Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
K 112 Maria K patrcja bedkowska Milka ... Magdalena Fabczak JUSTYNA TYRYBON MELAJLA patrycjaa1709 anna janikowska janikowska Aleksandra Staw Aleksandra Janewicz (6476 niezalogowanych)
195 Postów
justyna Jakaś
(tysia25)
Stały Bywalec
no to bylo by super-akurat jeszcze na pierwszy rok by sie zalapali.pozno puszczam synka ale on przyjechal do norwegii i juz duzo wiedzial,nie urodzil sie tutaj-mam nadzieje ze to drugie dziecko bedzie mialo latwiej z akceptacja sytuacji,bedzie to dla niego naturalne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
400 Postów

(marta86)
Wyjadacz
A mój syn jest w grupie 3-4 lata.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
u mojej corki w przedszkolu sa 3 grupy i ona jest w tej drugiej... zaczela chodzic jak miala 2 i pol roku...wiec wyglada na to ze jej grupa to 2-4.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Justyna x
(justyna85)
Początkujący
witam
piszę tutaj tylko ,żeby Was uspokoić ja pracuję w przedszkolu ,i nie martwcie się niczym My naprawdę dbamy o dzieci a temat siku kupa jest normalne , jeśli dziecko potrzebuje pomocy to pomagamy ja pracuję na avd. teoretycznie 4-5, piszę teoretycznie bo są dzieci co teraz dopiero kończą 4lata a nawet teraz przyszedł chłopczyk który w kwietniu kończy 3lata ,bo się akurat miejsce zwolniło
z jedzeniem to u nas dzieci mają 2razy w tyg ciepły posiłek , i 2razy kanapki a raz muszą mieć w sumie 3matpaki bo to taki dzień wycieczkowy i w przedszkolu jedzą tylko te swoje jedzenie
wiadomo, że w każdym przedszkolu jest inaczej ale mam nadzieję, że mój wpis też coś Wam dał
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
Nowicjusz
czesc dziewczyny pisze zeby zapytac czy spotkalyscie sie z pewna dyskryminacja w przedszkolu co do was badz waszego dziecka? dlaczego pytam? juz wyjasniam
w zeszlym roku zlozylam podanie o przyjecie mojej malej do przedszkola dokladniej to trzech podalam bo tak bylo na zgloszeniu dostalam odp z komuny ze przedszkola dostaly moje podanie i mam czekac na odp z ich strony wiec czekalam do grudnia ( podanie zlozylam na poczatku pazdziernia), nikt nic sie nie odzywal wiec uznalam ze wybiore sie osobiscie i popytam bezposrednio w przedszkolu moze cos sie zwolnilo niestety z marnym rezultatem poniewaz miejsc jak nie bylo tak nie ma. wiec mowie ok poczekam w styczniu zlozylam ponownie podanie i ponownie udalam sie do tych przedszkoli nadal nic jedna pani tylko wziela odemnie dane corki i moj nr tel powiedziala ze jak tylko sie zwolni miejsce zadzwoni do mnie ( ucieszylam sie tym bardziej ze byla ona z przedszkola w ktorym pracuje moja sasiadka), i czekam do tej pory i co? okazuje sie ze od poniedzialku sa przyjete nowe dzieci do przedszkola dokladnie dwojka ale w niej nie ma mojej corki!!!!
nie wiem czy ja robie cos zle zaznaczalam na podaniu ze chce zeby corka poszla jak najszybciej do przedszkola, przy spotkaniu osobistym rowniez zaznaczalam , sasiadka tez pyta co jakis czas i nic do tej pory nie bylo az tu nagle znalazly sie miejsca ale nie dla polskiego dziecka- niestety tak ja to odbieram!!!
powiedzcie mi co w takiem ukladzie mam myslec bo zaczynam szalu dostawac w kwietniu mam termin porodu a w sierpniu kiedy to dziecko ma zaczac nowy rok szkolny bede sama z dwojka dzieci bo maz wyjezdza na statki. wolalabym aby zaczela teraz chodzic bysmy mialy chwile jeszcze na zadomowienie sie w tym przedszkolu potem bedzie nam trudniej.
doradzcie co mam zrobic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
To nie dyskryminacja. Takie są tu procedury. Każde podanie do przedszkola trafia do systemu kommuny (niezależnie, czy przedszkole jest gminne, czy prywatne), a tam jest lista oczekujących. Jeśli chcesz wiedzieć jaka jest sytuacja twojego dziecka to szukaj jej w kommunie. Wolne miejsce nie oznacza, że dostanie je twoje dziecko, ale pierwsze według listy oczekujących. Poza tym składanie podania w ciągu roku szk. rzadko daje szansę na otrzymanie miejsca. W przypadku braku, twoje dziecko dostanie miejsce na następny rok szk. Statystyki wskazuję, że w wielu komunach jest nawet kilkaset dzieci oczekujących.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
Nowicjusz
hmmm no masz racje gama, przegielam z ta dyskryminacja!!! bardzo sie denerwuje, niepokoje, i wogole boje sie jak to bedzie a teraz jeszcze bardziej jestem naminowana przez ten czekajacy mnie porod-mam jeden za soba ale ten bedzie inny bo nie w polsce tylko tu ( licze na to ze zdecydowanie lepszy niz w kraju naszym) bardzo sie denerwuje i to na zas (zupelnie niepotzrebnie wiem), ale boje sie za corke strasznie, jak ona sobie poradzi od zawsze byla ze mna w domu (chociaz mamy dopiero luty a gdzie do sierpnia!!!) ok musze przystopowac bo inaczej zeswiruje hahahah
dzieki gama musze pamietac ze moja corka nie jest jedyna!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Ja zawsze w sytuacjach stresowych staram się przeanalizować sobie i wyobrazić wszystkie możliwe scenariusze. To pomaga. W twoim przypadku najbardziej realistyczny wydaje się ten, że córcia pójdzie do przedszkola od sierpnia, że będzie musiała sobie poradzić, że może być ciężko, ale trzeba się na to przygotować. Jeśli w takiej sytuacji jednak dostaniesz wcześniej miejsce w przedszkolu, to będzie dla ciebie jak podwójny prezent. Wyobraź sobie teraz, że ktoś dostaje pracę, dobra pracę, a nawet nie złożył jeszcze podania do przedszkola... Jest luty, a do sierpnia kilka miesięcy... I co zrobić? Ty nadal jednak jesteś w domu i ta presja jest mniejsza. Mi zdarzyła się opisana sytuacja. Dostałam pracę w lutym, a nawet podania nie miałam złożonego. Robiłam to wszystko na wariata. W kommunie powiedziano mi, że szanse są marne, ale jedno przedszkole się rozbudowywało. Miało być 10 nowych miejsc. Na liście oczekujących było ponad 700 dzieci. Szanse były prawie zerowe. Pozwolono mi w pracy zabierać syna, ale tylko przez kilka pierwszych dni. A ja na kolanach modliłam się o miejsce w przedszkolu, bo bez niego nie mogłabym wiecznie zabierać dziecka z sobą. No i udało się, dostałam miejsce w ciągu 2 tygodni, mały załapał się na miejsca w rozbudowanym przedszkolu. Dla mnie to był cud! Tak samo, jak praca, którą wtedy dostałam.
Trzymam kciuki i wiem, jak to jest!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Justyna B
(JustynaAlicja)
Wiking
Wczoraj pierwszy raz poszalam z corka do Åpner Barnehage på Badebakken i jestem zadowolona a moja corcia jeszcze bardziej. To dla niej takie przygotowanie przed pojsciem do przedszkola od sierpnia. Jesli jest ktos chetny naprawde polecam zabrac tam swoja pocieche.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
65 Postów

(limonka)
Początkujący
Podepnę się tutaj..
Mam pytanie, jestem na etapie składania wniosku o przyjęcie mojego 5letniego dziecka do przedszkola, czy to prawda, że dziecko w tym wieku, że tak powiem 'ostatecznym' ma priorytet na liście oczekujących? w dodatku jak nie zna języka? Ktoś mi tak powiedział i nie wiem czy się łudzić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok