Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Meldunek - Norwegia

287 Postów
noregg
(noregg)
Stały Bywalec
Witam! Poszukuje osoby ktora uzyczy mi adresu zameldowania w komunie Ullensaker.Warunki do omowienia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
287 Postów
noregg
(noregg)
Stały Bywalec
Nie bede mieszkal potrzebuje tylko adres pomoze ktos?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
362 Posty

(Chuck Norris)
Stały Bywalec
noregg napisał:
Witam! Poszukuje osoby ktora uzyczy mi adresu zameldowania w komunie Ullensaker.Warunki do omowienia.
Ale jak sobie to wyobrazasz? Trzeba dac Ci umowe i pewnie na rok bys chcial? Jak policja zacznie do mnie pukac to gdzie bede Cie szukal? Nie biez do siebie, ale lepiej poszukaj z kims na wspole mieszkania gdzie oboje kontrakty dostaniecie i juz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
287 Postów
noregg
(noregg)
Stały Bywalec
Nie potrzeba zadnej umowy ja mieszkalem u pracodawcy 24 lata jako co/ do czasu jak zachorowalem i mnie po roku zwolnil z roboty i wyrzucil z mieszkania po czym wymeldowal.Zrobil to specjalnie bo wie ze znalazlem sobie tania hitte i wiedzial ze nie bede mogl sie tam zameldowac.Tak potrafi sie mscic nor po 24 latach pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
287 Postów
noregg
(noregg)
Stały Bywalec
Nikt?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
205 Postów

(morss.)
Stały Bywalec
noregg napisał:
Nikt?Aż mi się nie chce wierzyć w to iż tyle lat tu jesteś i nadal nie znasz, tak podstawowej rzeczy związanej z pobytem.
Gdzie ty mieszkałeś, może w Finnmarku?
Jeżeli masz stały numer personalny, to nie ma żadnej potrzeby byś miał nowy adres meldunkowy, ponieważ ten meldunek w twoim przypadku nic prawnie nie daje.
Wchodzisz na altin i tam zmieniasz sobie adres do korespondencji i tyle w tym temacie.
Ewentualnie, idziesz/jedziesz do najbliższego tobie skatt i tam wypełniasz sobie wniosek z zaznaczeniem, nowego aktualnego ADRESU DO KORESPONDENCJI.
I tyle w tym temacie.

Tak na marginesie:
Po przeczytaniu twoich żalów, wcale się nie dziwię iż twój były pracodawca, sobie dworuje z twojej NIEWIEDZY administracyjnej.
Masz stały numer personalny i od dawna przypisany Urząd Skarbowy / skatt/.
Dlatego na dzień dzisiejszy, możesz mieszkać gdziekolwiek nie tylko w Hytte, ale nawet i w namiocie lub przyczepie kempingowej na parkingu.
Ważne jest jedynie to byś miał aktualny adres korespondencyjny i na bieżąco odbierał pocztę,
skrzynkę zaś zawieszasz w takim miejscu, gdzie dojeżdża miejscowa poczta i tyle w tym temacie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
287 Postów
noregg
(noregg)
Stały Bywalec
Dziekuje za podpowiedz.Nie dziw sie ze pytam nigdy sie tym nie interesowalem a oficjalnie w urzedzie nie chcialem pytac bo nie chce robic szumu o te hitte roznie mowia przewaznie ze nie mozna mieszkac caly rok wiec sam rozumiesz jeszcze raz dzieki i pozdrwiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
205 Postów

(morss.)
Stały Bywalec
noregg napisał:
Dziekuje za podpowiedz.Nie dziw sie ze pytam nigdy sie tym nie interesowalem a oficjalnie w urzedzie nie chcialem pytac bo nie chce robic szumu o te hitte roznie mowia przewaznie ze nie mozna mieszkac caly rok wiec sam rozumiesz jeszcze raz dzieki i pozdrwiam.Wszystko zależy od tego, co to znaczy "cały rok".
Przecież Hytta jest użytkowana CAŁY ROK.
Może nie non stop, jednak jak wyżej napisałem.
Wszystko zależy też od tego, kto i jak patrzy, na bieżący komfort wyposażenia dnia codziennego.
Są przecież takie Hytty, które są podłączone do prądu, wody i kanalizacji, jednak są i takie z agregatem, wodą ze strumienia i sławojką.
Co zaś do metrum sprawy, w Norwegi nie ma znaczenia, gdzie masz stały pobyt zamieszkania tzw. meldunek, tak jak napisałem powyżej.
Jeżeli twoja hytta, jest gdzieś w LESIE na bezdrożach, to jednak prowadzi do niej najpierw oficjalna droga asfaltowa z przydrożnymi skrzynkami listowymi.
Najpierw dogadujesz się z właścicielami najbliższego zbiorowego skrzynkowego domku, montujesz swoją z nazwiskiem i imieniem.
Zgłaszasz ten fakt w najbliższej siedzibie pocztowej, która obsługuje ten rejon później wpisujesz w altin lub skat nowy numer do korespondencji bieżącej, i to wszystko.

Wiesz, jest takie mądre ludowe powiedzenie "...jak cię widzą, tak też i o tobie mówią...".
Jesteś tu w Norwegi podobno 24 lata, a dorobiłeś się na starość, jedynie obcego domku letniskowego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok