Która kuchnia lepiej sprawdzi się na świątecznym stole?
MN
Nieubłaganie zbliżamy się do Świąt Bożego Narodzenia. W wielu domach oraz centrach handlowych widoczne są już lampki, ozdoby oraz przystrojone choinki. Fani ucztowania myślą już o bożonarodzeniowym menu. Zarówno w norweskiej, jak i polskiej karcie dań znaleźć można potrawy, które zadowolą niejedno podniebienie. Która narodowa kuchnia lepiej sprawdzi się na świątecznym stole w naszym domu?
Reklama
Bez znaczenia, czy jesteśmy w mroźnej północnej Norwegii, czy na górzystym południu Polski, na pewno na świątecznym stole spotkamy rybę. W wigilijny wieczór nad Wisłą zjeść można śledzie podane na tysiąc sposobów. Często dołącza do nich karp, który na polskim stole wigilijnym popularność zyskał w okresie wczesnego PRL-u. Coraz popularniejsze staje się również podawanie łososia oraz dorsza. Ten ostatni uważany jest za narodową rybę Norwegów. Zajadają się m.in. sztokfiszem (suszony dorsz) oraz pieczoną, smażoną i gotowaną wersją potrawy.
Wypatroszony dorsz jest popularnym artykułem w norweskich, jak i polskich sklepach.Źródło: MN
W polskich domach popularną metodą podawania ryb, w tym dorsza, jest panierowanie go podobnie do kotleta schabowego – przyprawy ograniczają się do soli i pieprzu, po czym ryba wędruje na patelnię, obtoczona mąką, jajkiem oraz bułką tartą. Jak możemy zabić „dorszową” monotonię?
Dorsz w pesto bazyliowym z czosnkiem
- pesto bazyliowe (Pesto alla Genovese lub przyrządzone samodzielnie)
- cytryna
- czosnek
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Dobrze przyrządzony dorsz będzie nam zawsze smakował. Warto otworzyć się na nowe smaki i odważyć się na nietypowe połączenia. Wpuszczając do naszej kuchni odrobinę Włoch, otrzymamy delikatną potrawę, która zadowoli większość gości przy świątecznym stole. Najlepiej smakuje z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka polana masłem czosnkowym.
Niezbędnym elementem przygotowania każdej ryby jest skropienie jej cytryną.
MN
Ryba odwdzięczy się nam na talerzu, jeśli postawimy na świeże i sprawdzone składniki.
Przyrządzanie ryby może okazać się jeszcze przyjemniejsze, kiedy spróbujemy połączyć dorsza z kuchnią dalekiej Azji. Połączenie imbiru, liści limonki oraz cytryny doda naszej potrawie delikatnej ostrości oraz kwaskowatości, które będą przyjemną odmianą podczas świątecznej uczty. W tym wypadku, najważniejsze jest przyrządzenie sosu, który okrasi naszą potrawę. Przyprawienie ryby możemy ograniczyć do posypania jej solą i pieprzem oraz nacierania czosnkiem.
Postawienie na azjatyckie smaki może pozytywnie zaskoczyć naszych rodziców lub dziadków.
MN
Sok z cytryny jest obowiązkowym elementem każdego dania z rybą lub owocami morza.
MN
Imbir i cytryna nadadzą naszej rybie świeżości i lekkości.
MN
Maślane sosy są dość tłuste, jednak w świątecznej atmosferze możemy sobie pozwolić na dodatkowe kilokalorie :)
MN
Polskie i norweskie menu świąteczne to coś więcej niż bogata gama dań rybnych. W Norwegii bardzo popularne są żeberka, podawane często z ziemniakami oraz kapustą. Kiedy zdecydujemy się podać je na świątecznym stole, pamiętajmy, by były wyjątkowo mięsne. Te mocno kościste są lepszym wyborem, kiedy przyrządzamy zupę lub sos.
Aromatyczne żeberka z miodem
- miód
- ostra musztarda (np. Dijon lub rosyjska)
- cebula
- czosnek
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- papryka chili
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Wszystkie składniki, które posłużą do przygotowania żeberek, musimy połączyć w oddzielnej misce. Mięso warto zamarynować dzień przed podaniem, wieczorem. Otoczone przyprawami, czosnkiem oraz cebulą zyska niesamowity aromat. Tego typu mięso najlepiej smakuje z ziemniakami i kapustą. My postawiliśmy na maślane purée oraz czerwoną kapustę zasmażaną z boczkiem.
Im więcej mięsa mają żeberka, tym więcej przyjemności na talerzu.
MN
Miód nie sprawia, że mięso stanie się słodsze. Jego skórka pokryje się chrupiącą glazurą.
MN
Przyrządzając takie mięso jak żeberka, nie możemy żałować przypraw.
MN
Żeberka będą najlepsze, kiedy po przekrojeniu zachowują różowy kolor, ale mięso swobodnie odchodzi od kości.
MN
Polskie tradycje świąteczne są mocno zróżnicowane. Wiele zależy od regionu, w którym się wychowaliśmy. Jedno jest pewne - przy uroczystym biesiadowaniu na pewno towarzyszyć nam będzie barszcz, podawany zazwyczaj z uszkami. Zupa na stale zapisała się w nadwiślańskiej tradycji. Biały talerz z czerwonym barszczem jest obecny w świątecznych kolędach oraz ilustracjach, które stawiają go niemal na równi z opłatkiem i choinką.
W niektórych polskich domach popularne są również zupa rybna oraz grzybowa.Źródło: Fot. MN
Tajemnicą idealnego barszczu jest... przepis naszych rodziców lub dziadków. Redakcyjną świąteczną zupę przygotowała nam babcia. Zdradziła, że perfekcyjny wigilijny barszcz otrzymamy, jeśli przygotujemy go z dodatkiem majeranku oraz podsmażonej na maśle cebuli. Z kolei najsmaczniejsze uszka spróbujemy, gdy wypełnimy je grzybowym farszem z dużą ilością czarnego pieprzu. Ciasto powinno być podobne do tego na pierogi, jednak nieco bardziej elastyczne.
Boże Narodzenie to nie tylko mięsa, ryby i barszcz. Na świątecznych stołach królują też ciasta, torty i pierniki. Najlepsze przepisy na słodkości zaprezentujemy Wam w przyszłym tygodniu.
Źródło: MojaNorwegia.pl
Artykuł opublikowano po raz pierwszy w grudniu 2020 roku.
Asikhb napisał: Ryszard Lwie Serce napisał: To nie są takie same zeberka jak w Polszy. To jest bardziej boczek z zeberkami.W Polszy oddzielają boczek o żeberek i sprzedają smdwa oddzielne produkty. Więc nie pitol mi tu martyś boś ewidentnie nie jadł. Jak na u j e b a przystalo
Ewidentnie masz za dużo czasu i za mało pieniędzy. Albo jesteś ekstremalnie nudna/y bo widać że codziennie spędzasz tu wolne chwile. W dodatku pezproduktywnie.
Byle tylko komus dopierdolic bo innaczej dzien nieudany....
Asikhb napisał: Ryszard Lwie Serce napisał: To nie są takie same zeberka jak w Polszy. To jest bardziej boczek z zeberkami.W Polszy oddzielają boczek o żeberek i sprzedają smdwa oddzielne produkty. Więc nie pitol mi tu martyś boś ewidentnie nie jadł. Jak na u j e b a przystalo
Ewidentnie masz za dużo czasu i za mało pieniędzy. Albo jesteś ekstremalnie nudna/y bo widać że codziennie spędzasz tu wolne chwile. W dodatku pezproduktywnie.
Dorzucić 3 grosze musi, bo inaczej się udusi
Ryszard Lwie Serce napisał: To nie są takie same zeberka jak w Polszy. To jest bardziej boczek z zeberkami.W Polszy oddzielają boczek o żeberek i sprzedają smdwa oddzielne produkty. Więc nie pitol mi tu martyś boś ewidentnie nie jadł. Jak na u j e b a przystalo
Ewidentnie masz za dużo czasu i za mało pieniędzy. Albo jesteś ekstremalnie nudna/y bo widać że codziennie spędzasz tu wolne chwile. W dodatku pezproduktywnie.
Ryszard Lwie Serce napisał: To nie są takie same zeberka jak w Polszy. To jest bardziej boczek z zeberkami.W Polszy oddzielają boczek o żeberek i sprzedają smdwa oddzielne produkty. Więc nie pitol mi tu martyś boś ewidentnie nie jadł. Jak na u j e b a przystalo
Twoje sądy a\'priori, są właśnie sądami ujeba
Tu ribbe to też boczek bez żeberek, więc mi nie pitol
Czyli tak, jakby w Pl nikt boczku nie jadł.
Wyobraź sobie, że nawet psiochę jadłem, o której Ty zapewne nie słyszałeś nawet, skoro już mowa o tradycyjnych potrawach. Szczekasz rycerzyku, obnażając tym samym jakże mnóstwo skrywanych kompleksów
To nie są takie same zeberka jak w Polszy. To jest bardziej boczek z zeberkami.W Polszy oddzielają boczek o żeberek i sprzedają smdwa oddzielne produkty. Więc nie pitol mi tu martyś boś ewidentnie nie jadł. Jak na u j e b a przystalo
Ryszard Lwie Serce napisał: Połowa u j e b ó w ktora tutaj przyjeżdża tylko na zarobek po czym każda koronę wydaje w Polsce nawet nie wie jak smakuje pinnekjøtt czy ribbe...
Tiaaa Rysio, bo żeberek przecież nikt w Pl nie jadał...
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
20-12-2023 18:27
20-12-2023 04:53
4
0
Zgłoś
15-12-2022 11:14
5
0
Zgłoś
14-12-2022 23:09
6
0
Zgłoś
14-12-2022 22:26
0
-2
Zgłoś
12-12-2022 10:53
3
0
Zgłoś
12-12-2022 05:48
0
-18
Zgłoś
10-12-2022 23:57
7
0
Zgłoś
10-12-2022 18:25
0
-24
Zgłoś