Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zwiazki zawodowe - Norwegia

46 Postów
anna h
(annahost)
Nowicjusz
Polacy zapisuja sie coraz czesciej do zwiazkow, bardzo dobrze. Ale bardzo czesto spotykam sie z przypadkami gdzie zapisuja sie juz po tym jak cos sie stalo. A szkoda, wtedy nie ma juz gwarancji ze dostana pomoc. Czesto zdaza sie ze sie boja o prace gdy szef sie dowie ze naleza do zwiazkow. Ale szef nie musi nic wiedziec, poniewaz rachunki moga bys wysylane na adres zamieszkania. Zachecam do zapisywania sie do zwiazkow.Wszyscy zwiazkowcy sa ubezpieczeni w SpareBank1.Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
P & B .
(pawello)
Początkujący
Ja dziekuje mi sie te zwiazki zle kojaza i nigdy sie nie zapisze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów

(SUZII)
Początkujący
Moje trzy grosze...jetem czlonkiem ponad 4 lata ,jestem zadowolona mialam problem z pracodawca tylko zglosilam nieprawidlowosci telefonicznie a pozniej potwierdzilam pisemnie po tygodnu odzyskalam pieniadze za nadgodziny i dodatki ...Wiec cos robia ,wiem ze skladka nie jest taka mala ale warto....byc czlonkiem-to jest moje zdanie

Dla zainteresowanych zajrzyjcie na google i sprawdzcie jakie macie stawki godzinowe -Overenskomst for hotell og restaurant -informacje dla tych co pracuja w gastronomii .

Lub Overenskomst for renholdsbedrifter-2008-2010 dla tych co zajmuja sie sprzataniem to sa stawki ustalone i uzgonione za posrednictwem zwiazkow zawodowych
I zobaczcie kto pracowal za slynne 40 koron....?Kto sledzi forum bedzie wiedzial o kogo chodzi...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
181 Postów
D K
(antypolak)
Stały Bywalec
Popieram annahosta... Zapisujcie sie do LO. Bo naprawde warto. Ja jestem członkiem Fellesforbundet.. i nie narzekam. Składka to 2% wypłaty brutto. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów

(SUZII)
Początkujący
faktycznie masz racje ale czym wieksze zarobki to i nie jest mala kwota tak jak w mim przypadku ponad 500kr- ale naprawde warto....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
SUZII napisał:
...I zobaczcie kto pracowal za slynne 40 koron....?Kto sledzi forum bedzie wiedzial o kogo chodzi...WYWOŁANY DO TABLICY...
JA pracowałem... i nadal będą pracować MI PODOBNI...
A ZWIĄZKI JAK NIC NIE ZROBIŁY tak i nadal ROBIĆ NIC NIE BĘDĄ

Bo żeby związek interweniował to trzeba się zapisać...
Jednak żeby się zapisać to trzeba mieć Norweski numer personalny...
I KOŁO SIĘ ZAMYKA
A JAKI to przebiegły w tedy i teraz Polski pracodawca na początku chce kogoś zaraz rejestrować...? .
Mało tego , teraz jest jeszcze inaczej... bo od Maja stawki są uwolnione i przez trzy miesiące możesz a nie musisz się rejestrować.
NAWET GAZETY TRĄBIĄ NORWESKIE ,że teraz jak pracodawca zaoferuje Tobie 30NOK brutto to jest to legalna stawka i związek nie może w niektórych przypadkach interweniować ...bo takie zachowanie określa PRAWNIE USTAWA...
..

Chcesz komuś łatkę przyszyć to przygotuj się porządnie do tematu a nie po łebkach ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów

(SUZII)
Początkujący
Jesli ktos bedzie zainteresowany tym tematem udziele odpowiedzi droga pocztowa(prywatna)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów

(SUZII)
Początkujący
SUZII napisał:
Jesli ktos bedzie zainteresowany tym tematem udziele odpowiedzi droga pocztowa(prywatna)

Za darmo i bez obrazania...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
anna h
(annahost)
Nowicjusz
Witam.Super ze odpisujecie na moj temat. Chcialam szybko wyjasnic ze ja osobiscie pracuje w zwiazkach (nawet 2 roznych) Fellesforbundet avd.2 oraz Oslo Bygningsarbeiderforening. Spotykam sie z ludzmi ktorzy przychodza do nas z problemami roznego rodzaju. Wszystko od NAV, kursu, UDI do wynajmu mieszkan oraz innych rzeczy. Niestety nie wszystkie zagadnienia to nasza dzialka. My nie mamy prawa zajac sie sprawa jezeli nie nalezalo sie do zwiazkow gdy szkoda powstala. Wysolosc stawek jest rozna, od 1,6 %. Nie chce sie chwalic ale jak byscie troche poczytali norweskie gazety to tylko pisze sie o polakach ze naja zle warunki(a jak myslisz to kto to do gazet dzwoni, Arbeidtilsynet? To sie mylisz)Kilka dni temu sie zastanawialam po co my tu mamy AT, i nadal to robie. Sa sprawy gdzie musimy powiadomic AT, bo praca w takich warunkach z jakimy sie spotykam na codzien jest wrecz niebezpiecza,czasami zagrazajaca zyciu. Ale jak AT nic nie robi lub robi za wolno to do koga mamy isc? Jesli chodzi o wysokosc poborow to co piszesz to dla zielonego sektoru, nie dla bugowlancow. polecam strony internetowe
www.fellesforbundet.no/internet/template..._front.aspx?id=23014 oraz www.budowlany.no Jesli chodzi o nr.pers. to nie jest prawda ze trzeba miec staly nr. by sie zapisac do zwiazkow, wystarczy ID.Nr. Pozdrawiam Wszystkich.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
anna h
(annahost)
Nowicjusz
Czy moge zapytac ktore zwiazki, jest ich troche. Felleforbundet ma tez kilka wydzialow. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok