Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Hashimoto, Niedoczynność tarczycy w Norwegii, EKUZ - Norwegia

12 Posty
Soffka
(Soffka)
Wiking
Mam pytanie do osób z niedoczynnością tarczycy leczących się w Norwegii. Leczę niedoczynność w Polsce, kończą mi się leki (Euthyrox), więc muszę wybrać się do norweskiego lekarza po receptę i chcę oszacować ile to będzie kosztować.
Nie mam zaświadczenia od polskiego lekarza o przyjmowanych lekach.

1. Czy festlege może dać mi skierowanie na badania krwi, czy dopiero endokrynolog?
2. Czy w Norwegii też czeka się tak długo (kilka miesięcy) na wizytę u endokrynologa?

3. D-nummer dostanę dopiero 8 marca, czy mogę iść do lekarza bez niego, jeśli mam kartę EKUZ?
4. Czy karta EKUZ wystarczy bym mogła zapłacić za wizytę tyle samo co osoba ubezpieczona w Norwegii, czy muszę zapłacić pełną kwotę i dopiero w Polsce starać się o zwrot poniesionych kosztów?
5. Czy student w Norwegii tak samo jak w Polsce jest ubezpieczony przez uczelnię?

Zupełnie nie orientuję się jak to wygląda. Jestem w Norwegii tylko na kilka miesięcy (stypendium).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Piotr Wdaka
(nyinorge)
Nowicjusz
Hej,

Fastlege powinien dac Ci skierowanie na badanie krwi i wypisze Ci skierowanie do endokrynologa. Wyniki krwi beda po ok 2 dniach. Na wizyte u endo czeka sie ok 2 tygodniu - zalezy od miejsca, dostepnosci etc. Dosc czesto endokrynolog przyjmuje tylko w szpitalu takze tam mozesz dostac skierowanie.
Odnosnie karty Ekuz sugeruje zadzwonic do Fastlege.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Bogdan Tracz
(BogdanTracz1)
Stały Bywalec
jakim cudem masz juz fast lege, skoro nie masz nawet numeru personalnego. D-numer nie uprawnia do fast lege. Zgodnie z Fastlegeordningen prawo do fast lege (odpowiednik lekarza rodzinnego) maja z numerem D tylko azylanci i pracownicy NATO.
Om fastlegeordningen
Fastlegeordningen ble innført i Norge i 2001. Hensikten var å bedre kvaliteten på allmennlegetjenesten ved å gi alle som ønsker det én fast lege å forholde seg til. Under finner du svar på noen ofte stilte spørsmål om fastlegeordningen.
Har jeg rett til en fastlege?
De aller fleste som er bosatt i Norge har rett til en fastlege. Faktisk er det nesten 5 millioner som med i fastlegeordningen.
Følgende grupper har rett til en fastlege:
Personer som har folkeregistrert adresse i Norge
Asylsøkere med D-nummer
NATO-personell med D-nummer
Barn under 16 år har rett til å stå på samme fastlegelisten som foreldrene.

Read more at www.legelisten.no/om-fastlegeordningen#QpxHjIxYRCFj774W.99
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Dariusz Dmsergio
(Dmsergio)
Wiking
Nowoczesna fizjoterapia

Diadynamiczne prądy Bernarda od kilkudziesięciu lat są stosowane w fizjoterapii, m.in. do rehabilitacji kręgosłupa, stawów, ścięgien, wspomagania leczenia rwy kulszowej. Wiktor Żenni przez lata mieszkający w Australii, w oparciu o odkrycia amerykańskich uczonych, opracował własną unikatową metodę zastosowania tych prądów do stymulacji centralnego systemu nerwowego oraz narządów wewnętrznych jak: tarczyca, wątroba, żołądek, trzustka i jelita oraz jak ostatnio się to potwierdza także układ rozrodczy.
Najpierw eksperymentował na sobie i rodzinie. Kiedy badania potwierdziły pozytywne efekty, zaczął tą metodą pracować ze swoimi pacjentami, a następnie w 1990 roku zarejestrował ją w Australijskim Urzędzie Patentowym.
W schorzeniach tarczycy
W szczególności widoczne efekty daje metoda Żenni w schorzeniach tarczycy, a zwłaszcza w chorobie Basedowa i Hashimoto. "Po kilku sesjach u pana Wiktora Żenni oczy przestały mnie boleć i wróciły na swoje miejsce. Ustabilizował się też poziom hormonów, co potwierdzają kilkakrotne badania" - mówi była pacjentka, która przyprowadziła na wizytę koleżankę cierpiącą na nadczynność tarczycy.
- "Po trzech zabiegach tarczyca (obydwa płaty) zmniejszyła się. Mogę normalnie egzystować. Nie mam podduszeń. Nie męczę się, wchodząc na trzecie piętro - pisze w podziękowaniu Henryka O. z Lublina. - Załączam wyniki badań przed wizytami u Pana i po. Poprawa jest niewątpliwa. Dziękuję, że zmodyfikował Pan ten aparat do prądów Bernarda i opracował własną metodę, która przywraca ludziom zdrowie i normalny wygląd, co dla każdej kobiety jest bardzo ważne". Metoda Żenni pomaga także w depresjach, a te jak wiadomo nasilają się jesienią i zimą, ale o tym przeczytacie w Poradniku "Czwartego Wymiaru".
Niejako przy okazji, z racji występowania w charakterze królika doświadczalnego, odkryłam, że metoda, którą traktowałam z taką nieufnością, łagodzi także skutki przeziębienia, likwiduje uporczywy kaszel i drapanie w gardle.
tekst ze strony: www.zenniviktor.pl

www.facebook.com/hippokrates.pro/
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Soffka
(Soffka)
Wiking
Nie napisałam nigdzie, że mam już fastlege.

Podobno mam prawo do skorzystania z opieki medycznej na tych samych prawach co ubezpieczeni w Norwegii, na podstawie samej karty EKUZ (dowodu na ubezpieczenie w Polsce). W takim razie do jakiego lekarza mam się udać, skoro nie mogę wybrać swojego fastlege? Do jakiego lekarza mogą pójść turyści z kartą EKUZ?

Poza tym, czy ze tego co podesłałeś nie wynika że mam prawo do fastlege, jeśli mam adres zamieszkania w Norwegii?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Bogdan Tracz
(BogdanTracz1)
Stały Bywalec
na podstawie Europejskiej Karty Zdrowia masz prawo do poieki zdrowotnej w naglej sytuacji - wypadek, nagle zachorowanie. Pogotowie, mowiac krotko. Trzeba sprawdzac przed wyjazdem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Soffka
(Soffka)
Wiking
Ok, dziękuję za odpowiedź.
Przeczytałam na forum że z D-numerem nie mam co prawda przydzielonego lekarza rodzinnego, ale mam prawo do opieki medycznej (płacąc tylko egendel). Powinnam podobno zgłosić się do jakiejkolwiek przychodni. Orientujesz się czy to też tylko w nagłych przypadkach? Czy wtedy karta EKUZ jeszcze jest mi potrzebna?

A jeśli chodzi o zmianę D-numeru na numer personalny to czy wymaga to dodatkowych dokumentów, typu umowa o pracę? Czy wystarczy, że mam tu mieszkanie i studiuję (jestem na stypendium, ale tylko do końca czerwca, w każdym razie mam legitymację Uniwersytetu w Tromsø).
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Bogdan Tracz
(BogdanTracz1)
Stały Bywalec
Piszesz w punkcie pierwszym, czy fastlege moze Ci dac skierowanie na badanie krwi, a potem zaprzeczasz, ze pisales/las o fast lege. Z tego co podeslalem wynika, ze nie masz prawa do fastlege. Do fast lege maja prawo ci, ktorzy sa zarejestrowani w Folkeregisteret (rejestr ludnosci), asylsøkere (ci, ktorzy zlozyli podanie o azyl) i pracownicy NATO. Z numerem D nie zostaniesz zarejestrowany w Folkeregisteret, zapisza jedynie adres pocztowy w Norwegii, pod jakim jestes osiagalny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
BogdanTracz1 napisał:
na podstawie Europejskiej Karty Zdrowia masz prawo do poieki zdrowotnej w naglej sytuacji - wypadek, nagle zachorowanie. Pogotowie, mowiac krotko. Trzeba sprawdzac przed wyjazdem.
może gdzie w Grądach Woniecko to ktoś zaakceptuje tę kartę, bo w Krakowie nawet słuchać nie chcą jeśli na karcie nie napisane PL
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Soffka
(Soffka)
Wiking
Rozumiem, że nie znasz odpowiedzi na moje pytania.

Nie zaprzeczam że użyłam słowa fastlege, zaprzeczam że napisałam że mam już swojego.
Napisałam "fastlege" a nie "mój fastlege". Zastępując drażliwe słowo moje pytanie brzmiało- czy to lekarz rodzinny daje skierowanie na badania czy endokrynolog. Polecam czytać uważnie a nie siać ferment.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok