Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

Przedszkole - Norwegia

Czytali temat:
K 112 Maria K patrcja bedkowska Milka ... Magdalena Fabczak JUSTYNA TYRYBON MELAJLA patrycjaa1709 anna janikowska janikowska Aleksandra Staw Aleksandra Janewicz (6479 niezalogowanych)
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Witam, mam pytanko.

W zeszlym roku (chyba pod koniec marca) skladalam mojej coreczce podanie do komuny w sprawie przedszkola. wiem, ze czas byl do ktoregostam lutego ale mam pytanko. Czy to podanie jest wciaz aktualne na ten rok??

dziekuje za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MaW)
Wiking
Niestety nie jest. Musisz znow zlozyc nowe podanie o przedszkole. I mnie zaszkodzi podzwonic w miedzyczasie i pomeczyc ich telefonami jesli masz na oku jakies konkretne przedszkole.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Ok, ale jak probuje zlozyc podanie przez internet to wyskakuje mi informacja ze córka ma juz zlozone podanie. W pracy znajoma powiedziala ze musze jeszcze raz zlozyc, a tu mi takie co wyskakuje... Chyba musze sie przejsc do komuny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MaW)
Wiking
Wiesz co...ten mechanizm cos mi przypomina. Nikogo nie sluchaj tylko zloz podanie na pismie-gmina/kommuna ma przeznaczone to tego blankety gdzie musisz wyszczegolnic przynajmniej 2-3 przedszkola w kolejnosci podyktowanej priorytetem tzn najatrakcyjniejsze w Twoich oczach na poczatku.
Jak uwierzysz "internetowi" albo komu innemu to jestes rok w plecy-nici z przedszkola.
3maj sie...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
240 Postów
Ewa M.
(toja)
Stały Bywalec
Ja właśnie dziś złożyłam podanie przez internet o przedszkole dla syna(już drugie).Pierwsze składałam osobiście w kommunie ,chciałam aby znalazło sie miejsce na styczeń i się nie znalazło i dziś wysłałam drugie zgłoszenie i przysazło mi na maila że to wcześniejsze zgłoszenie było na rok 2010.Wydaje mi się że dobrze że zerknęłam bo może dalej bym czekała na miejsce,tak jak pani w gminie powiedziała a syn dalej by siedział w domu.Nawet da się zmienić na formularzu jeśli coś żle wpiszesz.Tak jest w moim przypadku,słyszałam że nie wszędzie jest tak samo,a ile w tym prawdy to nie wiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów

(ewelina00072)
Nowicjusz
Witam

Ja mam taki problem: nie wiem jak właściwie funkcjonuje tutaj ten system przedszkolny. Jeśli podanie należy złożyć do końca lutego to kiedy dziecko ma szansę dostać się do przedszkola. Czy to jest tak jak ze szkołą czy przedszkolem w Polsce że tzw. rok szkolny zaczyna się od września, bądź sierpnia, czy jeśli jest akurat miejsce to może pójść np. w kwietniu?
No i jeśli składam wniosek przez internet to co z tzw. priorytetem z helsestasjon?
Proszę o radę i pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
w lutym 2010 zastanawialam sie czy zapisac moja corke do przedszkola, miala wtedy 2latka, nie zapisalam jej, ale w sierpniu po powrocie z PL postanowilam ja zapisac. Pod koniec miesiaca ja zapisalam przez internet i po 3dniach mialam przydzielone miejsce. Przy wypelnianiu formularza pisze sie od kiedy sie chce zeby dziecko chodzilo do tego przedszkola, moja miala miejsce od 1wrzesnia dostala inne miejsce niz chcialam,ale jestem z niego zadowolona.
Jezeli jest tylko wolne miejsce w danym przedszkolu to dziecko moze isc odrazu
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów

(ewelina00072)
Nowicjusz
znaczy że nie ma znaczenia kiedy złoży się wniosek. A jak mała sobie radzi w otoczeniu norweskich dzieciaków- ja mam obawy co do mojego malucha- ma dopiero 1,5 roku:/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Kalba Kalba
(Królowa_Korba)
Wyjadacz
Bylam wczoraj w komunie i okazalo sie ze na szczescie podanie jest aktualne. Chyba w kazdej komunie jest inaczej. Teraz tylko czekac na odpowiedz:
Tak czy siak dziekuje za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
400 Postów

(marta86)
Wyjadacz
U nas było tak: Chciałam aby mój syn poszedł do przedszkola od 1lutego w tym celu mój mąż udał się do komuny w grudniu złożył wniosek zaznaczył że syn ma uczęszczać do przedszkola od 1lutego. Następnie dostaliśmy potwierdzenie pocztą że miejsce jest od 1lutego. Ewelina00072 Twój maluszek da radę jest jeszcze mały więc z norweskim napewno nie będzie mieć problemów, mój synek ma 3lat mówi po polsku i wcale ja ani przedszkolanki się tym nie martwimy napewno szybko opanuje język
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok