w ciepłej wodzie przez około kilka minut, a następnie je odsącz. Drożdże rozkrusz do miseczki, zalej je połową szklanki lekko ciepłej wody, dodaj łyżkę cukru i mąki, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Odstaw mieszankę na kilka minut, żeby drożdże zaczęły „pracować” (mieszanka powinna nabrać konsystencji śmietany). Rozpuść masło w rondelku, a następnie odstaw, aby lekko ostygło. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, dodaj rodzynki, drożdże i masło. Wyrób ciasto na gładką masę. Przykryj dobrze miskę z ciastem i odstaw ją w ciepłe miejsce na około godzinę, aby ciasto urosło (powinno podwoić swoją objętość). Uformuj z ciasta bochenki albo skorzystaj z formy do pieczenia ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-225 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

przepis pochodzi ze strony: przepisyzpodrozy.pl

W okresie Bożego Narodzenie w Norwegii je się bardzo wiele słodyczy. Nieodzowną częścią Świąt są ciasteczka – w niektórych domach przestrzega się zasady, że powinno być ich co najmniej siedem rodzajów. Do popularnych należą pepperkaker, czyli norweski odpowiednik pierniczków, a także peppernøtter – miękkie, ale trudne do pogryzienia ciasteczka z mąki żytniej z dodatkiem anyżu.

W Norwegii w czasie świąt króluje marcepan. Podobno w kraju fiordów w Boże Narodzenie zjada się łącznie... około 40 mln marcepanowych figurek!

Napoje z prądem

Gløgg to norweska wersja grzanego wina. Napój przyrządza się z czerwonego wina, miodu, przypraw korzennych, skórki pomarańczowej i bakalii. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i podgrzać.
Do grzanego wina podaje się bakalie.
Do grzanego wina podaje się bakalie. wikimedia.org/Lemsipmatt/CC BY-SA 2.0/
Nieodzowną częścią świąt Bożego Narodzenia są również pepperkaker, czyli norweski odpowiednik pierniczków oraz juleøl i julebrus – piwa i napoje sprzedawane w butelkach ze specjalnymi, świątecznymi etykietami.
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych
Jan Kowalski
Jan Kowalski 18-12-2018 13:27

Ribbe to boczek z zebrami, a nie zeberka jak mylnie wskazuje nazwa. Najzwyklejszy w swiecie pieczony boczek - jak dobrze zrobiony i ze swiezego miesa to smaczny.
Lutefisk kompletnie nie ma smaku. Je sie bez zadnych wrazen smakowych. Dziwna mieszanka wyjalowionej ryby, syropu i skwarek.
Pinekjøt czyli baranie zebra to jest cos co jadlem kilka razy i za kazdym razem mowilem, ze wiecej juz sie nie dam w jedzenie tego wrobic..... Cos obrzydliwego.

A gdzie okopcony leb barani z oczami na wierzchu?

A gdzie Rakfisk - zgnily losos? To z reszta najmaczniejsze i najciekawsze danie z oferty swiatecznej w Norwegii. Dobrze zaprawione cebulka i kwasna smietana jest calkiem niezle. Trzeba tylko przemoc odruch wymiotny przy otwieraniu opakowania.

8
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
defenderr
defenderr 21-12-2015 23:09
Komentarz został usunięty ze względu na naruszenie regulaminu portalu
Zgłoś komentarz
Josef Satan
Josef Satan 17-12-2015 13:43

sorlandet napisał:
W Norwegii zawsze tylko na moim stole "królowały" Polskie dania, Norweska kuchnia jak dla mnie jest fatalna..

Panienka ma niewycwiczone podniebienie co sie czesto zdarza osobnikom biesiadujacym przy secie i galarecie.

1
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
Marcin Szyndler
Marcin Szyndler 16-12-2015 16:23

w wiekszosci widzialem pieczony boczek a nie zeberka

7
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
Cortez1 N
Cortez1 N 16-12-2015 11:15
Komentarz został usunięty ze względu na naruszenie regulaminu portalu
Zgłoś komentarz
imigrantka
imigrantka 15-12-2015 20:51
Komentarz został usunięty ze względu na naruszenie regulaminu portalu
Zgłoś komentarz

Bliżej nas